Induksjon - perfekt til matlaging

Mange kvier seg for overgang til induksjon fordi de tror at maten varmes opp på en mystisk unaturlig måte.

Tekst: Meḥemmed b. Murā
Foto: Pixabay

Mange som kjøper induksjon er bekymret for at det er noe mystisk eller magisk, i det minste noe unaturlig ved induksjon, omtrnt som radiobølgene i en mikrobølgeovn. Kokkene har derimot for lengst forstått at induksjon er bra

Naturlig varme

Mange kokker og matinteresserte, men også helt vanlige mennesker har oppdaget at induksjon ikke bare er veldig praktisk, men at det avgir naturlig varme slik gasskomfyrer eller gamle kokeplater gjør, bare bedre og raskere.

Induksjon er elektromagnetisme, men du trenger ikke være rakettforsker for å forstå prinsippene. På samme måte som en magnet fester seg til kjøleskapet ditt i brøkdelen av et sekund, vil magnetisme varme opp jernet i grytene dine like raskt.

Kokkevennlig

Når du først har vennet deg til systemet er det enklere enn alt annet. Hver kokeplate har et nivå fra en til ni, der ni er varmest og en er kaldest.Problemet med gamle kokeplater og keramiske topper er at varmen sitter lenge i platen etter at man har slått av strømmen, og kokker med dårlig tid må bruke unødvendige minutter på å røre i en saus, når de heller kunne begynt å bearbeide salaten.

Kokkene har oppdaget at induksjon har veldig stabil og rask varme, slik at man når sausen er ferdig kan redusere varmen til laveste nivå, og deretter gå vekk fra sausen uten risiko for at den skal koke over eller svi seg.

Avslutt

Ikke magi

En induksjonstopp er en elektromagnet som er plassert under en glassplate sammen med en elektrisk metallspole som regulerer strømtilførselen. Hver gang du slår på strømmen går den gjennom spolen og lager et magnetfelt.

En induksjonstopp genererer et magnetisk felt, ikke varme. Det høres fantastisk ut, men du kan legge hånden oppå den uten å føle noe. Merk likevel at en platetopp vil være varm en liten stund.

Praktisk

Mange kokker hevder at induksjontopper er som gode gammeldagse gasskomfyrer. Rask oppvarming og nedkjøling. Induksjon og gass har felles at begge stopper varmen umiddelbart dersom du kobler fra, være seg gass eller magnetisme. På en induksjonstopp skjer dette automatisk dersom du trekker vekk gryten.

Trenger jern

Gammelt kjøkkenutstyr laget av aluminium og teflon er ubrukelig på en induksjonstopp. Mange blir sinte to ganger, ført når de må kaste det gamle kjøkkenutstyret, og deretter når de oppdager hvor dyrt nytt, som er merket med induksjon er.

Loppemarked

Stekepanner og kokekar er minst tre ganger så dyre som tilsvarende ting for en keramisk topp. Et godt og enkelt tips er derfor å gå på loppemarked, eller å finne gamle gryter på Finn.no. For mesterkokker er det herlig å kunne bruke den gamle smijerns-stekepannen og retro-gryter.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no