Foto: pixabay/motparten
Tekst: Johan Olav Enerstvedt
Dato: 05.10.24
SE VIDEOER NEDERST I SAKEN
McDonalds er et kulturfenomen og en global merkevare konkurrentene bare kan drømme om. De omsatte for omlag 300 milliarder kroner i 2023. Til tross for eventyrlig suksess har ikke alt gått på skinner. Mange av kampanjene de har kjørt brukes i dag som skole-eksempler på hvordan man skal tilberede den perfekte katastrofe.
Skreddersyr
McDonald's er kjent for å skreddersy ulike retter og menyelementer til regionene der de selger dem. McDonald's Singapore har kanskje trøffel pommes frites mens man i Thailand kan få ris i stedet for french fries. I Norge hadde man en stund lakseburger, og India har fortsatt sin McCurry Pan. Stort sett blir slike lokale varianter svært godt mottatt. Ingen stusset derfor da McDonald's introduserte McAfrika i 2002. Den bestod av biff, ost og grønnsaker inne i et pitabrød. Hva kunne gå galt? Absolutt alt skulle det vise seg.
Bagatelliserte stress
I årenes løp har super-burgerkjeden McDonalds stått bak den ene skandaløse kampanjen etter den andre. Man skulle nesten tro de gjorde det med vilje for å få ekstra oppmerksomhet. Med en så sterk merkevare virker det for mange reklamefolk ubegripelig at man gang på gang risikerer sitt gode navn og rykte. Spesielt når kampanjene er kjent for å gå den veien høna sparker. De siste årene har ikke vært noe unntak. For eksempel ble “Seek stress” kampanjen i 2023 en gedigen fiasko. McDonald’s “ oppfordret ungdommer til å oppsøke stress for å lære å mestre det. Den fikk mye kritikk for å glorifisere stressende arbeidsforhold.
"Garbage" 2022
Året før var heller ikke fritt for tabber. Da kjørte McDonald’s såkalte “søppelreklame” der gjorde et halvhjertet forsøk på å være ærlige og upolerte. McDonald’s brukte bilder av søppel i reklamekampanjen for mat. Dette ble sett på som en uvanlig og kontroversiell tilnærming som passet særdeles dårlig sammen med mat. Likevel blekner disse tabbene med det store kampanjer fra eldre dager presterte. De verste eksemplene har som har bitt seg fast i netthinnen på McDonald’s historikerne. I denne artikkelen skal du få se med egne øyne hva de snakker om.
"Pay with lovin" 2015
I 2015 feiret McDonald's Valentinsdagen med sin kanskje verste kampanje noensinne. Pay With Lovin'-kampanjen tvang folk i køen til å si noe dumt til noen andre i køen, eller å ringe noen for å se at de var glad i dem. De skulle få maten gratis om de sa noe romantisk. For det første var selve konseptet utrolig dårlig planlagt. Folk er for forskjellige. For mange kunder fremstod kampanjen som ren mobbing. Til tross for slike episke fiaskoer fortsetter konsernet å prøve seg med nye ting den dag i dag.
"McAfrica" 2002
Norge kom i hele verdens søkelys etter McAfrica kampanjen i 2022. De som laget kampanjen tenkte ikke på at det akkurat på lanseringstidspunktet herjet hungersnød i Afrika. Da de alt for sent oppdaget dette bestemte de McDonald’s seg for at Mac Africa bare skulle gis ut i Norge! Et av verdens rikeste land. Dette gjorde vondt verre. Etter en internasjonal mediestorm av de sjeldne endte det med at McDonalds tillot en rekke hjelpeorganisasjoner å legge igjen bøsser og reklamemateriell på norske filialer av den amerikanske hamburgerkjeden.
Toppen
"Arch Deluxe" 1996
På 1990-tallet lanserte McDonald’s denne “voksne” burgeren med stor fanfare og en massiv reklamekampanje. Den ble imidlertid ikke populær blant kundene, og kampanjen ble sett på som en stor fiasko. For en gangs skyld var den verken dårlig timet eller provoserende. Den var bare fryktelig kjedelig!
"Supersize" 1993
Da Jurassic Park kom på kino i 1993 lanserte McDonalds en burgermeny i dino-størrelse! Den ble en kjempesuksess! Med hele 1,302 kalorier på brettet kunne hvem som helst bli mette, men det var det som skulle vise seg å bli problemet. Folk spiste lenge ETTER at de var mette!
Truet konsernet
Supersize kampanjen er svært spesiell. Den startet fantastisk bra, men endte dessverre katastrofalt. Det som først så lovende ut i begynnelsen endte i en katastrofe så stor at den truet hele konseptet til McDonalds. Det som først så ut som tidenes lansering ble en endte med at det ble laget dokumentarfilmer som Morgan Spurlocks kjente dokumentarfilm Super Size Me, der han gikk opp 25 kg etter å ha levd på den nye burgermenyen i bare en måned. Det ble kroken på døren for Supersize.
"McLean Deluxe" 1993
McDonald’s “McLean Deluxe”: Denne lavfettburgeren ble lansert på 1990-tallet som et sunnere alternativ. Den inneholdt 91% mindre fett enn en vanlig burger, men smaken falt ikke i smak hos kundene, og den ble raskt trukket tilbake.
"McDLT" 1985
McDonald’s “McDLT”: Denne kampanjen fra 1980-tallet introduserte en burger med en spesiell emballasje som skulle holde den varme delen varm og den kalde delen kald. Emballasjen var imidlertid laget av polystyren, som fikk mye kritikk for å være miljøskadelig.
"Hulaburger" 1960
McDonald’s “Hulaburger”: På 1960-tallet forsøkte McDonald’s å introdusere en burger med en grillet ananasring i stedet for kjøtt, rettet mot katolikker som ikke spiste kjøtt på fredager. Den slo ikke an og ble raskt fjernet fra menyen. I 1984 laget noen nostalgiske mennesker en relansering men denne gangen med ananas oppå en burger. Den slo heller ikke an.
Listen over tabbekampanjer er mye lenger, men i denne artikkelen har vi valgt å fokusere på de som er mest relevant for vår del av verden. Også resten av kloden har fått sin rettferdige dose med tabbekampanjer, som da Japan hadde spis så mye French Fries du vil. I dag får kampanjene og originalvideoene lokket fram smilet hos de fleste, men for rekelefolkene som stod bak disse kampanjene må det ha fortonet seg som rene mareritt.
SE DE ORIGINALE VIDEOENE
Les om mer McDonald`s trøbbel her
Hovedsiden