McDonald's lærer ikke

Historien gjentar seg

Det multinasjonale selskapet med et av verdens sterkeste varemerker høster kritikk for ikke å lære av sine feil. En serie alvorlige saker knyttet til dårlige arbeidsforhold og elendige lønninger forfølger firmaet.

Ronald McDonald sitter absolutt ikke trygt i stolen. Små episoder kan blusse opp til globale problemer for hamburgerkjeden.
Foto: pixabay/motparten
Tekst: Johan Olav Enerstvedt
Dato: 01.10.24

McDonald's er uten tvil et kulturfenomen med en global merkevare som konkurrentene bare kunne drømme om. McDonald's oppfant nærmest Fast Food. I hvert fall tror folk det. Og på veien til milliarder av dollar må de ha gjort et par smarte grep. Hva som er mindre kjent er alle tabbene. McDonalds er ikke bare en historie om suksess. Det er også historien om endeløse rettsaker, streiker og PR-katastrofer.

Beskyldt for slaveri

I følge engelske BBC skal ni personer ha blitt tvunget til å jobbe uten lønn på en McDonald's filial i Cambridgeshire i England. Retten dømte de skyldige i oktober 2023 til lange fengselsstraffer, henholdsvis 12 og 10 år. Skandalen er toppen av isfjellet på en utrolig liste over skandaler og tabber som har rammet giga-konsernet.

Franchise

McDonald's globale omsetning i 2023 var rundt 24,19 milliarder USD. Dette representerer McDonald's samlede inntekter fra alle sine virksomheter globalt, inkludert både selskapets egne restauranter og franchiseavgifter fra franchisedrevne restauranter. Omsetningen har vært stabil de siste årene, selv om selskapet fortsetter å fokusere mer på franchise-modellen, som gir høyere marginer, fremfor å eie og drive flere av sine egne restauranter. Det er dessverre også her problemer som går på arbeidsforhold og lønn ofte dukker opp.

Kan gå klar i England

I de fleste saker der det blir trøbbel på en franchisefilial er det enkelt å skylde på leitakerne. Imidlertid har historien vist at McDonalds at både folket og jussen har en tendens til å dømme konsernet dersom kontrollrutinene svikter. De har et ansvar for å lage rutiner for franchisetagerne. Den engelske saken ser foreløpig ikke ut til å ramme McDonald's konsernet hardt, fordi skylden som vanlig legges på franchiseeieren. .

Manglende rutiner

I den engelske saken ble innvandrere fra Tsjekkia ble tvunget til å arbeide under grusomme av en kriminell bande. Ofrene jobbet opptil 100 timer i uken og levde i overfylte boliger. Passene deres var beslaglagt av banden. Det som er problematisk for McDonalds er at lønnen til en rekke arbeidere ble utbetalt til èn og samme konto, og at alle hadde èn og samme adresse. Dette er kjente tegn på at det er noe muffens, og det forteller om sviktende rutiner i McDonald's systemet. McDonald's har uttrykt beklagelse og sier de har gjennomført tiltak for å forbedre sine interne kontroller for å forhindre slike situasjoner.

Samme i Canada

I en lignende sak i Canada for noen år siden ble McDonald's beskyldt for å utnytte utenlandske arbeidere under forhold som ble beskrevet som "slavelignende." Denne saken involverte arbeidere fra Belize som arbeidet på McDonald's-filialer i Edmonton. Arbeiderne fikk også her trukket husleien fra lønnen uten at de hadde gått med på dette. For McDonald`s er både saken i England og den i Canada bagateller i forhold til andre saker som lurker i sivet. Historien har nemlig lært McDonald's at en liten gnist kan utvikle seg til en regulær storbrann hvis de ikke passer på. Det har skjedd før. McDonald's husker med gru hva som skjedde etter den såkalte Pennsylvania-saken i 2014.

Pennsylvania-saken

I 2014 var det gjestearbeidere som stod i fokus for hardt pressede McDonald's advokater. En McDonald's-franchise i Pennsylvania hadde misbrukt utenlandske studenter. De ble utsatt for 25-timers skift uten overtidsbetaling. De som protesterte ble truet av franchiseeieren. Det viste seg at han også var utleier av boligene de bodde i. Saken endte med at det var eieren som tapte og måtte betale enorme beløp og etterlønn til 291 arbeidere. Problemet for McDonald's var at saken skapte internasjonal oppmerksomhet fordi det ikke var første gang at dette skjedde. Igjen var det rutinene som ble kritisert, og at konsernet skjuler seg bak et franchisesystem.

Toppen

McDonald må kontrollere Franchise-eierne bedre.


Ble global streik

I saken som nå verserer i England håper McDonalds at de kan slippe unna fordi det er bevist at de ikke har gjort noe direkte straffbart. Det håpet de nok også på i Pennsylvania-saken, men den smittet over på arbeidere i en rekke andre byer. Plutselig streiket ansatte i 150 byer over hele USA. Men vondt skulle bli verre. På grunn av Pennsylvania saken smittet streikene over til 33 andre land, og endte opp som et gigantisk problem for hele McDonald's systemet.

Skremmende

Plutselig var globale medier fulle av historier om streikende i Japan og Brasil. Når snøballen først begynte å rulle avdekket den mye grums. Plutselig kom alt til overflaten. Fattige arbeidere og mishandling av gravide ansatte, elendige lønninger, lange arbeidsdager og mangel på stabilitet i ansettelsesforhold. Streikene på McDonalds ble globale. Det har man sjelden sett i streikenes historie. Det var unikt, og det må ha vært svært skremmende for McDonalds ledelse. Til tross for skremmeskuddet er det lite som tyder på at de har lært, og nå har blitt flinkere til å se fallgruber som dukker opp på veien.

Hva er galt med McDonald's?

Det kan ikke være lett å være jurist i McDonald's systemet og skulle forutsi alle tenkelige og utenkelige problemer som kan oppstå. En av de første skandalene konsernet opplevde var da en gruppe ungdommer i 1986 distribuerte brosjyrer med tittelen 'Hva er galt med McDonald's? Ungdommene anklaget McDonald's for alt fra avskoging og forsøpling, - til mishandling av egne arbeidere. McDonald's svelget hele agnet og sendte et kobbel av advokater i strupen på de to ungdommene som stod bak. Det ble slett ikke den enkle seieren McDonald's forventet.

Knuse de små

De to ungdommene som bestod av et arbeidsledig postbud og en kvinne som arbeidet i en bar, David Morris og Helen Steel, forsvarte seg selv. De mente de ikke trengte advokat. McDonald's brukte et team av advokater. Kanskje var det denne overmakten som også gjorde at pressen bet på kroken, for enten det var hold i beskyldningene mot McDonald's eller ikke, så fikk plutselig saken enorm internasjonal oppmerksomhet, noe som virket svært negativ på McDonald's. Saken dro også ut i langdrag, noe som resulterte i at folk fikk et inntrykk av at det var en gigant i form av McDonald's Corporation som gjorde alt for å knuse to fattige arbeidere.

Dyr kaffe

Også den kjente Liebeck vs McDonald's saken fra 1992 er en godbit for historikerne. Stella Liebeck fikk tredjegradsforbrenninger over 16 prosent av kroppen på grunn av varm kaffe på McDonald's. Hun lå på sykehuset i åtte dager og fikk hudtransplantasjoner. McDonald's tilbød henne bare 800 dollar. Det mente hun var for lite, og da ble det rettsak. Det angrer nok McDonald's på den dag i dag. Det kom ganske raskt fram at McDonald's kaffen var 40 grader varmere enn den som ble servert av andre burgerkjeder. Det ble ikke bedre av at det viste seg at syv hundre andre også var brent på kaffe. Til og med barn. Det endte med at Liebeck fikk 200 000 dollar i erstatning i stedet for 800 dollar. Hun fikk dessuten 2,7 millioner dollar i straffeerstatning.

Rasisme

I 2015 var det rasisme som stod i fokus for McDonald's. Ti tidligere ansatte ved McDonald's i Virginia saksøkte McDonald's for rasisme. Ifølge de ansatte hadde de fått sparken fordi ledelsen mente det var for mange svarte som spiste burgere. Det er verdt å merke seg at også disse McDonald's filialene var franchise-drevet. Likevel kom retten fram til at også konsernet hadde skyld. Et så stort firma med en så viktig merkevare kan ikke skjule seg bak franchise. Konsernet må gjøre mer for å beskytte både sine arbeidere og sitt eget image. Denne skandalen rammet også McDonald's så hardt at det senere ble utarbeidet rutiner for å unngå denne typen søksmål i framtiden.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal