Foto: pixabay/motparten
Tekst: Christer Andre Mæland
Dato: 29.09.24
Ølproduksjon i Tyskland har vært preget av nøyaktighet og strenge regler. Ti ville hester ville for bare noen år siden ikke fått en ølbrygger eller en humleproduserende bonde til å endre på oppskriften. Alt fulgte boken inntil katastrofen inntraff. Klimaendringer førte til kaos i tysk ølbransje. Mange bønder opplevde at avlingene smuldret vekk mellom hendene på grunn av ulike værfenomen. Noe måtte gjøres.
Hellig kunst
Ølproduksjonen i Bayern dateres mer enn tusen år tilbake i tid. I Tyskland ser man på øl som kunst. Hvem har ikke hørt om renhetsloven og de strenge reglene rundt hva man kan benytte i øl? Og oktoberfesten for øl i Munchen er kanskje verdens mest kjente festival. I motsetning til andre festivaler der ølet er et biprodukt for å få fart på festivalen, er det ølet selv som er hovedpersonen hvert år når festivalen i Munchen går av stabelen.
Hard nøtt
De siste årene har ølbryggingen i Tyskland imidlertid blitt rammet av den en katastrofen etter den andre. Klimaendringer, - med ekstrem flom, tørke, varme og kulde, - truet tysk øl-humle. Det var likevel ekstremt vanskelig å få i stand et samarbeid mellom bøndene og forskerne som benytter "tvilsomme" metoder. I begynnelsen var det helt uhørt å foreslå å endre en oppskrift. Det var som å banne i kirken. Til slutt klarte man likvel å komme til enighet. Nå skal spesialavlede humleplanter redde tysks øls framtid.
Varslet katastrofe
Ifølge en studie publisert i tidsskriftet Nature Communications spådde man en nedgang på atten prosent i humleavlingene dersom bøndene ikke klarte å tilpasse seg det nye klimaet. Det skjedde nesten før blekket i rapporten hadde rukket å tørke. Eksemplene er dessverre mange på humlebønder i Tyskland som har mistet tretti prosent av avlingene på grunn klimaendringer. Ekstremvær har hatt en katastrofal innvirkning på europeisk landbruk de siste årene. Endringer i temperatur og nedbør, samt ekstremvær som hetebølger og kraftig regn har påvirket avlinger over hele Europa.
Alle blir rammet
Vinprodusenter i Italia har måttet sjokkhøste druene før tiden på grunn av høye temperaturer. Druene modnet for fort. Dessverre har dette påvirket både druekvaliteten og smaken på vinen negativt. I Spania har olivenproduksjonen blitt rammet av regulær tørke Det har ført til mindre avlinger og høyere priser, men det har heldigvis ikke gått ut over smaken på olivenoljen. Landbruket i Polen har kanskje hatt det verst. De har opplevd tørke og flom på samme år. Brutalt oppsummert har ingen land sluppet unna. Heller ikke ølbøndene i Tyskland.
Svimlende summer
Ifølge Eurostat har klimaendringer forårsaket økonomiske tap på rundt 145 milliarder Euro i EU det siste tiåret på grunn av hetebølger, flom og stormer. En annen rapport fra European Environment Agency (EEA) estimerte de totale økonomiske tapene fra klima-relaterte hendelser de siste førti årene til svimlende 487 milliarder Euro. Statistikken viser at land som Tyskland, Frankrike og Italia har vært spesielt hardt rammet.
Håpløs kamp
Bøndene har til nå forsøkt å bekjempe klimaendringene i en håpløs kamp som til nå ikke ser ut til å ha vært spesielt vellykket. Til tross for man lager forbedret og kreativ vanntilførsel rammer tørken nesten like hardt. Andre steder hjelper sandsekker bare litt. Naturkreften ersterke, og åker og eng blir likevel lagt under vann. Det er dette en kreativ planteskole nord for Munchen nå vil gjøre noe med. De har satt seg det håret målet å redde tysk ølindustri fra kommende flommer og tørkeperioder
Barnehagen har blitt universitet
Rett nord for Munchen finner du planteskolen "Society of Hop Research". Blant humleproduserende bønder har den til nå blitt kalt for "barnehagen". Dersom barnehagen lykkes med noen av sakene de har satt seg for kan det godt hende at den snart må skifte navn til "øl-universitetet". Årsaken er at planteskolen nå er svært nærme i å ha lykkes med en gigantplante som går like bra til lands som til vanns, og som dessuten er motstandsdyktig mot sykdommer. Det springende punkt er likevel å få bøndene til å akseptere planten.
Toppen
Målet er at plantene skal bli åtte til ti meter høye. Dessuten skal de bli hardføre nok til å tåle en rekke sykdommer og katastrofer som blir kastet mot dem. Forskerne tenker først og fremst på tre ting. Varme, tørke og den fryktede muggen alle humleprodusenter er livredde for. Den kan utslette hele avlingen i et jafs.
Spille på lag med katastrofene
Forskerne i "barnehagen" har gjort noe originalt. De har hatt som forutsetning at de ikke kan gjøre noe med klimaendringene. De har tvert imot sett på hva som må til hvis klimaendringene blir verre. Filosofien i barnehagen er at hvis man ikke kan bekjempe noen, - så må man bli venner med dem. Måten de har tenkt å gjøre det på høres kanskje vannvittig ut. Og det er akkurat det den er. De vil for eksempel avle frem gigantiske åtte meter høye humleplanter som vil tåle at åkeren blir satt under vann. Kanskje til og med like det"
PANHOP prosjektet
Størrelsen på plantene beskytter mot mye vann, men ikke mot tørke. Derfor har forskerne måttet lete etter noe som også beskytter humlen mot perioder uten vann. Society of Hop Research bruker avanserte genetiske metoder for å utvikle mer motstandsdyktige humleplanter. Blant annet benytter de genomassistert avl og dekoding av humlegenomet for å identifisere gener som både gir motstand mot skadedyr og miljøpåvirkninger som tørke. Genforskningen foregår ved PANHOP-prosjektet ved Helmholtz utenfor Munchen.
Tradisjonsrike planter
Forskerne legger vekt på at det er resultatet av flere hundre års tysk krysspolinering og forskning som er grunnlaget for fremtidig suksess. Fordi mange mennesker, inkludert humlebønder, er skeptiske til genmanipulering, forsøker forskerne å tone ned betydningen av den nye teknologien. Til journalister viser de ofte fram at de har hele syv tusen frøplanter som er en blanding av nye varianter som har spiret fra forskning og flere hundre år gamle tyske tradisjoner innen humleproduksjon og ølbrygging. Forskerne mener de gode plantene selv er årsaken til en kommede suksess, og de håper at også bøndene til slutt vil like det de ser og høster.
Aksepterer forskerne
Bryggerier og gårder over hele Tyskland som før var skeptiske har nå begynt å åpne øynene for litt hjelp fra vitenskapen. Mange bønder nå innsett at man må slippe de kreative forskerne løs på materien. Etterkommerne etter generasjoner av profesjonelle bønder og bryggere har derfor begynt å samarbeide med de snodige menneskene i hvite frakker. Forskerne er i ferd med å gå fra uønsket, via et nødvendig onde, - til å bli en viktig samarbeidspartner for bøndene.
Klimaresistente planter
Man snakker i realiteten om å redde livet til den berømte Hallertau-region i Tyskland. Det er verdens største humledyrkingsområde, og det er de som står bak de edle dråpene folk heller i seg i større eller mindre mengder. Nå har bøndene i denne regionen begynt å samarbeide med forskerne om egne prøvefelt. Målet er intet mindre enn klimaendringer-resistente humleplanter!
Oktoberfest innen rekkevidde
Når man sammen til slutt har lykkes med å finne kommersielt levedyktige varianter av humle som svært kresne humlebønder kan akseptere å bruke til brygging, vil plantene bli brygget til øl som kan selges over hele kloden. I en ikke alt for fjern fremtid kan man kanskje drikke øl på oktoberfestivalen i Munchen, som er et resultat av den såkalte barnehagens samarbeid med skeptiske bønder. Da blir det fest.