Foto: Ando228/CreativeCommons/Bogota
Tekst: Johan Olav Enerstvedt
Dato: 30.08.24
Myndighetene har i perioder drevet klappjakt på privatpersoner og små bryggerier som har produsert Chica i Colombia. Som mange alkoholholdige drikker i Europa og USA har den vært et politisk virkemiddel mot fattige og mot urbefolkningen.
Populær
Halvparten av alle barene og restaurantene i Bogotás hippe Candelaria-distrikt selger chicha. Det gjør også gateselgerne i Colombias hovedstad. Til tross for at drikken egentlig er forbudt er den uhyre populær og det er få eller ingen politifolk som håndhever forbudet, som mest er et morsomt innslag fra en svunnen tid.
Minner om øl
Chicha har vært forbudt siden slutten av 1940-tallet. Det har ikke hindret noen i å produsere og konsumere drikken, som for en norsk gane mest sannsynlig minner om en blanding av øl og juice. I hvert fall hvis lukt og utseendet er avgjørende. Fargen er naturlig gul og smaken er behagelig og mild. Det er ingen offisielle oppskrifter. Noen bryggere tilsetter blåbær, mens andre blander inn ananas eller pasjonsfrukt. Chicadrikken finnes derfor i alle regnbuens farger.
Gammel kulturdrikk
Det sies at drikken har eksistert i tusenvis av år og er en urfolkoppfinnelse. I likhet med absint i Europa har det versert en rekke rykter om drikken. Noen er det kanskje hold i, mens andre er av det mer fantasifulle slaget. Det som er sikkert er at drikken er en veldig viktig del av Columbiansk kultur.
Utroskap
Under kolonitiden ble den tradisjonelle urfolksdrikken en del av Bogotás identitet. Ingen viktige religiøse eller kulturelle seremonier kunne holdes uten Chica. Hele samfunnet konsumerte drikken. I følge lokale Muisca-legender ble chica funnet opp av en utro kvinne som flyktet alene til Guatavita-lagunen, der hun søkte tilflukt i gjæring av mais som vokste der. Hun drakk tydeligvis vekk sine bekymringer…
Chicerias
Colombias såkalte chicherias der du får kjøpt drikken, har fungert som et samlingssted for folk flest. Bare i Bogotá alene var det mer enn åtte hundre chicerias som sørget for at folk på 1800-tallet konsumerte mer enn femti millioner liter ble per år. På grunn av den enormt sterke stillingen drikken hadde i samfunnet ble den derfor et mål for myndighetenes, som forstod at hvis de tok knekken på landets chicerias, så tok de også luven fra stedene der folk møttes naturlig.
Det sies at drikken lages av "kloke - kvinner" og at deres visdom smitter over på konsumenten. For norske turister med hang-over som trenger en åndelig piff før hjemreisen er det bare en ting å si; Løp og kjøp!
Toppen
Krig mot Chica
Den mest plumpe forklaringen på at drikken er forbudt er at den gjør folk både dumme og voldelige. Det har blitt hevdet fra myndighetshold at man til og med utvikler en egen sykdom kalt chichismo. Kanskje var dette en måte for myndighetene å herske over urfolket, slik man i Norge behandlet samer. I hvert fall ble de som lagde chicha ofte arrestert før, i aksjoner der myndighetene konfiskerte utstyret og helte ut drikken. Folk kom til og med i fengsel.
Undertrykke befolkningen
Under turbulente politiske tider på femti-tallet ble drikken brukt politisk til å undertrykke fattige og urbefolkningen. Blant annet ble det kjørt kampanjer som sa at "Chica gjør deg dum" og at "fengslene er full av Chica-drikkere". Bryggeriet Bavaria laget plakater som ba folk drikke øl i stedet for Chica, universitetene laget falske rapporter som hevdet Chica var farlig, og til og med amerikanske handelskrefter bidro til at helsemyndighetene til slutt forbød drikken i 1949.
Folket bestemmer
Drikken var så populær at den ble sett på som en trussel mot myndighetenes eget salgt av alkohol. I USA lager såkalte Moonshiners hjemmebrent. Der har volumet vært så stort at det har bekymret myndighetene. Det har gått på skatteinntektene løs. Slik var det også i Colombia. Påstandene om at Chica var giftig ble lansert på samme tid som velstående byfolk startet ølbryggerier.
Drikk deg smart
Selv om avkriminaliseringen av Chica har pågått gradvis gjelder fortsatt forbudet. Derfor kan ikke myndighetene verken regulere eller kontrollere Chica-produksjonen. Her får du ingen garantier og ingen innholdsfortegnelse. Du må bare stole på at damene som har tygget maisen har vært renslige og kloke kvinner. Spesielt det site. Urbefolkningen sa nemlig at hvis du drakk Chica laget av en smart kvinne så smittet fornuften over på deg.
Gøy for turister
Chica har derfor fellestrekk med både amerikansk og europeisk alkoholkultur, der en drikk er i konflikt med det offisielle styret, på grunn av etniske og historiske røtter, i kombinasjon med illegal brygging og unngåelse av beskatning. For de nordmenn som drar på ferie er det å nyte drikken en relativt ufarrlig måte å bryte loven på. I dag har myndighetene langt på vei gitt opp kampen mot Chica-produksjon.
Oppskrift
Det er ikke bare i Frankrike at folk bruker kroppsdeler til å lage alkoholholdige drikker, men i motsetning til franskmenn som tar av seg sokkene og tråkker på druer, er det i Colombia kvinnene som står for jobben. De bruker ikke bena, men munnen, ved at de tygger på mais som de så spytter ut igjen i leirkrukker. Her setter spyttet i gang gjæringsprosessen. Selve prosessen rundt Chica-produksjonen er derfor spesiell, og åpenbart en viktig kulturell del av Colombiansk historie. Lenge før Amerigo Vespucchi og Christoffer Columbus ble født, laget urbefolkningen kalt "Muisca" denne gode spytt-drikken oppe på det høye platået der Bogotá befinner seg.
Hovedsiden