Foto: National Museum Rio/motparten
Tekst: Christer Andre Mæland
Dato: 14.09.24
UNESCO har vært en sterk forkjemper for tilbakelevering av kulturgjenstander til deres opprinnelsesland. Organisasjonen oppfordrer til internasjonalt samarbeid for å sikre at stjålne eller ulovlig eksporterte gjenstander blir returnert. Også Norge har måttet rydde på lageret.
Trenerer tilbakelevering
De fleste europeiske land nekter å levere tilbake stjålne gjenstander de har utstilt på museum, selv om det er i strid med UNESCOs mål og prinsipper. UNESCO er svært skuffet over manglende samarbeidsvilje fra landene det dreier seg om. Den gamle koloni-stormakten Storbritannia er øverst på versting-listen, men også skandinaviske land får kjeft.
Buddha og Benin
En buddha-skulptur fra 1800-tallet fra Mandalay i Myanmar ble ulovlig innført til Norge i 2011. Den ble utstilt på Kulturhistorisk museum, men ble returnert til Myanmar i 2017. Nylig leverte også Universitetet i Oslo tilbake de såkalte "Benin-bronsene" til Nigeria. Også Tyskland og Frankrike har returnert Benin-bronse.
Norge samarbeider
Europeiske museum er fortsatt proppfulle av kunstskatter med tvilsomt opphav. Det er en kjent internasjonal problematikk rundt statlig oppbevaring av kulturgjenstander. Norge hevder de samarbeider godt med UNESCO for å bekjempe denne typen kriminalitet, men det er likevel en betydelig mengde byråkrati som skal overkommes før kunstgjenstander til slutt kan finne veien hjem
Egypt
Egypt er det landet som krever tilbakelevering av flest gjenstander. Mest kjent er den berømte Rosetta-steinen som er utstilt i British Museum, men her snakker vi om tusenvis av gjenstander tatt under arkeologiske utgravninger i kolonitiden.
Krigsbytte
Britene tviholder på Rosetta-steinen fordi den er en av de viktigste gjenstandene i British Museum. Den spilte en avgjørende rolle i å dechiffrere egyptiske hieroglyfer. Fordi arbeidet ble gjort av mange briter mener de å ha en slags hevd på steinen. Steinen ble tatt som krigsbytte av britene etter at de vant over franskmennene i Egypt i 1801. Siden den gang har steinen vært en del av British Museums samling.
Rasisme
Storbritannia argumenterer for at bare de har de nødvendige ressursene og ekspertisen til å bevare steinen på en trygg måte, men dette får egyptiske myndigheter til å se rødt. Egypt mener det er frekt og ren rasisme å hevde at bare England kan ta vare på den egyptiske Rosetta-steinen.
Kappen var så viktig for utbefolkningen at de trodde nord og sør forsvant sammen med kappen.
Toppen
Hellas
På god andreplass over land som krever tusenvis av gjenstander tilbakelevert finner vi Hellas. De krever blant annet tilbakelevering av Parthenon-marmoren, også kjent som Elgin-marmoren. Marmorene ble fjernet fra Parthenon-tempelet i Athen på begynnelsen av 1800-tallet. Som i tilfellet med Rosetta-steinen er det også her British Museum som anklages for å sitte på tyvegods.
Tyrkisk tillatelse
Årsaken til at Parthenon-marmoren også kalles Elgin-marmoren er at den ble tatt fra Parthenon på Akropolis i Athen av Thomas Bruce. Han var den syvende jarlen av Elgin. Jarlen påstod at han hadde lov til å ta hva han ville fordi han hadde tillatelse fra det Osmanske riket som bestemte i Hellas på den tiden. UNESCO kjøper ingen av museets argumenter, verken når det gjelder Rosetta-steinen eller Elgin-marmoren.
Redd presedens
I følge britiske myndigheter frykter de at en tilbakelevering av Elgin-marmoren kan føre til at museet også må levere tilbake mange tusen andre gjenstander de har. Det håper UNESCO er riktig fordi det er akkurat dette organisasjonen arbeider for. Det kan i så fall skape presedens og føre til et skred av krav til en rekke europeiske museer.
Ibis-fugl
Senest forrige uke leverte Danmarks nasjonalmuseum tilbake den såkalte Tupinambá-kappen, laget av fire tusen røde fjær fra den skarlagensrøde ibis-fuglen. Den unike gjenstanden har enorm betydning for Tupinambá-urfolket som mistet den, - og gleden var stor da danske myndigheter til slutt ga slipp på kappen som ble stjålet under kolonitiden.
Presidenten deltok
Myndighetene i Brasil ble så glade at de laget en egen seremoni der president Luiz Inácio Lula da Silva deltok sammen med representanter fra urfolket Tupinambá. Kappen ble stjålet fra Brasil under den portugisiske kolonitiden og har vært utstilt i København helt siden siden 1689. Den utrolige 1,8 meter lange kappen er et utrolig kunstverk som det kun finnes en av i verden.
Britene på glid
Selv om Storbritannia tviholder på de fleste og viktigste kulturgjenstandene de fikk med seg hjem under sin storhetstid på de syv hav, har britene også returnert enkelte gjenstander. Nylig fant 32 gull- og sølvgjenstander veien fra Victoria and Albert Museum og British Museum, tilbake til opprinnelseslandet Ghana. De ble stjålet fra hoffet til Asante-kongen, kjent som Asantehene på 1800-tallet. Les mer om Asante-kongen i boken Norsk Suppe.
Pipe av gull
Den ghanesiske kongens sjefsforhandler, Ivor Agyeman-Duah, har uttalt til BBC at gjenstandene skal stilles ut på Manhyia Palace Museum i Kumasi, hovedstaden i Ashanti-regionen. Blant gjenstandene som britene nå leverer tilbake er det noen utrolige arbeider, som en pipe i rent gull, et kongelig statssverd, og en rekke gullmerker båret av høytstående tjenestemenn for kongeriket.
Hovedsiden