Kjøpte 21 000 Harley Davidson

Utstyrt med mafia-maskinpistol

Den røde arme kjøpte amerikanske motorsykler under andre verdenskrig. Syklene kom utstyrt med mafiaens favoritt-maskinpistol i egen slire. Syklene med "Tommy-Gun" var utrolig populære hos de russiske soldatene.

Tekst: Temudjin Borjigin
Foto:Motparten / Arkiv

Den berømte amerikanske motorsykkelen var den mest brukte motorsykkelen i den røde hæren, foran russernes egen modell som var basert på en tysk BMW. Da tyskerne invaderte landet var det et enormt behov for motorsykler, og valget falt på Harley Davidson. Senere fikk de også leveranser av britiske 'Velocettes' og 'Matchlesses', men Harley forble førstevalget under hele krigen.

Nr.1

Hele 21 000 ble amerikanske motorsykler fant veien til Russland. Til sammenligning ble det ikke produsert mer enn 16 000 M-72-er - som var den viktigste sovjetiske militærmotorsykkelen basert på den tyske BMW R71.

Rask og god

Modellen russerne bestilte var Harley-Davidson 42WLA, kjent for sin pålitelighet, holdbarhet, høy kvalitet på komponentene, stor nyttelastkapasitet, god komfort, kraftig motor og toleranse for lavkvalitets bensin. Selv om den ikke likte seg i terrenget kunne den amerikanske sykkelen oppnå en hastighet på opptil 110 km/t på gode veier

Tommy-gun

42WLA kom utstyrt med et bagasjestativ for transport av radiokommunikasjonsutstyr, en ammunisjonsboks og en spesiell slire for 11,43 mm Thompson maskinpistol. Den røde hæren mottok nesten 138 000 Thompsons - det foretrukne våpenet til Al Capone og gangsterne fra den store depresjonen

Avslutt

Sidevogn

Harleyene ble levert Sovjetunionen uten sidevogn. Derfor tilpasset russerne sidevogner fra den sovjetiske M-72. Ofte ble sidevognen utstyrt med 7,62 mm Degtyaryov-maskingevær eller en PTRS/PTRD anti-tank rifle.

Variasjon

Motorsykkelen kunne også utstyres med en 82 mm mørtelpistol. Soldatene fra den røde armé satt den opp i skyteposisjonen på et øyeblikk, avfyrte den, og deretter lastet den tilbake på sidevognen og trakk seg tilbake i toppfart fra fiendens returild.

Stridsdyktig

Harley-Davidsons ble brukt til alt mulig fra militær rekognosering, signal og HQ-tjenester. I tillegg spilte de raske og godt bevæpnede motorsyklene en aktiv rolle i kamp. Mobile motorsykkelenheter utførte sonderende rekognoseringsoperasjoner, tok broer og elveoverganger og penetrerte dypt inne bak fiendens linjer, og opererte med suksess i avstander på opptil flere hundre kilometer fra hovedstyrkene.

Fra Manchuria til Moskva

Noen av de sovjetiske Harleyene voktet til slutt Berlins gater under andre verdenskrig. Andre fettere opererte på andre siden av kloden i krigen mot Japan. Mang en Harley Davidson suste over Manchurias åpne sletter. Etter krigen ble de heller ikke arbeidsledige. Tvert imot ble de Moskva-politiets favoritt-motorsykler.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no