Foto: CC BY-SA 4.0/theContrapart
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 13.05.25
Enten man liker det eller ikke så eksisterte det en ekte frigjøringsbevegelse som kjempet med våpen i hånd mot tyskerne under hele andre verdenskrig. Denne gruppen er systematisk forsøkt slettet fra historien. Den nevnes verken med ord eller bilder i skolebøker og offentlige oppslagsverk. Årsaken er at lederen var kommunist.
Forsøkt slettet
Historie handler ikke bare om hendelser man liker. Historie handler også om tragedier, skuffelser og svik. Selv om man ikke liker det enkelte personer mener, vil ingen seriøs historiker finne på å slette dem. Det skjer bare i Sovjetunionen og Kina, og dessverre i Norge. Det er ikke en typisk norsk tradisjon å slette historiske hendelser, men i denne saken har det langt på vei skjedd. Det er akkurat som Osvald-gruppens krigføring mot tyskerne aldri har hendt.
De ekte gutta på skauen
Osvald gruppen var lenge den eneste gruppen som gjorde aktiv militær motstand mot tyskerne under krigen. Gruppen utførte over 130 spektakulære aksjoner. De sprengte jernbanerlinjer, offentlige kontorer, senket skip og drepte forrædere på eget iniativ og på forespørsel fra Milorg. Lederen selv, Asbjørn Sunde, deltok som den mest aktive. Han skjøt seg ut av beleirede hus i action-pregede og svært voldelige aksjoner. Til tross for dette nevnes ikke gruppen med et ord verken i skolebøker eller i taler og arrangementer på frigjøringsdagen. Det er som om den aldri har eksistert.
Sannhet med modifikasjoner
Norske skoleelever blir hvert eneste år i dagene før frigjøringsdagen 8.mai minnet om de såkalte "gutta på skauen" og deres heltemodige innsats som partisaner og geriljasoldater mot Hitlers hær. I virkeligheten hadde den norske regjeringen Nygaardsvold i London en ikkevolds-linje under nesten hele andre verdenskrig. Først da seieren var så godt som sikret kom de såkalte gutta fra skauen, - ut av skauen. Inntil da hadde det bare vært èn gruppe som kjempet mot tyskerne - Osvald gruppen. De ble slettet fra historiebøkene.
Uakseptabel helt
Man kan skrive side opp og side ned om hvis og hvorfor. De som ønsker den enkle versjonen får nøye seg med at Sunde ble anklaget for å være kommunist, og sikkert var det,- og at man i det politiske klima etter krigen ikke kunne ha en kommunistisk helt. Derfor måtte han og hele gruppen slettes fra historiebøkene. Og det er dette som er problematisk for Norge. De som retusjerer bilder og sletter ting fra historiebøkene er akkurat de landene Norge ikke ønsker å identifisere seg med. Det er Sovjetunionen og det er Kina, der skikkelser og hendelser på mystisk hvis bare blir borte, som om det aldri har hendt.
Forble i mørket
Asbjørn Sunde og hans menn i mørke, har derfor forblitt i dette mørket i hele etterkrigstiden. Ingen har fått vite om hvilken stor innsats de gjorde i kampen mot tyskerne og nazismen. Det som er spesielt i denne saken er ikke at Sunde var kommunist, og at norske myndigheter eller befolkning var uenige med hans politiske overbevisning. Det som er er spesielt er myndighetenes forsøk på å fjerne hendelser som har skjedd fra historiebøkene. Vi snakker om aksjoner som “aldri har hendt” eller “bankran som ikke har skjedd”, men som har det.
Toppen
Da de aller fleste av de som overlevde var døde av alderdom fikk de gjenlevende oldingene i all stillhet en unnskyldning av forsvarsministeren og et diplom underskrevet av kongen. For at ikke denne saken for all tid skal være en skamplett for Norge er det viktig å revidere skolebøkene. For et land kjent for forræderen Quisling, dårlig behandling av krigsseilerne og lav motstandsvilje mot okkupasjonsmakten Tyskland, kan Osvald gruppen til og med bli et vitnesbyrd om det motsatte og et bevis på vilje til åpenhet og demokratiske verdier.
Dyprens
Det ble skrevet en bok om Sunde, og det ble gjort forsøk på å minnes de som kjempet og falt sammen med ham i kampen mot okkupasjonsmakten, men kreftene som var imot var alt for sterke. Viljen til å fjerne Sunde helt fra kartet var enorm, og strakk seg langt inn i landets avisredaksjoner helt inntil vår tid. For eksempel skriver Egil Ulateig i sin kronikk i Aftenposten med tittel "ikke alle var helter" om veteranene fra Osvald gruppen at "de egentlig ikke ante hva de var med på, utover å sprenge, rane og drepe". Ulateig skriver også at man må "tenke nøye om før vi innlemmer Sunde i vår krigshistories Hall of Fame".
Kopierte Stalin
Problemet er at det er en stor forskjell fra å ikke innlemme noen i "hall of fame" til å slette dem helt fra historiebøkene. Det sier seg nesten selv at norske skoleelever vil høre om en gruppe som ranet ni banker og utførte 130 aksjoner mot tyskerne, uansett om gruppen leder tilhørte Hari Krishna eller Stalins hemmelig politi. Norges offisielle krigshistorie har i stor grad fremstilt en renset, "folkelig" versjon der Max Manus og Milorg er heltene, mens Asbjørn Sunde og Osvald-gruppen blir skjøvet til siden fordi de ikke passet inn i den etterkrigstidens antikommunistiske klima. Det blir derfor ikke mindre merkelig at Norge til de grader kopierte metodene til de man ikke likte å bli sammenlignet med, Sovjetunionen.
Stalin god på omskriving
En av de mest upopulære personer i verden som likte å fjerne historiske hendelser og personer var Josef Stalin. Et kjent bilde viser for eksempel Stalin sammen med Nikolai Yezhov, som var leder for forløperen til KGB.(NKVD) Etter at Yezhov ble arrestert og henrettet i 1940, ble han retusjert vekk fra bildet. På bilder publisert senere står Stalin plutselig alene ved elven. Bildet er i dag kjent som “The Vanishing Commissar”. Også den mer kjente Trotski opplevde å bli forsøkt fjernet fra historiebøkene. Trotskij var en sentral figur i revolusjonen i 1917 og tidlig bolsjevikisk lederskap, men havnet i konflikt med Stalin og ble til slutt ekskludert fra partiet og eksilert. I mange bilder av bolsjevikiske ledere fra revolusjonen ble Trotskij senere fjernet. Et kjent bilde fra 1917 på Den Røde Plass viser opprinnelig Trotskij og Kamenev, men begge ble fjernet i senere versjoner.
Trenger revisjon
Hva vil barna våre tenke når de oppdager at gutta på skauen egentlig bare er en vasket historie om noen som gjorde motstand etter at krigen i realiteten var vunnet? Hva vil den kommende generasjon tenke når de oppdager at det eksisterte en ekte motstandsbevegelse i Norge, men at denne er slettet fra historiebøkene, fordi lederen har hatt meninger som ikke passet inn i datidens politiske klima. Dagens unge er smarte. For dem er saken ganske enkel. Her har myndighetene tatt en "Stalin". Ferdig med den saken.
Hovedsiden