Foto: Pixabay/motparten
Tekst: Jostein Mosnes-Holmen
Dato: 26.10.24
Det brøt ut spontan jubel på Biblioteca Nazionale di Napoli da det ble kjent at AI hadde avlørt det første ordet fra de forkullede Herculaneum-papyrusrullene. Spesielt på Officina dei Papiri Ercolanesi, en egen avdeling dedikert Herculaneum-rullene, var gleden størst. I over tre hundre år har vitenskapen oppbevart rullene i håp om at fantastisk fremtidsteknologi kanskje kunne tyde dem. Og nå har det utrolig skjedd.
Uventet hjelp
Grunnleggeren av XTX Markets, den russiske finansmannen Alex Gerko, fant ut at han ville forsøke en ny innfallsvinkel for å avdekke hemmelighetene til de kjente papyrusrullene. Derfor utlyste han en konkurranse kalt Vesuvius Challenge. Han inviterte tekno-eksperter til å bruke AI som hjelpemiddel. Gerko driver selv med algoritmisk handel og har en PhD i matematikk fra Moskva State University. Han arbeidet i Deutsche Bank før han grunnla XTX Markets i 2015. Det kan derfor ikke sies å ha vært et skudd i blinde, men mer en kvalifisert god ide.
Rike onkler
Vesuvius Challenge ble lansert så sent som i mars 2023, men har allerede gitt resultater! Gerko som hadde lokket smarte dateksperter med penger, måtte derfor pent punge ut. Foreløpig har konkurransen betalt ut over ti millioner kroner. Her skal hvert eneste ord belønnes. All oppmerksomheten rundt AI-prosjektet har også lokket til seg flere sponsorer, blant annet Musk Foundation, som har donert omtrent tyve millioner kroner.
Folk vil ha svar
Det er tydelig at de store prispengene får fart på de små grå hos dataekspertene. All oppmerksomheten rundt kjente sponsorer og smarte datagrundere til tross, - finnes det også de som lurer på hva som står i rullene, og hva de egentlig har avslørt. Noen spøkte til og med om at det kanskje bare var kokebøker. De var nærmere sannheten enn de ante.
Viktige funn
De viktigste funnene man til nå har gjort er ukjente verk av den kjente greske filosofen Philodemus. Han ble født 110 f.Kr. i Gadara som ligger i dagens Jordan. Han studerte under den epikureiske filosofen Zeno of Sidon i Athen. Senere bodde han i Roma, før han flyttet til Herculaneum, hvor han ble en viktig bidragsyter til epikureismen. Philodemus skrev om retorikk, musikk og poesi, men også om etikk og estetikk. Arbeidet hans var betydelig og han nedskrev historien til forskjellige filosofiske skoler. Han er også kjent for sine kjærlighetsdikt som er gody bevart i den greske antologien.
Toppen
"Man har i tre hundre år vært sikre på at viktig informasjon om denne tiden var forsvunnet inn i glemselen, og at papyrusrullene for evig ville tviholde på sine hemmeligheter. Takket være kunstig intelligens i kombinasjon med CT-scan kan vi nå vente oss en strøm av ny informasjon fra en svært viktig tid i europeisk historie."
Sint vulkan
Vesuv hadde utbrudd i år 79 e.Kr. Siden har verden latt seg fascinere av utgravningene fra Pompei som ble oppdaget i 1748. Herculaneum har kommet litt i skyggen. At man nå finner så viktig informasjon i papyrusruller man trodde var tapt for alltid bidrar til igjen å sette Herculaneum på kartet. Begge byene ligger i det samme området i Napoli-bukten i Italia. Året byene ble slukt befant seg midt inne i en svært viktig tid for verdenshistorien. Perioden har gått under flere navn, blant annet revolusjonshundreåret og borgerkrigstiden. Vi snakker om en tid med store økonomiske, politiske og kulturelle endringer i samfunnet, som har betydd enormt for ettertiden.
Forkullet
Man har i tre hundre år vært sikre på at viktig informasjon om denne tiden var forsvunnet inn i glemselen, og at papyrusrullene for evig ville tviholde på sine hemmeligheter. Rullene er så sterkt karbonisert at de ikke kan rulles ut uten at de smuldrer. Det var derfor ikke rart at forskerne var pessimistiske. Inntil man kombinerte CT-scanning med avanserte dataprogrammer med kunstig intelligens hadde man fullstendig gitt opp håpet. Nå er alle optimister og gjør seg klare til å gyve løs på nye utfordringer, og dem er det mange av.
Porphyras
Selve gjennombruddet kom da AI programmet tydet ordet "porphyras", som er en gammel gresk betegnelse for fargen lilla. Den unge studenten som maktet å hente ut ordet ble straks belønnet med 400 000 blanke kroner for innsatsen, men ikke nok med det. Museet og universitetet frigjorde straks åtte hundre ruller til de hadde på lager. Her er det med andre ord mange flere hemmeligheter som skal avdekkes, så vi kommer til å høre mer fra Hervulaneum-rukkene også i årene som kommer. Det blir nok ikke vanskelig å finne mer penger etter hvert som teknologien avslører flere gullkorn gjemt i rullene fra en av de viktigste periodene i romerriket.
Kamp om potten
I skrivende stund er over tusen forskerteam satt på saken. De er alle sammen motivert at at det lokker klekkelig betaling for hvert eneste ord de kan få ut av de forbrente restene. Ekte forskere og papyrologer ved Universitetet i Napoli er selvsagt fra seg av begeistring for utviklingen. De mener det er stort for både Italia og resten av verden. Vi snakker nærmest om uvurderlige skatter fra sivilisasjonens vugge.
Hovedsiden