Dansk overlege deler egne erfaringer

Sjokkerende om ekle virus

Ingen ville høre på den danske forskeren som i 2019 advarte om nye virus og behovet for å utvikle mRNA vaksiner, dersom virus hoppet fra dyr til mennesker, og dessuten lærte seg å smitte videre. En måned etter bokutgivelsen skjedde akkurat det, på et marked i Wuhan.

Bildetekst: Ingen ville lese boken da den kom ut - èn måned senere var den hyperaktuell - og glemt.
Foto: Anders Fomsgaard/motparten
Tekst: Elisabeth Dahlberg
Dato: 17.06.24

Overlege og virusforsker Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut i København ga ut boken "Det er bare et virus" i oktober 2019. Boken beskrev eksakt hvordan et virus som coronaviruset kunne oppstå og spre seg. Boken fikk nesten ingen oppmerksomhet. En måned senere kom covid-19, men da var boken glemt og bokhandlene snart folketomme.

Skummel bok

Boken er en skremmende og fascinerende reise i virusets historie. Den er også til tider svært skummel. Den handler om en lang rekke virus vi mennesker må leve med, fra herpes til hiv og ebola. Nå har boken kommet ut igjen, som en revidert og oppdatert utgave. Denne gangen høster boken stor internasjonal oppmerksomhet.

Aktuell

I dag tror de fleste at en syk flaggermus på et matmarked i Wuhan smittet en person med koronaviruset, og medvirket til at mange millioner mennesker ble smittet under pandemien. Boken som forskeren forsøkte å selge handlet om akkurat dette. Om dyr som smitter andre dyr som smitter mennesker, og om at faren er stor for at menneskene kan smitte videre. Boken handler om spredning av infeksjon, virus, gensekvensering, forebygging og selvsagt om, - vaksiner.

Dobbel flaskehals

I boken peker forskeren på at et virus må overvinne to hindre for at skape en pandemi. Viruset må smittte fra et vilt dyr til et menneske, og viruset må lære seg å smitte fra menneske til menneske. Ifølge viruseksperten Anders Fomsgaard er det seks hundre tusen virus på jordkloden som potensielt kan klare å klatre over disse barrierene.

Lure virus

Ifølge forskeren har noen virus allerede lært seg å infisere mennesker, men de har ennå ikke knekt koden for å smitte videre til neste person. Fugleinfluensa er et eksempel på dette. Viruset som har nitti prosent dødelighet kan smitte deg, men ikke smitte videre til kjæresten din eller noen du er glad i.

600 000

I boken skriver forskeren om ufattelig mange virus i naturen med potensial til å hoppe fra dyr til mennesker. Forskeren tror mange av dem har potensiale til å smitte mennesker. Sprøsmålet er om de klarer nivå to, som er å smitte videre. Det avgjørende vil likevel være hvor farlig viruset er for mennesker.

Nano småtasser

Nye og oppdaterte covid-19 detaljer avsløres for lesere som er interessert i medisinske fagdetaljer om pandemien. Blant annet om virusenes størrelse. De er veldig små! Faktisk på størrelse med nanometer. Hvis du blåser opp en liten celle så den blir stor som en vannmelon, så vil et virus set ut som en bitteliten ert i forhold. Dette er årsaken til at virus kommer gjennom fildtre og annen beskyttelse. De som undres på om ansiktmaskene virket vil sikket ha nytte av å lese boken.

Skeptisk til masker

Den danske forskeren har fått plass til mye informasjon om virus i denne boken som ikke er vanskeligere enn at folk kan klarer å lese det. For eksempel skriver forfatteren at virus ble oppdaget av forskeren Dimitrij Ivanovskij i 1892. Den russiske vitenskapsmannen oppdaget noe som klarte å trenge gjennom et filter som var laget for å hindre bakterier. Det er derfor lite trolig om russeren ville vært imponert over ansiktsmaskene som ble benyttet under pandemien.

Ny sjåfør

I boken får leseren klassisk informasjon om virus som bare kan reprodusere seg selv ved å gå inn i en celle til en levende organisme. Viruset er ikke en selvstendig enhet, men når den først har kommet inn i en celle så kan den overta kontrollen og lage flere virus.

Toppen

Noen virus har allerede lært seg å angripe mennesker, men de har ikke lært å hoppe videre.


Folk vet mer nå

Opplysninger, - som på det tidspunktet boken kom ut ville vært temmelig ubegripelig for folk flest, har nå blitt svært forståelig. For eksempel at den genetiske koden i virus enten består av RNA eller DNA. Derfor deler man inn virus i RNA- og DNA-virus. Eldre virus har DNA som sin genetiske kode, mens nye virus har RNA.

Retrovirus

Det er mye nytt og lærerikt stoff for folk som er mer enn middels interessert i virus, og som ikke fikk nok snakk under pandemien. De kan lære seg at åtte prosent av menneskelig DNA består av endogene retrovirus som ifølge forskeren har eksistert på jorden i millioner av år. Nå bor de inne i oss, og går i arv fra person til person. Gud hjelpe aliens som måtte komme i kontakt med oss.

Apekopper

De etterhvert mye omtalte apekopper vies ganske stor plass i boken. Det er fordi mennesker har hatt mutasjoner i arvestoffet som gjør det lettere for viruset å reprodusere seg i menneskeceller. Selv om apekoppene ser ut til å ha roet seg, mener forskeren at det ikke var noen garanti for at det ville gå slik. Forskerne vet ikke hvorfor det gikk den ene eller den andre veien.

Potensielt farlig

Apekoppevirus har kommet over begge barrierene virus sliter med. Åsmitte mennesker, for deretter å smitte videre. Apekopper kan infisere rotter, og man har eksempler på at en smittet andre dyr i en dyreburikk, noe som resulterte i at åtti mennesker ble smittet med apekopper. Apekopper har ennå ikke vist tegn til å bli en såkalt "superspreder", men fordi forskerne ikke forstår mekanismene som utløser superspredning, er apekopper noe mange er redd for i forskningsmiljøene.

Takker covid

Den danske forskeren er på noen måter takknemlig overfor Covid 19. Før pandemien hadde forskerne allerede arbeidet jevnt og trutt med mRNA vaksiner. Faktisk helt siden 90-tallet. Problemet var at man ikke fikk nok midler til forskning og dernest at man ikke kunne teste på mennesker. Pandemien løste alle problemene forskerne hadde, og førte til en vaksinerevolusjon.

Kom som bestilt

Boken er interessant, fordi det kommer klart fram at man allerede før panedmien forsket på mRNA vaksinene, men møtte motstand av flere årsaker. Forskerne manglet et virus som var farlig nok til at det var nødvendig å lage en vaksine mot det, og som dessuten ikke var dekket av tradisjonelle vaksiner. Derfor kom covid-19 som bestilt for visse forskere og ikke minst for firmaer som betalte for utviklingen av vaksinene.

Bedre vaksiner

En mRNA-vaksine inneholder budbringer-RNA (mRNA) med den genetiske koden for spikeproteinet i koronaviruset. Forskjellen fra gammeldagse vaksiner er at mRNA vaksinene initierer en immunrespons, som lagres i immunsystemets cellulære minne. Gamle dagers vaksiner var å sprøyte inn litt sykdom i folk. Hvis en person som er vaksinert med en mRNA-vaksine i ettertid kommer i kontakt med koronaviruset, vil minnet om immunsystemet gjenkjenne viruset og samtidig ha et forsvar for å bekjempe det.

Kommet for å bli

I boken kommer det fram at den anerkjente forskeren tror at framtidens vaksiner vil bli erstattet av vaksiner laget med mRNA-teknologi. Vi har sett at de fungerer bedre og at vi kan produseres raskere. Anders Fomsgaard tror teknologien snart vil brukes til å lage vaksiner mot kreft.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal