Frykter dødsvirus skal mutere

Gutt døde av Nipah-virus

Det ble slått full alarm da en 14-år gammel gutt døde i byen Pandikkad i India. Nipah-viruset har opp mot 75 prosent dødelighet, og forskerne frykter at det skal bli lutbårent. Da er gode råd dyre.

Innbyggerne i Pandikkad i India må venne seg til isolasjon og denne typen drakter en stund.
Foto: pixabay/motparten
Tekst: Christer Andre Mæland
Dato: 21.07.24

I følge indiske medier døde gutten søndag 21.juli, bare et døgn etter at han ble bekreftet smittet sv det skumle viruset. På mange måter minner det om covid, men har mye høyere dødelighet. Mellom 40 og 75 prosent av de som blir smittet dør. Som covid er også Nipah et RNA-virus og akkurat som med covid er det flaggermus som får skylden. I motsetning til covid er det ikke bevist at Nipah-viruset smitter vi luft.

Frykt

Verdens helseorganisasjon (WHO) beskriver viruset som et prioritert patogen på grunn av dets potensial til å utløse en pandemi. På grunn av rapporter fra bekymrede leger er helsemyndigheter og forskere bekymret for at Nipah-viruset kan utvikle evnen til å spre seg via luftbårne dråper, noe som vil øke risikoen for en stor pandemi. Så langt er det ikke er dokumentert at Nipah-viruset smitter via luft, men det er sannsynligheten for at dette skal skje som får forskerne til å slå alarm.

Mutere raskt

I følge Verdenes Heleseorganisasjon har RNA-virus som Nipah-viruset en tendens til å mutere raskt. Dette kan potensielt føre til at viruset utvikler nye egenskaper, inkludert endringer i smittemåte. Dette er alle legers og forskeres store mareritt. Det blir derfor tatt raske og ekstreme tiltak for raskt å isolere mennesker som blir smittet av Nipah-viruset.

Direkte kontakt

Tidligere utbrudd av Nipah-virus har vist at viruset kan overføres gjennom direkte kontakt med infiserte individer. Noen få tilfeller har indikert at nærkontakt kan føre til smitte, noe som vekker bekymring for muligheten av aerosolspredning under visse omstendigheter.

Ikke dokumentert

En studie publisert i 2007 av Gurley undersøkte et utbrudd i 2004 i Bangladesh og fant at enkelte personer som hadde hatt minimal direkte fysisk kontakt med smittede individer, også ble infisert. Dette førte til spekulasjoner om mulig aerosolspredning, men så langt motparten erfarer er dette altså ikke dokumentert.

Toppen

Denne typen virus har en tendens til å mutere raskt (WHO)


Usikre leger

Under et utbrudd i Kerala 2018 ble det rapportert om flere tilfeller av menneske-til-menneske-smitte. Legene som behandlet de syke antydet at viruset kunne spre seg via dråpesmitte fra hoste eller nysing, noe som igjen vekket bekymringer for aerosolspredning. Heller ikke ved denne anledning ble det bevist at viruset smittet via luft. Det kan altså ha vært minimal kontakt som utløste alle tilfellene.

Zoonotisk

Medisinsk er Nipah-viruset (NiV) et såkalt zoonotisk virus. Det betyr at viruset kan smitte fra dyr til mennesker. Første gang viruset ble oppdaget var i Malaysia og Singapore i 1998. I India dukket viruset opp i 2001 og 2007 begge rapportert i den østlige delstaten Vest-Bengal. I 2018 døde sytten mennesker i et utbrudd i distriktene Kozhikode og Malappuram i den sørlige delstaten Kerala - også i India.

Friske flaggermus

Viruset er klassifisert til slekten Henipavirus innenfor familien Paramyxoviridae. Såkalte fruktflaggermus får skylden i alle land man har funnet viruset. Flaggermusene blir ikke selv syke av viruset. De beskyldes heller ikke for å ha bitt noen mennesker, men viruset skal i stedet ha blitt overført via spytt eller urin på frukt.

Høy dødelighet

Inkubasjonstiden er vanligvis 5-14 dager. Symptomene er feber, hodepine og muskelsmerter, før den smittede får akutte luftveisinfeksjoner og alvorlig encefalitt, eller hjernebetennelse. I mange tilfeller fører sykdommen til koma og død. Det finnes ingen behandling mot viruset. Ingen medisiner er på det nåværende tidspunkt rapportert som effektive. Det finnes heller ingen vaksine.

Isolasjon

Internasjonale helsemyndigheter overvåker nå viruset nøye for å forhindre og håndtere et større utbrudd. I byen Pandikkad i India der gutten døde, er det som en liten unntakstilstand å regne. Foreløpig har over seksti mennesker blitt isolert, og overvåkes med streng kontroll fra myndigheter, leger og forskere.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal