Har vi funnet ungdomskilden?

Er ikke livet langt nok? Kunne du tenkt deg noen ekstra år på jorden? Nå kan du snart få viljen din takket være forskning på stoffet Osteocalcin.

Tekst: Jehanne de Vouthon
Foto: Bourke Flaks jettgryter/Sør Afrika/Pixabay

Hormonet Osteocalcin som produseres i kroppens benbygning kan i fremtiden brukes til å behandle aldersrelaterte problemer som muskel- og hukommelsestap. Oppdagelsen er for forskere som om de skulle ha oppdaget ungdomskilden.

Feite og late mus

Osteocalcin er et av de rikeste proteinene i kroppen, og spiller en avgjørende rolle i bygging av bein - prosessen der beinene våre kontinuerlig fjerner og skaper nytt vev - som gjør det mulig for oss å vokse i barndommen og ungdomsårene, og også komme seg fra skader.

Viktig protein

Forskere gjennomførte et genetisk knockout-eksperiment der de fjernet genet som var ansvarlig for osteocalcin fra mus. Til forskernes fortvilelse og skuffelse så det ut til at de mutante musene levde videre i beste velgående. Forskerne så først resultatene som en gedigen fiasko.

Før vitenskapsmennene la vekk eksperimentet oppdaget de at musene var blitt late og feite. Benbygningen var bra, men musene virket deprimerte. Det tok vitenskapen lang tid å forstå hvordan et protein i bein kunne påvirke disse funksjonene. Benbygningen snakker

Benbygning viktig

Mennesker pleide å se på skjelettet som et stillas for resten av kroppen. Men benbygningen var et mer levende organ enn forskerne kunne ane i sin villeste fantasi. I dag vet forskerne at benbygningen spiller en rolle i å regulere en rekke vitale kroppsprosesser, som hukommelse, appetitt, muskler, fruktbarhet og metabolisme.

Forskere har funnet ut at benbygningen kommuniserer med andre organer gjennom å produsere sine egne hormoner og proteiner som sirkulerer i blodet.

Avslutt

Takk til mus

Musene fikk forskerne til å innse at osteocalcin faktisk var et slikt hormon, som regulerte så mange av disse viktige funksjonene, og som dermed har stor betydning for generell folkehelse, inkludert levealder.

Forskning viser at mennesker når topp beinmasse i tyveårene, og fra da av er det en langsom tilbakegang som til slutt kan føre til svakhet og sykdommer som osteoporose. Tanken på at bein produserer et hormon som påvirket stoffskiftet, eller til og med leveren, kom som et sjokk på forskerne. Ingen forventet det.

Gir håp

Reduksjonen i beinmasse knyttes til svekkelse av hukommelse og muskler hos eldre. Dette ser ut til å være knyttet til nivåene av osteocalcin i blodet, gjennom sin rolle som en viktig regulator som påvirker hormonelle prosesser i kroppen.

Osteocalcin i hjernen regulerer utskillelsen av de fleste nevrotransmittere som er nødvendige for å ha minne. Det sirkulerende nivået av osteokalcin avtar hos mennesker rundt midten av livet, som omtrent er tiden da disse fysiologiske funksjonene begynner å avta.

Reversere aldring

Ved å øke nivåene av osteocalcin hos eldre mus gjennom injeksjoner har forskerne klart å reversere mange aldersrelaterte plager. Osteocalcin reverserer aldring i hjernen og i muskler. Det som er bemerkelsesverdig er at hvis du gir osteocalcin til gamle mus, gjenoppretter de minne og evnen til å trene på nivåene som ses hos unge mus.

Mulig ungdomskilde?

Det gjør Osteocalcin ekstremt attraktivt fra et medisinsk synspunkt. Man kan jo tenke seg hva det innebærer om man begynner å gi eldre mennesker behandling som gjenoppretter minne og evnen til å trene på nivåene som hos unge mennesker.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no