Foto: motparten.no/theContrapart.com
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 28.02.25
Nå når oppgjørets time har kommet viser det seg at alle våpnene ikke var godhjertet hjelp i demokratiets navn likevel. Det var en investering som USA ville ha tilbake med renters renter. Nå vil de ha Ukrainas metaller.
Viktig for våpenindustrien
Det mange snakker mest om er de såkalte sjeldne jordmineralene. Dette er en gruppe på 17 elementer som brukes til å produsere viktig elektronikk. De har også en annen funksjon som USA er spesielt interessert i. Man trenger dem for å lage de mest avanserte våpnene. Som verdens største produsent, utvikler og eksportør av våpen er dette særdeles viktig for USA.
Grafser til seg
Både USA og Russland er på jakt etter de sjeldne jordstoffene fordi ingen av dem vil være avhengige av Kina som i dag kontrollerer nesten åtti prosent av alle jordartsforekomster på kloden. I hvert fall hvis opplysningene fra Geological Investment Group stemmer. Så sent som i desember 2024 forbød Kina eksport av sjeldne jordartsmetaller til USA. Trump vet derfor eksakt hva det er han er på jakt etter i Ukraina.
Økt våpeneksport
På grunn av Ukraina krigen har USA økt sine ordrer på våpeneksport til Europa. Ifølge en rapport fra Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) økte våpenimporten til Europa med 93 prosent i 2022 sammenlignet med året før.
Økt gasseksport
Fra å ikke eksportere gass til Europa gikk USA til å bli den største leverandøren etter at noen klippet av den russiske rørledningen Nord Stream til Tyskland. USA har derfor vært den største leverandøren av LNG gass til Europa i disse årene. I 2023 sto USA for 48 % av Europas totale LNG-import, noe som tilsvarer 7,1 milliarder kubikkfot per dag.
Ukraina har en tredjedel av Europas litium som er den viktigste komponenten i dagens elbilbatterier. Det er også store mengder beryllium og uran i Ukraina. Begge deler er viktige for produksjon av atomvåpen og atomreaktorer. Også enorme forekomster av mer vanlige metaller som sink, sølv, nikkel, kobber, bly, kobolt og mangan er tilstede i rikt monn i Ukraina.
Toppen
Katastrofe for Europa
Det som for Europa har vært en katastrofe med doble energipriser og doble utgifter til forsvarsmateriell har for USA vært en gullgruve. USA har til og med langt på vei lykkes til å overtale Europeiske politikere til å kopiere den amerikanske handelskrigen med Kina, selv om dette ikke var nødvendig for Europa, som i motsetning til USA hadde en mengde produkter det var etterspørsel etter i det gigantiske kinesiske markedet.
Vil ha alt
Nå skal altså USA også sikre seg en andel av det krigsherjede europeiske landet Ukrainas metaller og mineraler. Kiev har blitt tvunget til å ta stilling til et enormt press fra Washington for å signere avtalen. Men hva er det egentlig USA er på jakt etter? Hva er det Ukraina har som er så verdifullt? Hvilke mineraler og metaller har Ukraina? Og hvor er de?
Rikt land - store ressurser
Konkret snakker vi om 19 millioner tonn grafitt, som brukes til å lage batterier til elektriske kjøretøy. Det er også påvist at Ukraina har syv prosent av Europas forsyninger av titan. Det brukes i alt mulig fra våpen til romfart, og spesielt til å gjøre andre legeringer og metaller sterkere. Ukraina har en tredjedel av Europas litium som er den viktigste komponenten i dagens elbilbatterier. Det er også store mengder beryllium og uran i Ukraina. Begge deler er viktige for produksjon av atomvåpen og atomreaktorer. Også enorme forekomster av mer vanlige metaller som sink, sølv, nikkel, kobber, bly, kobolt og mangan er tilstede i rikt monn i Ukraina.
Mye igjen
De som har trodd at alle de sjeldne stoffene nå befinner seg i russisk okkupert område tar feil. Som vi ser på kartet utarbeidet motparten.no er det rikelig med metaller og mineraler på det som er igjen av Ukraina. Det er likevel ingen tvil om at også store verdier skjuler seg i bakken i de okkuperte områdene. Ukrainas økonomiminister anslår verdien til 350 milliarder dollar i de okkuperte områdene.
Halvparten av kullet
Det som er mindre hyggelig for den ukrainske økonomiministeren å tenke på er hva et firma fra Canada kom fram til i 2022. Firmaet SecDev kom med en rapport som sa at Russland hadde okkupert over seksti prosent av ukrainske kullgruver, samt halvparten av forekomstene av mangan, cesium, tantal og sjeldne jordarter. I likhet med USA trenger også Russland de sjeldne jordmineralene til sin våpenproduksjon.
Hovedsiden