Frigjør store mengder mikro og nanoplast

Sjokk-rapport om te

Nå er det dessverre bevist. Mikro og nanoplast fra teposer trenger inn i menneskceller. At plasten også trenger helt inn i cellekjernen er det som urovekker forskerne mest. Det er nemlig der vi oppbevarer vårt genetiske materiale.

Den gode gamle tesilen til høyre kan fort få sin renessanse dersom folk forstår konsekvensene av jevnlig bruk av teposer.
Foto: pixabay/motparten
Tekst: Elisabeth Dahlberg
Dato: 04.01.25

Studien fra 2025 er utført av et større forskerteam ved anerkjente University of Alabama at Birmingham - UAB. Den alarmerende rapporten om te viser at alle eksisterende typer teposer, uansett merke, avgir overraskende store mengder mikro og nanoplast. Selv om forskerne ikke fokuserte på helse, er det nå åpenbart for alle at teposer avgir plast som skader menneskelige celler.

Helserisiko

Det kan ikke beskrives som annet enn dårlig nytt for alle som setter pris på en god kopp te. Studien peker på at det er en helserisiko ved å innta plastpartiklene. De er så små at de kan kan trenge inn i menneskelige celler. Plastforurensning er blitt et presserende miljøspørsmål, med betydelige konsekvenser for økosystemer og folkehelse.

Matemballasje

Plastforurensning har lenge vært et av de største miljøproblemene, først og fremst på grunn av konsekvenser for økosystemer. At folkehelse nå melder seg på gjennom mikroskopiske plastpartikler gjør ikke saken bedre. Tvert imot. At matemballasjen også bidrar til inntak av mikro - og nanoplast var det få som så komme.

Kan bety slutten

Det er UABs avdeling for genetikk og mikrobiologi som har laget rapporten som avslører at helt vanlige teposer frigjør en uønsket mengde plast til fordøyelsessystemet. Teposer er nå en dokumentert kilde til såkalt mikro - og nanoplastforurensning, forkortet til MNPL på fagspråket. De grundig dokumenterte opplysningene kan bety slutten på en del av en godt innarbeidet te-kutur.

Alle typer

Forskerne ved mutagenese-gruppen ved UAB testet en rekke forskjellige typer teposer. Resultatet var nedslående. Samtlige teposer frigjorde enorme mengder partikler i nanostørrelse. Det forundret forskerne som bare hadde forventet mindre mengder. Mengdene var så store at forskerne ikke er i tvil om at det utgjør en helserisiko for forbrukere.

I stedet for å passere gjennom kroppen penetrerer plasten cellene.

Toppen

3-materialer

Helt konkret fokuserte analysene på teposer laget av tre forskjellige materialer: nylon-6, polypropylen og cellulose. Polypropylen frigjorde omtrent 1,2 milliarder partikler per milliliter, med en gjennomsnittlig partikkelstørrelse på 136,7 nanometer. Cellulose slapp fra seg 135 millioner partikler per milliliter, i gjennomsnitt 244 nanometer i størrelse. Nylon-6 ga ut omtrent 8,18 millioner partikler per milliliter, i gjennomsnitt 138,4 nanometer.

Avanserte maskiner

Forskerne sjekket også hva som skjer med plasten inne i kroppen til de som konsumerer te. Ved å bruke apparater som skanningselektronmikroskopi (SEM), transmisjonselektronmikroskopi (TEM), infrarød spektroskopi (ATR-FTIR), dynamisk lysspredning (DLS), laser-doppler-velosimetri (LDV), og nanopartikkelsporingsanalyse (NTA), - ble benyttet. Man vet derfor nå at partiklene ikke bare går rett gjennom systemet, men bosetter seg i kroppen. Hvor farlig dette er må andre forskere med spesialkompetanse vurdere. De har nå fått et svært godt kildemateriale gjennom den oppsiktsvekkende te-rapporten.

Slim

Til tross for at forskerne bak rapporten ikke er leger kan de likevel si noe om hvilke konsekvenser plasten får på menneskers helse. De så blant annet på hvordan disse frigjorte partiklene samhandler med menneskelige tarmceller. Rapporten viser at slimproduserende tarmceller har høyest opptak av mikro - og nanoplast. Her fant forskerne til og med plast som penetrerte cellekjernen. Det er alvorlig fordi det er denne som huser genetisk materiale.

Stafettpinne

Forskerne overlater nå disse viktige dataene til andre som vil lage lignende rapporter, men om de helsemessige konsekvensene. Nå vet man sikkert at tarmslim absorberer plasten. Da kan man kanskje finne egnede mottiltak.

Håp for te-elskere

For de som elsker te er det lys i tunellen likevel. Te kan fint kokes med en enkel sil uten de populære teposene. Det kan faktisk bli nødvendig hvis teposer blir forbudt på grunn av de store utslippene. Alternativt at tebransjen selv finner opp et stoff som ikke frigjør mikroplast.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal