Foto: pixabay/theContrapart.com
Tekst: Johan Olav Enerstvedt
Dato: 09.03.25
Franske Thales GMPCS gir Ukraina viktig satellittkommunikasjon, men kan ikke erstatte Starlink når det gjelder dataintensive operasjoner ved fronten. Det er rett og slett ikke egnet for moderne krigføring. Starlink er mer effektivt for taktisk bruk, mens Thales-systemene fungerer bedre ordinær militær kommunikasjon. Omtrent som brevduer.
Gammeldags
Thales GMPCS har likevel noen små fordeler. Systemet leverer militært kryptert kommunikasjon som er vanskeligere å hacke. og det støtter tradisjonelle militære terminaler brukt av NATO og Ukraina. Systemet kan også benytte flere nettverk som Iridium, Inmarsat, noe som gir en viss fleksibilitet.
Kan kutte Starlink
Nyhetsbyrået Reuters har allerede meldt at USA planlegger å kutte Ukrainas tilgang til Starlink hvis ikke Trump får det som han vil. Dette er en av årsakene til at satellittselskapet Eutelsat, som eier OneWeb, har innledet samtaler med EU for å utvide sine tjenester til Ukraina. I likhet med Thales kan heller ikke de tilby noe som minner om Starlink i kvalitet. Eutelsat er også hovedsakelig franskeid.
Ikke ekte Leo
Eutelsat bruker satellitter som går over dobbelt så høyt som Starlinks satellitter som bare kruser knappe 550 km over kloden. Eutelsat har bare 634 satellitter i 1200 km høyde, mot Starlinks 5 000. Eutelsat satellittene gir markant lavere hastigheter enn Starlink. De er designet for stasjonære brukere og egner seg ikke til mobilt militærbruk der droneoperatører styrer bomber mot fiendens posisjoner ved hjelp av video. Sist men ikke minst er de dyrere og krever større antenner enn Starlink.
Fra USA
Starlink har tusenvis av lavtflyvende LEO-satellitter, som gir høy båndbredde for video, droneoperasjoner og sanntidskommunikasjon. Det egner seg derfor perfekt for bruk på fronten. Fordi satellittene flyr lavere har de også lavere forsinkelse, noe som er utrolig viktig i en krigssituasjon. De er raskere, flere og bedre enn det europeiske systemet. Sist men ikke minst har de bedre motstand mot jamming, siden signalene er mer dynamiske enn GEO-satellitter.
Flyr for høyt
Thales systemer bruker i hovedsak geostasjonære (GEO). Disse flyr mye høyere og har ikke den samme kvaliteten som som Starlinks tusenvis av såkalte lavbanesatelitter. (LEO) Thales har ikke mange nok GEO satellitter til å erstatte Starlink. Thales har bare noen få lavbane (LEO) satellitter som brukes av kommersielle operatører. Dekningen avhenger derfor av de kommersielle nettverkene som Inmarsat og Iridium.
Lavere båndbredde
Båndbredden på Thales kommunikasjon er mye lavere enn hos Starlink, noe som gjør systemet mindre egnet for dataintensive operasjoner i felten. De egner seg derfor lite for å gjøre nytte for seg ved fronten.
Toppen
Ukraina er svært engstelige for å miste Starlinktilgangen. Europa forstår ikke at deres alternativ er for dårlig. Det fungerer ikke på fronten. Årsaken er at Europa benytter GEO satellitter som flyr svært høyt, mens Starlink opererer med LEO satellitter, som flyr lavere og kan hjelpe droneoperatørene. Det vil være kritisk for Ukraina å miste lavbanesatellittene fra Starlink.
Kan enkelt peiles
En annen katastrofal følge av at Ukraina må gå over til disse satellittene er at signalene er mye lettere for fienden å forstyrre, fordi GEO-satellitter har stasjonære signaler. Fienden kan derfor peile seg inn i ro og fred. I praksis vil dette si at alternativet vil være en betydelig svekkelse av operasjonene på fronten. GEO systemet har tregere respons og høyere forsinkelse (latency) enn Starlink.
Syracuse
Frankrike har et annet system de aldri lar noen andre få tilgang til. Det er deres globale militære system som blant annet skal sørge for at deres undervannsbåter med atomvåpen skal fungere etter hensikten. Systemet heter Syracuse (SYstème de RAdioCommunication Utilisant un SatellitE) og er Frankrikes hemmelige militære satellittkommunikasjonssystem.
Topp moderne
Syracuse 4 ble lansert så sent som i 2021 og 2022. Her snakker vi om den aller nyeste generasjon satellittkommunikasjon med høyere båndbredde og bedre motstandskraft mot elektronisk krigføring. Frankrike påstår selv at de kan operere i en fiendtlig elektronisk krigføringssituasjon.
Lukket og topphemmelig
Syracuse-satellittene gjør det mulig for Frankrike å opprettholde sikker kommunikasjon selv i krig, men selve systemet er spesiallaget for det franske militæret og er ikke et åpent system som Starlink. Det sitter derfor svært langt inne å overlate det til Ukraina. Det er også tvilsomt om man vil lære opp Ukrainsk personell. Skal Syracause benyttes i Ukraina vil det bli av franske styrker.
Deler ikke med NATO
Syracuse-satellittene er ikke utplassert for å dekke Ukraina på samme måte som Starlink, som spesifikt er blitt brukt av ukrainske styrker for kommunikasjon i krigssonen. Men siden Syracuse 4-satellittene har global dekning, kan de teoretisk brukes for franske militære operasjoner i Ukraina. Problemet er at det alltid har vært viktig for Frankrike å holde systemet fransk. De deler ikke en gang Syracuse med NATO allierte styrker.
Dårlig alternativ
Det er uansett svært tvilsomt om det franske Syracuse systemet ville utgjort noen forskjell på fronten i Ukraina. I likhet med Thales bruker systemet bare GEO satellitter som er få og trege. Dette systemet egner seg med andre ord heller ikke til moderne drone og videokrig. Der er derimot laget for å gi trygget til blant annet franske atomstyrker. Dermed gjenstår bare Thales GMPCS-systemer. Mister Ukraina Starlink vil de derfor sitte igjen med Thales GMPCS-systemene. Disse kan ikke sammenlignes med Starlink systemet.
Hovedsiden