Ukraina kan miste Starlink - igjen

Straffet seg å irritere Musk

Det er en dårlig skjult hemmelighet at den ukrainske president Zelensky og Elon Musk ikke akkurat er perlevenner. Årsaken er å finne i en svært arrogant oppførsel fra Ukraina da Musk foreslo fred. Nå blir det fred - nøyaktig som Musk foreslo.

Satellittene til Elon Musk er mange, raske og flyr lavt. Det gjør ikke noen av de franske alternativene.
Foto: pixabay/theContrapart.com
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 10.03.25

Vi skrev lørdag 8.mars om at det ikke eksisterte et godt europeisk alternativ til Starlink. Det gikk bare et døgn før saken ble brennaktuell da Musk havnet i krangel med den polske statsministeren. Bakgrunnen for oppstyret er like gammel som selve krigen. I oktober 2022, bare måneder etter den russiske invasjonen, tvitret Musk en plan som foreslo at Ukraina burde gi opp Krim til Russland og bli nøytralt i stedet for å søke NATO-medlemskap. Det er akkurat det som nå er i ferd med å skje, med den forskjell at Ukraina har mistet mer land og at en million unge mennesker er drept og såret på begge sider av fronten.

Biden-tull

Den gang sa Musk at det burde holdes folkeavstemninger i russisk-okkuperte områder, overvåket av FN. Dette ble svært dårlig mottatt i Ukraina. På dette tidspunktet i krigen snakket Biden om at Vesten skulle halvere Russlands økonomi på seks måneder. Dårlig organiserte russiske soldater skulle feies av banen, og den onde despoten Putin skulle styrtes fra tronen slik Gadaffi ble det i Afrika.

Hooligans

Stemningen minnet mer om en gjeng hooligans på vei til fotballkamp enn politisk og militær realisme. Motparten skrev den gangen at militære ledere ikke trodde noe på det egne medier og politikere lovet folket. Både amerikanske og tyske militære ledere, som den erfarne generalen Harald Kujat, forsøkte å advare folk om at krigen ville bli langvarig og uten en vinner. På grunn av all propagandaen i vestlige medier var det derfor en selvsikker og arrogant Zelensky som gikk rett i strupen på Elon Musk.

Latterligjorde Musk

Zelenskyj svarte på den amerikanske teknologimilliardærens seriøse forsøk på å mane til fred med en ironisk Twitter-kommentar:

Hvilken Elon Musk liker du best?

A: Den som støtter Ukraina

B: Den som støtter Russland

Stor tabbe

I ettertid ser vi at Ukraina ville vunnet stort på å være mer imøtekommende til Elon Musks forslag. Hundretusenvis av liv kunne vært spart og Ukraina ville hatt en sterkere stilling enn de har i dag. Det ver uklok oppførsel å forsøke å fordumme mannen som eide alle satellittene.

Gjentar tabben

Europa forsøker igjen å mobbe Musk på samme måte som man har mobbet den amerikanske presidenten Donald Trump. Men det er ikke bare Elon Musk som forsøkte å mane til fred og et nøytralt Ukraina utenfor NATO i 2021 og 2022. Også den svært erfarne amerikanske eks-utenriksministeren Henry Kissinger som allerede i 2020, altså før fullskala-invasjonen, forsøkte å få Ukraina til å avstå fra NATO medlemsskap.

Toppen

Den erfarne NATO-generalen Harald Kujat forsøkte i 2022 å advare folk om at krigen ville bli langvarig.


Ble advart

Kissinger sa tydelig fra at han mente det var NATO og Biden-administrasjonens feil at man presset Ukraina til å gå hardt mot hardt overfor Russland. Ukraina har fått mye kritikk for å ha lyttet for mye til NATO som ba dem ikke fire en tomme på Russlands krav om at landet skulle forbli nøytralt slik man hadde lovet perestroikaens far Mikhail Gorbatsjov da Sovjetunionen ble oppløst. Den gang var avtalen at NATO ikke skulle 1.cm øst.

Ikke alle

I Vesten snakker man igjen om at alle er for krig mot Russland og at våpen er den eneste veien å gå. Men det var ikke sant. Mediene løy. Det var en rekke både forsvarseksperter, erfarne politikere og aviser som den du leser nå, som advarte om det samme. De ble ikke hørt. Det er viktig å merke seg at det ikke bare var snakk om ekstreme politikere fra ytre høyre-partier, slik for eksempel norsk media har antydet. Tvert imot var det seriøse realpolitikere som Kissinger og den tyske NATO-generalen Kujat. Begge to mennesker som aldri har blitt beskyldt for ekstremisme. Men i en opphetet situasjon, med en ekstrem mengde vestlig krigsproaganda, druknet disse stemmene fullstendig i hylekoret som skrek etter blod.

Ville begrense bruk

Musk ønsket den gang å begrense Ukrainas bruk av alle Starlink satellittene. Han sa rett ut at han ikke ville la Starlink brukes til å eskalere konflikten. Ifølge kilder som Walter Isaacson i biografien om Musk skal teknomilliardæren ha snakket med russiske myndigheter om Starlink, der han forsøkte å unngå at satellittene ble brukt til angrep mot Krim som hovedsakelig hadde russisk befolkning og hadde avholdt valg om å tilhøre Russland.

Hviske i øret

Denne gangen har Musk ganske sikkert lært av sine feil. Han kommer ikke igjen til å la seg mobbe av den ukrainske lederen på X igjen. Han kommer heller til å hviske den amerikanske presidenten noen ord i øret, men budskapet vil være det samme. Å begrense bruk av Elon Musks Starlink satellitter. Dette passer nok Trump godt.

Ser spioner over alt

I kjent vestlig propagandastil er ikke avisene i Europa det minste redde for å finne forskere og andre rikssynsere som insinuerer at Putin “har noe” på den amerikanske presidenten. Det vil i klartekst si at den amerikanske lederen er russisk spion. Igjen bør vestlig media og politikere ta seg en realitets sjekk. For det er ikke bare Donald Trump som ønsker et nøytralt Ukraina og en snarlig fredsløsning. Det gjør også Elon Musk. Er han også russisk spion? Og hva med Kissinger? En av de mest folkekjære og respekterte amerikanske politikerne i både dette og forrige århundre. Han mente akkurat det samme som Musk og Trump. Det blir fort spioner over alt hvis man skal følge den europeiske tankegangen.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal