Setter vanlige folk i fengsel

Bryter Genève-konvensjonen

Ukrainas lov om hva som er samarbeid med fienden er et klart brudd på Genève-konvensjonen. Det slår juridiske eksperter i Kiev fast. Årsaken er den såkalte "samarbeidsloven" som også straffer helt vanlige folk.

Jurister ved Zmina Human Rights Center i Kiev er bekymret for konsekvensene av loven. Det har de grunn til. FN har slått fast at loven er et klart brudd på Genève-konvensjonen.

Foto: Zmina Human Rights Center/pixabay
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 29.08.24

Er du elektriker, snekker eller omsorgsarbeider som har arbeidet i russiske okkuperte områder, så lever du farlig. Over to tusen mennesker som bare har sørget for at strømmen ikke går på et sykehus, eller at gamlehjem har nok mat, sitter nå i fengsel i Ukraina. Nå reagerer både FN, utenlandske observatører og lokale menneskerettighetsorganisasjoner inne i Ukraina.

Genève-konvensjonen

I henhold til Genève-konvensjonen må russiske okkupasjonsstyrker gi folk i de okkuperte områdene viktige rettigheter som sykehus, skole, barnehage og strøm i stikkontakten. Problemet er at en ukrainsk lov vil kaste alle ukrainere som sørger for disse rettighetene i fengsel. Det blir et paradoks at Ukraina straffer egne borgere for en aktivitet de selv går inn for å gi.

Samarbeidsloven

Etter russernes innmarsj i Ukraina i 2022 har det ukrainske parlamentet forandret loven om hva som er forræderi eller ikke. De har laget den såkalte "samarbeidsloven", og det er denne som ifølge jurister bryter med Genève-konvensjonen. Det nye ukrainske lovverket omfatter nemlig alle typer aktiviteter, også de som ikke skader nasjonal sikkerhet. Det er den siste biten av loven som skiller seg fra internasjonal rett

Ikke rom for tvil

Genève-konvensjonen er klinkende klar på reglene. I krig skal partene, - uansett hvem som okkuperer eller blir okkupert, - sørge for at normal infrastruktur opprettholdes, så barn og eldre kan få sykehus, skole, og strøm i stikkontakten. Så lenge Ukraina krever at russiske okkupasjonsstyrker skal tillate livet å gå sin gang, blir det selvmotsigende å senere fengsle folk som har arrangert fotballkamper eller sørget for strøm til en barnehage.

9000 saker

Ukraina har i dag om lag ni tusen såkalte “samarbeidssaker” gående i rettsapparatet. To tusen mennesker er allerede dømt og sitter i fengsel. Mange av disse er folk som for eksempel har samarbeidet med russerne om å levere mat til eldre eller funksjonshemmede. De mest kjente eksemplene er fengslede kvinner som ikke en gang har byttet arbeid. De har bare fortsatt å arbeide på et eldresenter eller et hjem for funksjonshemmede etter at okkupasjonsmakten overtok.

Jurister

Juristen Onysiya Syniuk ved Zmina Human Rights Center i Kiev er bekymret for konsekvensene av loven. Hun forstår at loven ble utarbeidet for å hindre folk i å hjelpe den fremrykkende russiske hæren, men tror Ukraina gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å sette vanlige mennesker i fengsel for å ha utført viktig arbeid for barn og eldre, eller syke og funksjonshemmede. Det er selvsagt også et problem at loven er et klart brudd med lovene til landene som i dag støtter Ukraina med våpen og andre midler.

Toppen

FN reagerer

Sett med FN-briller bryter dommene med internasjonal humanitær rett. I følge FN-kilder mangler nesten førti prosent av de som ble dødsdømt i Ukraina etter krigens start et rettslig grunnlag. For de som bare blir dømt til fengsel er situasjonen enda verre. Leder for FNs konvensjon for rettigheter, Danielle Belle hevder at loven ikke tar hensyn til de straffedømtes motiv heller. Alle er kriminalisert under en svært vag formulering.

Viktig dame

Danielle Bell har vært "Head of Mission for the United Nations Human Rights Monitoring Mission in Ukraine" (HRMMU) og "the representative of the Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights in Ukraine" siden August 2023.

Fengsel for fotball

Danielle Bell har gitt pressen en rekke konkrete eksempler på klare brudd på Genevè konvensjonen. I Kharkiv-risikerer en sportsstadionsjef tolv års fengsel for å arrangere fotballkamper, selv om de ikke er mot russiske lag. Bell trekker også fram en skolerektor som er fengslet for å ha akseptert en russisk læreplan. Sist men ikke minst viser hun til mengder av helsearbeidere og folk med helt vanlige yrker som elektrikere.

Tar ikke kritikk

Andriy Osadchuk er nestleder i den parlamentariske komiteen for rettshåndhevelse i Ukraina. Han mener det er internasjonal lov som må skjerpe seg - ikke Ukraina. Politikeren mener FN og verden må tilpasse seg Ukraina og ikke omvendt. Nå er ikke denne krigen verken den første eller siste på jorden. Mye tyder derfor på at Ukraina før eller senere må myke opp denne loven, eller forvente seg problemer med de som støtter landet.

Klassifisering

I henhold til Genève-konvensjonen må russiske okkupasjonsstyrker tillate at folk fortsette å leve et normalt liv. Okkupantene må legge til rette for at befolkningen får en rekke rettigheter. I Norge ble ingen straffet for å ha vært elektrikere eller omsorgsarbeidere under tysk okkupantstyre. Måten man klassifiserer landsforræderi på i Ukraina skiller seg derfor markant fra internasjonalt kotyme.

Aftenposten

I Norge kom Aftenposten og de fleste aviser ut, selv om landet var okkupert. Verken journalister eller redaktører ble straffet for sin unnvikende holdning i ettertid. I Ukraina er loven mye strengere. Her kan man ikke en gang være omsorgsarbeider, sportsdirektør, rektor på en skole eller barnehageansatt.

Internasjonal rett

Også i andre kriger, som i Irak og Afghanistan har det vær vanlig at håndverkere fikk fortsette med arbeidet. Også leger og lærere for småbarn var i stor grad også unntatt straffeforfølgning for å ha arbeidet under okkupasjonsmakten. Det er på dette punktet Ukraina bryter Genevè konvensjonen.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal