Katastrofe for forsvarsindustrien

HIMARS må skrotes

Det amerikanske langdistanse rakettartilleriet HIMARS var for et år siden det mest etterspurte systemet i Ukraina. Nå har HIMARS en suksessrate på mindre enn ti prosent. Årsaken er russisk innovasjon innen elektronisk krigføring.

HIMARS er ett av flere systemer som russerne nå har funnet ut hvordan de skal håndtere. Kreative Ukrainere har allerede funnet opp like gode systemer til en brøkdel av prisen.
Foto: wikimedia commons/motparten
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 11.10.24

Ukraina-krigen har synligjort enorme svakheter med eksisterende våpensystemer. Dette gjelder for begge parter i krigen. Kreative soldater på begge sider, har til forsvarsprodusentenes store fortvilelse avslørt enorme svakheter med rådyre våpen.

Smarte ukrainere

Hver rakett avfyrt av HIMARS koster omtrent en million kroner. På grunn av den raske nedgangen i effektiviteten til HIMARS, har ukrainerne utviklet en drone med like god effekt, men med en prislapp på bare ti tusen kroner. Ukrainerne opplever hele tiden at russerne bare uker etter innføringen av nye systemer, finner effektive mottiltak.

Synligjør svakheter

Våpenkappløpet tvinger både ukrainere og russere til å improvisere nye triks og forsvarsmetoder. For den amerikanske forsvarsindustrien har dette blitt en katastrofe. I begynnelsen trodde de at Ukraina var et perfekt sted å teste ut deres høyteknologiske supervåpen, - slik at våpnene enklere kunne selges på verdensmarkedet, - med bevis på at de også fungerer i praksis. Det er nesten det motsatte som har skjedd. Ukraina-krigen har synligjort enorme svakheter med amerikanske prestisjevåpen. Nå står kommende kontrakter i fare for å bli kansellert.

For dyrt og dårlig

Blant annet kuttet Storbritannia innkjøpene av F35 med hele 65 prosent slik at de til slutt landet på færre fly enn Norge. Det er hevet over tvil at man tidligere visste hvor landet lå. Norge ville rett og slett ikke høre på fornuft. Også amerikanske droner som Switchblade koster omtrent åtte hundre tusen kroner per enhet. Ukraina har regnet ut at de bare får èn død russer for to hundre tusen kroner. For et norsk forsikringsselskap er dette tallet sikkert et greit estimat, men for de som skal vinne en krig er det alt for mye.

Lynrask utvikling

Innovasjonshastigheten på slagmarken har gjort mange vestlige våpensystemer utdaterte før de leveres. Til og med M1A1 Abrams stridsvogner har blitt ødelagt av en billige kamikaze-droner. Det er ikke holdbart at et kjøretøy til åtti millioner kroner så lett lar seg destruere. Bare tyve av Abrams-tankene USA har levert i år er fortsatt i live. Begge hærene innoverer i et tempo som skremmer vannet av forsvarsindustrien i USA og NATO.

CIA-offiser Jason Lyons hevder at USAs stillehavsflåte er uten evne til å forsvare seg selv.

Toppen

Enorme konsekvenser

Konsekvensene for våpenindustrien i NATO og i USA er enorme. Ukraina-krigen har snudd opp ned på alt. Motparten har tidligere skrevet om norske investeringer i jagerfly som en gigantisk tabbe. I 2024, - allerede før F35 flyene er helt operative, har et samlet norsk Storting vedtatt en ny forsvarspakke, uten å nevne de dyre flyene med et eneste ord.

Flau stemning

Det er nesten ikke til å tro at man for bare to år siden sa at F-35 skulle gi Norge et "troverdig forsvar i tiår fremover". Det har bredt seg en flau stemning som om flyene ikke eksisterer. Selv ikke når alle partiene er enige om å åpne pengesekken til forsvaret, snakkes det om å kjøpe ekstra F35 fly. Stemningen kan bare beskrives på en måte: En kollektiv innrømmelse av å ha gjort norgeshistoriens verste tabbekjøp.

Bevæpnet øy

USA har for øyeblikket 11 aktive hangarskip i sin flåte, alle av typen Nimitz-klasse eller den nyere Gerald R. Ford-klassen. Hvert skip koster uten bestykning svimlende 130 milliarder kroner. At det nå ser ut som alle skipene er nesten verdiløse er intet mindre enn tidenes militære skandale. USA har langt på vei innrømmet dette selv, og har for eksempel innsett at skipene ikke kan bevege seg inn i det viktige Taiwan-stredet. De foreldete gigantene må pent holde seg på avstand, og kan best sammenlignes med godt bevæpnede øyer.

Ørken

Både Kina og Russland har utviklet flere antiskipsvåpen – inkludert svært manøvrerbare hypersoniske missiler som kan nå Mach 10. Kina legger ikke skjul på at disse våpnene er laget for å senke amerikanske skip. Et av dets teststedene i Taklamakan-ørkenen har modeller i full størrelse av amerikanske hangarskip som den bruker til måløvelser. Kina har offentligjort testresultatene som viser hvor mange hypersoniske raketter som må avfyres på likt for å senke et amerikansk hangarskip. Testene har ikke blitt tilbakevist av Pentagon.

Kongressen fortviler

En rapport fra Congressional Research Service peker på bekymringer «om overlevelsesevnen til marinens overflateskip i potensielle kampsituasjoner mot motstandere, som Kina, som er bevæpnet med et stort antall UAV-er og anti-skipsmissiler, inkludert avanserte modeller. CIA-offiser Jason Lyons hevder at USAs stillehavsflåte er innenfor rekkevidde av Kinas antiskipsmissiler og droner, og er uten evne til pålitelig forsvare seg selv, eller sette i gang et motangrep. Vi vet allerede nå at Ukraina-krigen har snudd opp ned på alt for verdens største våpenprodusenter.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal