Foto: Vitaly V. Kuzmin/motparten
Førstesidehenvisning: Allocer CC BY-SA/motparten
Video: Det russiske forsvarsdepartementet/motparten
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 12.08.24
Videoen nederst i denne artikkelen viser den aller nyeste og hemmelige versjonen av det hypermoderne mobile russiske bakke til luft systemet "Tor" i bruk i Ukraina. Systemet har blant annet blitt rapportert brukt til å skyte ned britiske Storm Shadow missiler i Kharkiv-regionen.
Preget krigen
Missiler og droner har preget krigen i Ukraina. Også i mediene. Elon Musk har til og med uttalt at kampflyets tid er forbi, og at droner og missiler er fremtiden. Det er dårlig nytt for Norge som tviholdt på bestillingen av de nye F35 flyene, da partnere som Storbritannia luktet lunten og trakk seg fra store ordre.
Dårlig nytt for F35
I videoen motparten viser i dag kan vi se hvor effektivt systemet er. På sekunder orienterer systemet seg og sender ut et avansert missil som flyr mange ganger så raskt som Norges nye superfly F35. Dessverre for det norske forsvaret har russerne allerede laget en mengde TOR-M2 SAM som i sine hvite kamuflasjedrakter er spesiallaget for krig i arktiske forhold.
Russisk luftvern
Veldig mye av fokuset på Ukraina-krigen har vist Ukrainas overlegne luftvernssystemer som skyter ned alt det russerne er i stand til å fyre av. Det har vært relativt lite fokus på russernes egne luftvernsystemer. Fordi krigen bølger fram og tilbake, og Ukraina stadig vekk finner nye måter å angripe fienden på, er det relevant å se på hva vestlige våpen møter, når de for eksempel bistår Ukraina med angrep på Krimhalvøya eller i Kursk-regionen
Sekunder
Det såkalte Tor-M2 SAM er i NATO kretser regnet som bedre enn både franske og engelske systemer det er relevant å sammenligne med. Motparten viser i dag en unik video av systemet i bruk i Ukraina. På få sekunder dukker Tor-M2 opp fra et skjulested, orienterer seg om fiendtlig lufttrafikk, for deretter å skyte ned fiendens missiler og fly.
Takler alle trusler
Systemet er laget for å ødelegge både kryssermissiler og ballistiske trusler. Det kan derfor også enkelt ta ut droner fly og helikoptre, men som Ukraina har opplevd med sine egne luftvernssystemer vil det bli fryktelig dyrt, fordi missilene er dyrere enn de fleste av fiendens droner og helikoptre.
Pulsdoppler
I følge CIA er frontradaren en såkalt F-bånds pulsdoppler 3D-radar. Den kan se 25 kilometer. En amerikansk jagerfly av typen F-15 i en høyde på seks kilometer har bare en deteksjon på 0,8 på dette området. Tor-M2 SAM kan oppdage 48 mål og spore ti av ti av dem til enhver tid. Det er med andre et fryktinngytende og effektivt russisk våpen.
Et Tor-M2 SAM system bruker sekunder på å stille seg inn og er i stand til å skyte ned åtte fly av typen F35 - på likt.
Toppen
8 missiler
På videoen kan man se at Tor har et tårn med en toppmontert radar og en frontmontert sporingsradar. Hva man ikke kan se er at det nye systemet har åtte missiler lagret vertikalt mellom de to radarene. Under den kalde krigen var de tidlige modellene av systemet kalt GRAU-9K330 Tor. NATO er rapporteringsnavnet var da SA-15 "Gauntlet". I dag har Russland også en marine-variant under navnet 3K95 "Kinzhal". I NATO kretser betegnet som SA-N-9 "Gauntlet".
HIMARS
I 2023 rapporterte amerikansk etterretning at Tor-systemet var oppgradert for å håndtere det USA-produserte HIMARS-systemet. Nå i år ble det bekreftet at det var Izhevsk Electromechanical Plant som hadde modernisert det. Motparten bringer i dag en video av det nyeTor-M2-systemer. På videoen kan vi se at systemet skyter ned et Ukrainsk fly.
Verdens beste
Militæranalytikere sammenlignet det gamle Tor-systemet med det Britiske Rapier missile og det franske Crotale systemet, men man anså Tor- versjon 1 som et bedre system. Etter oppgraderingen til Tor-M2 modellen som vises i denne videoen, er det nærliggende å tro at Tor-M2s nyeste modell er det mest avanserte i systemet i verden.
Oppgradert
Eldre modeller av Tor kunne bare ta ett mål om gangen. Det nye systemet er kan angripe åtte mål av gangen. På videoen kan vi se en liten antenne på toppen av måloppdragsradaren for å kommunisere med missilene etter oppskyting. Når systemet er satt opp er reaksjonstiden smått utrolige 5–8 sekunder.
Utplassering
Amerikanske kilder melder at russerne gjerne har fire Tor-kjøretøyer på samme sted. De samarbeider med det mobile Ranzhir-M kommandosenteret, som også kan "snakke" med andre systemer som 9K33 Osa, 9K31 Strela-1 og 2K22 Tunguska. Det finnes i dag ingen NATO luftkrefter som vil fly inn i et slikt fryktingytende forsvarssystem. Da må de i så fall være forberedt på voldsomme tap.
Mach 2.8
Et annet problem for eventuelle fiender som vurderer å fly inn mot et Tor-M2 SAM system er at missilene som møter dem kommer i Mach 2,8. Det er 3.430 kilometer i timen. Det er det ingen NATO-fly som kan stikke av fra. Det ville ikke hjulpet om de kunne det heller. De hadde ikke rukket å snu. Missilene kan nemlig svinge med opptil 30 g.