Måtte spørre om hjelp
Da Norge ble bedt om å bistå i North Stream etterforskningen hadde ikke Sjøforsvaret utstyr til å utføre jobben. Ubåten Hugin som Sjøforsvaret bruker ble levert av Kongsberg våpenfabrikk i 1993 og er over 30 år gammel. Ifølge The Economist måtte derfor sjefen for Sjøforsvaret, Rune Andersen, henvende seg til offshoreselskaper for å få hjelp. Til Forsvarets Forum bekreftet han hendelsen og kalte samarbeidet med private aktører for «helt avgjørende». Man skulle tro at et moderne sjøforsvar burde klare å håndtere èn enkelt sprengning på egen hånd. Hva vil skje i en krig der man opplever tusenvis?
Tar konsekvensene
I USA har det så smått begynt å gå opp for forsvaret at de har gjort en del gigantiske feilvurderinger i forsvars-sammenheng. Både jagerfly og store hangarskip sliter som utgåtte dinosaurer som pent må holde seg på avstand. Derfor arbeider nå en rekke amerikanske forsvarsbedrifter på spreng for å lage sverm av droner som skal operere under vann. Man har skjønt at det vil være dårlig butikk at billige undervannsdroner senker ubåter til millarder av kroner.
Endrer kurs
U.S. Navy's Kingfish UUV (Unmanned Underwater Vehicle), også kjent som Mk 18 Mod 2, er et av de eldre prosjektene som nå moderniseres. Den produseres av Huntington Ingalls Industries (HII) gjennom deres datterselskap Hydroid, Inc. Produksjonen av denne UUV-en begynte i 2012, og de har levert over 90 Mk 18 Mod 2 UUV-kjøretøy til flåten siden da. Kingfish UUV ble designet for spesifikke oppdrag som kan utføres uten menneskelig tilstedeværelse, noe som gir flere fordeler sammenlignet med en bemannet ubåt.
Allsidig
Kingfish UUV kan operere over lengre tid uten behov for pauser for besetningens behov. Operasjon og vedlikehold av en UUV er generelt mindre kostbart enn en bemannet ubåt. Uten behov for besetning reduseres risikoen for menneskelige tap i farlige miljøer. Kingfish UUV kan brukes til en rekke oppdrag som mineleting, overvåking og kartlegging uten å påvirke besetningens effektivitet. Nå skal den også bevæpnes.
Bedriftene snur
Nå har en rekke andre forsvarssprodusenter kastet seg over mulighetene til å produsere droner og missiler under vann. Anduril Industries har allerede blitt tildelt kontrakter av US Navy for å utvikle avanserte UUV-plattformer. Det samme har Oceaneering International, et stort selskap innen undervannsteknologi. De jobber også med design og produksjon av UUV-er.
Manta Ray
Etter at man så hva som skjedde med jagerflyene og de store våpensystemene i Ukraina, har også tradisjonelle våpenprodusenter kastet seg over oppgaven med å lage svermer av undervannsdroner som i fremtiden vil bli i stand til å senke de nye norske ubåtene i milliardklassen. Northrop Grumman har for eksempel utviklet en ny klasse av UUV-er kalt Manta Ray. Til og med General Atomics satser nå tungt på å levere US Navy's nye og moderne UUV-er.
Norge henger ikke med
Både Storbritannia og USA har forstått at man raskt må legge om strategien og produksjonen. Som konsekvens kansellerte Storbritania store deler av sin F35 bestilling for å satse mer moderne. Men Norge var for stolte til å trekke seg fra deler av ordren. Vi skal ha alle flyene vi har bestilt. Det samme skjedde med undervannsbåtene, der vi til overmål presterte å bestille to ekstra i 2024. Hvis undervannskrigføring møter lignende utfordringer som luftkrigføring har gjort i Ukraina kan det se ut som Norge igjen er i ferd med å svi av mye penger på avlegs produkter.
Blueye
Teknologiske fremskritt innen undervannsdroner og autonome undervannsfarkoster (AUV) vil endre dynamikken i undervannskrigføring, akkurat som droner og missiler har endret luftkrigføring. Mange mener at Norge selv burde satse på å utvikle nye moderne dronevåpen under vann. I følge ekspertene har vi mye kompetanse selv. Et eksempel på et norsk firma er Blueye, et norsk selskap som utvikler undervannsteknologi. De jobber med profesjonelle undervanns ROV-er (remotely operated vehicles) designet for bruksområder som forskning og inspeksjoner, men også til forsvar.
X3-modellen
I 2022 ble Blueye Robotics tildelt en kontrakt for å utstyre hele den norske kystvakten med undervanns ROV-systemer (remotely opererte fartøy). Kontrakten innebar at hele flåten av kystvaktfartøyer ble utstyrt med Blueye X3-modellen. Den kan utføre oppdrag som søk og redning, og å brukes i dag blant annet for å avsløre narkotikahandel. Det er liten tvil om at produsentene av Blueye har kunnskap og teknologi som kunne utviklet svermer av mye mindre droner, spesiallaget for å angripe for eksempel undervanssbåter. Blueye ble etablert i 2015 av Erik Dyrkoren, Martin Ludvigsen, Christine Spiten og Erik Haugane. De har sin opprinnelse i det maritime forskningsmiljøet ved NTNU (Norges Teknisk Naturvitenskapelige Universitet).