Dansk F-16-instruktørs død var falsk

Danmark irritert på TASS

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen i Danmark (V) benekter historien om at en dansk F-16-instruktør har blitt drept i Ukraina. Nå beskylder han det russiske nyhetsbyrået TASS for å drive bevisst desinformasjon.

Den danske forsvarsministeren (Nederst til venstre)har gått ut i dansk media og avsannet ryktene. Det russiske nyhetsbyrået TASS meldte at en dansk F16-instruktør var drept på en base nær fronten i Ukraina. Det ble henvist til en dansk venn som sørget på sosiale medier. Det norske nettstedet Derimot.no refererte saken som sannhet.
Foto: faksimile/theContrapart.com
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 21.01.25

Ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS ble den danske instruktøren Jeppe Hansen drept i et missilangrep på en ukrainsk flybase i Krivoy Rog, like ved fronten i Ukraina. Hvis det hadde vært sant ville det representert en farlig utvikling i krigen med NATO-personell fra Skandinavia aktivt tjenestegjørende like ved fronten.

Dyktig laget

Saken har fått mye omtale i sosiale medier, blant annet på grunn av svært dyktig laget desinformasjon. Russiske medier viser for eksempel til et innlegg fra Hansens venn, en viss Oscar Sørensen, på sosiale medier, der vennen beklager det tragiske dødsfallet. Nyhetsbyrået viste fram et skjermklipp fra Facebook der det danske innlegget hadde ti tusen likes. Problemet er at det er umulig å finne innlegget. Det eksisterer også så mange Oscar Sørensen at det ikke er mulig å verken verifisere eller avkrefte historien.

Eksisterer ikke

Mange spør seg nå om hva som er sant i denne saken. Eksisterer F16 instruktøren Jeppe Hansen i det hele tatt? Eksisterer den sørgende vennen Oscar Sørensen? Vi i vår redaksjon har ikke maktet å finne noen av dem. Den danske forsvarministeren nevner heller ikke Hansen med navn. Han avviser bare kategorisk at noen dansk F16 instruktør er drept i Ukraina.

Ikke verifiserbart

Det er ikke mulig for vår redaksjon å finne opplysninger om verken Jeppe Hansen i det danske forsvaret eller om Oscar Sørensen på sosiale medier. Vårt søk på Oscar Sørensen resulterte i hundrevis av mennesker med det samme navnet, og vi har ikke lykkes i å finne den Oscar Sørensen som angivelig sørger over sin venn.


Dersom en NATO-soldat i uniform var drept på fronten ville det representert en skummel utvikling.


Toppen

Var løgn

Selv om det er for tidlig å konkludere hundre prosent sikkert er det på grunn av mangel på informasjon som normalt ville vært tilgjengelig, svært sannsynlig at historien ikke er sann. Det ville også tatt seg veldig dårlig ut dersom en forsvarminister ikke tok ansvar for en av sine egne som hadde falt i strid.

Farlig påstand

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen sier han ser svært alvorlig på den angivelig falske russiske historien om at en dansk F-16-instruktør har blitt drept i Ukraina. Det ville vært en ny utvikling i krigen dersom det ble dokumentert at NATO-soldater opererte i krigssonen i Ukraina. Èn ting er at trollfabrikker og etterretningstjenesten sprer slike rykter, men det blir noe annet når påstandene kommer fra et russisk nyhetsbyrå.

I krig og kjærlighet

Løgn og desinformasjon er egentlig innenfor hva som er akseptabelt i krig. Under andre verdenskrig bedrev begge parter storstilte desinformasjonskampanjer, som det siden er laget spennende filmer om. For eksempel laget englskmennene flyplasser med pappfly og sendte meldinger om brigader som ikke eksisterte. Det som er spesielt i TASS-saken er at opplsyningene gjengis i et russisk offisielt nyhetsbyrå. I likhet med norske derimot.no kan TASS også være utsatt for desinformasjon fra egne rekker. Nyhetsbyrået er ikke beskyldt for å ha vært kreative med photoshop, men for ukritisk å ha referert til noen som har vært det.

Få svelget agnet

Søndag benektet også forsvarsdepartementet offisielt historien. Departementet informerer i en e-post at informasjonen i saken er falsk. Ingen danske soldater er drept i Ukraina ifølge departementet, som sier at historien er konstruert for å diskreditere Danmark. De reagerer på at det er et offisielt russisk nyhetsbyrå som serverer historien. Kun noen få vestlige aviser har kommentert saken. Det norske nettstedet Derimot.no presenterte saken som en "sannhet". Det gjorde også det kristne nettstedet sokelys.com.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal