Mange kokker
Atomberedskapen i Norge er bygget opp rundt Kriseutvalget for atomberedskap, som består av representanter fra sentrale myndigheter som har et spesielt ansvar i håndteringen av en atomkrig. Utvalget har medlemmer fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA, Forsvaret , Helsedirektoratet, Mattilsynet, Politidirektoratet, Utenriksdepartementet, Kystverket og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)
Alle kommuner må ha
Kriseutvalget for atomberedskap anbefaler nå at alle kommuner har jodtabletter tilgjengelige for barn og unge under 18 år, gravide og ammende i sin kommune. Kommuner med videregående skoler har ansvar for å distribuere til alle elever under 18 år selv om de er bosatt i andre kommuner. Kommunene i Norge er nå pålagt å anskaffe plastposer med lukking, såkalte lynlåspose, samt merkelapper som kan klistres på disse i samme antall. Kommunene er i skrivende stund ansvarlig for at det eksisterer en lynlåspose til hver innbygger under 18 år med tilhørende tabletter.
Siver ut
Til tross for at myndighetene forsøker å oppgradere beredskapen for atomkrig i stillhet, er det ikke til å unngå at alle de menneskene som arbeider med produksjon, distribusjon, lagring og planer, - snakker med venner og kjente. Fordi det er ti-tusenvis av mennesker som er involvert i økt beredskap er det derfor betydelige mengder informasjon som lekker ut.
Økt kunnskap
Nå vet mange at høye nivåer av radioaktivt jod kan øke risikoen for kreft i skjoldbruskkjertelen. Plutselig vet folk som tidligere ikke en gang hadde hørt om skjoldbrukskjertelen, at barn og unge kan utvikle kreft på grunn av selv lave doser. Nå vet folk at kaliumjodid blir absorbert av skjoldbruskkjertelen i stedet for det radioaktive jod-131 fra atomvåpen, noe som reduserer risikoen for kreft.
Kun i nødsfall
Det er ingen tvil om at Kaliumjodid (KI) er et viktig legemiddel som beskytter skjoldbruskkjertelen mot opptak av radioaktivt jod etter et atomangrep. MEN kaliumjodid må ikke brukes preventivt. Det er svært farlig. Man kan få alvorlige reaksjoner som livstruende anafylaktisk sjokk.
Farlig medisin
Personer med nedsatt nyrefunksjon vil ikke klare å skille ut overskytende kalium, noe som fører til livsfarlig hyperkalemi. Inntak av kaliumjodid kan også gi hudreaksjoner som utslett, kviser og hevelse i spyttkjertlene (sialadenitt). Vanlige bivirkninger er også gastrointestinale symptomer som kvalme, oppkast, magesmerter og diaré.
Ikke overdriv
Overdrevent inntak av kalium vil forstyrre kroppens elektrolyttbalanse og være livstruende. Man får da symptomer som brennende følelse i munnen og halsen, metallsmak, magesmerter, kvalme, oppkast, diaré, svak puls, og i ekstreme tilfeller, kollaps og død.
Her er en veiledning til kommunene i Norge