Foto: pixabay/thecontrapart.com
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 13.01.25
Overfor trusler fra Kina har Taiwan angivelig utviklet et eget hypersonisk missil som kan reise med hastigheter på Mach 6. Det nye hypersoniske supermissilet har en rekkevidde på over to tusen kilometer, og skal ifølge en rapport fra Liberty Time Net masseproduseres.
Forhandler med Tjekkia
Offisielle militære kilder benekter ikke at missilet er utviklet og klar til å leveres Taiwans militære enheter. Tvert imot har en talsmann for hæren gått ut og sagt at de i øyeblikket forhandler med et tjekkisk og et amerikansk firma om hvem soom skal levere et system som gjør at missilene kan leveres fra mobile bæreraketter.
Oppgradert versjon
Taiwan hadde allerede hypersoniske missiler fra før. De var enklere med kortere rekkevidde. Ifølge en annen rapport fra Army Recognition bygger det taiwanske missilet på de eldre Yunfeng og Yungeng II-programmene. Den nye modellen har imidlertid høyere hastighet, mer avanserte funksjoner, lengre rekkevidde og fleksibilitet. Denne rapporten hevder at enkelte militære enheter allerede har missilet. Nå venter de bare på bæreraketter, slik at missilet i praksis kan treffe der militære ledere ønsker det, uten å tenke på avstanden.
Ikke veldig hemmelig
Det er en viss åpenhet rundt utviklingen av det nye taiwanske supervåpenet. Det er kjent gjennom mange uavhengige kilder at utviklingen ble ledet av National Chung-Shan Institute of Science and Technology (NCSIST). Instituttet skriver selv at de har fått støtte av det taiwanske forsvarsdepartementets avdeling National Defense Advanced Technology Research Plan.
Lastebil med 12-hjulsdrift
Taiwan vurderer mer enn bæreraketter fra Tjekkia. Også de tsjekkiskproduserte Tatra Force 12X12-lastebilene vurderes innkjøpt. årsaken er god pris i kombinasjon med terrengegenskaper og manøvrerbarhet. I følge forsvardepartemenetet er det ikke tatt noen endelig beslutning i denne saken. Også amerikanske Oshkosh M983 blir vurdert.
Skal avskrekke
Det faktum at missilet flyr i Mach 6 vil gjøre det vanskelig for Kinas luftvernsystemer å spore og avskjære den når de først er avfyrt. Det hypersoniske missilet kan nå toppen av jordens atmosfære og forbli utenfor rekkevidden til luft- og missilforsvarssystemer helt til det er klart til å angripe, og da er det for sent å reagere. Missilene utgjør også en alvorlig trussel mot den kinesiske marinen.
Toppen
Kina har manget
Russland og Kina har lenge hatt mange og godt utprøvde hypersoniske missiler. Russland bruker for eksempel noen ganger slike missiler i Ukraina. De er så godt som umulige å beskytte seg mot. USA har vært den krigsmakten som har ligget lengst bak i utviklingen av hypersoniske missiler. De har tidlige hatt mislykkede forsøk på å lage egne våpen, men i desember 2024 hadde USA en vellykket testing av et konvensjonelt hypersonisk missil. Ifølge en rapport fra Congressional Research Service i USA har det amerikanske missilet Dark Eagle en rekkevidde på 1725 miles. India hadde også en vellykket prøveskytinge av et hypersonisk missil i 2024.
Kan senke hangarskip
Kinesiske forskere viste i 2023 at landets hypersoniske missiler i simuleringer ville tilintetgjøre et amerikansk hangarskip i Ford-klassen. Det må være bekymringsfullt for NATO at dette ikke bestrides av USA. Tvert imot. USA innrømmer at dette er rikitg. Begge parter vet hva slags våpen de er oppe imot. At Taiwan nå skal masseprodusere slike våpen vil heltsikkert ikke bli godt mottatt i Beijing.
Ubrukelig
USS «Gerald R. Ford» (CVN-78) er det første i Gerald R. Ford-klassen. Det er verdens største krigsskip. Det er også det dyreste. Byggingen av skipet startet i 2008 og det ble satt i vanlig tjeneste i 2023. Gerald R. Ford koster astronomiske 130 millarder kroner. På grunn av noen få kinesiske eller russiske missilers kan ikke lenger skipet brukes til krig. Pålitelige kinesiske simuleringer, som ikke bestrides av amerikanske kilder, sier at skipet ville gått ned med mann, mus og atomvåpen, dersom Kina fyrte av atten hypersoniske missiler - på likt.
Mareritt
En annen utfordring er det faktum at de hypersoniske missiler opererer i en annen del av atmosfæren enn andre eksisterende trusler. De nye hypersoniske våpnene flyr høyere enn langsommere subsoniske missiler, men lavere enn interkontinentale ballistiske missiler. USA har ikke sporing for denne mellomregionen, ikke Russland eller Kina heller. Men de har rakettene. Nå har også Taiwan fått det.
Destabiliserende
Både Russland og Kinas hypersoniske våpen kan bære et atomstridshode. Dette alene er grunn til bekymring. Hvis Russland noen gang bruker systemet mot en fiende, vil landet måtte bestemme sannsynligheten for om våpenet er konvensjonelt eller kjernefysisk.
Hovedsiden