Foto: orrado2024/motparten
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 15.11.24
Indonesia og Russland gjennomfører nå en felles marineøvelse i Javasjøen utenfor byen Surabaya. Øvelsen involverer fire russiske krigsskip og flere indonesiske enheter. Det er ikke første gang Russland har militærøvelse med Indonesia. Russland og Indonesia har utviklet tettere militær og forsvarssamarbeid i de siste årene. Den nylig gjennomførte marineøvelsen mellom de to landene er et tydelig bevis. President Prabowo Subianto uttalte i forkant av militærøvelsen at Indonesia ønsker å styrke forsvarssamarbeidet med Russland som en del av landets forsvarspolitikk.
Internasjonalt skifte
Stadig flere kapitalistiske og demokratiske land vender ryggen til den linjen man i USA og Vest-Europa har i forhold til Russland og Kina. Indonesia har enorm handel med Russland og Kina, og gjennomfører jevnlig militærøvelser med Russland. Det samme har land som Brasil og India.
Fire av fem
Ser man på topp fem av de mest folkerike land på kloden har "isolerte" Russland et tett økonomisk samarbeid med fire av dem. Vi snakker om Kina, India, Brasil og Indonesia. Alle fire er tilknyttet det økonomiske samarbeidet BRICS. Bare USA på tredje plass av folkerike land er utenfor klubben. Avisen du nå leser er en av få aviser i Europa som derfor sier at Russland ikke er isolert. Det er en illusjon nesten bare mennesker i Europa tror på. Også i USA har konservative aviser som Washington Post og New York Times fått med seg at Russland ikke er isolert. Det samme har TV stasjoner som CNN og FOX News, som støtter henholdsvis demokrater og republikanere.
Muslimer
Indonesia har offisielt en nøytral utenrikspolitikk og samarbeider med mange nasjoner, inkludert USA. Det er også viktig å merke seg at Indonesia er det mest folkerike muslimske landet på jorden, med rundt 242 millioner muslimer. Dette utgjør omlag 87% av landets totale befolkning. Både Russland og Kina har de siste tiårene vist seg flinke til å samarbeide godt med land som har ulik tro enn deres egen. Russland er et kristen land mens man i Kina praktiserer Buddhisme.
Trend
Samarbeidet med Russland er ifølge indonesiske myndigheter en del av en bredere strategi for å styrke landets forsvarskapasitet og internasjonale forbindelser. Denne utviklingen har man sett også i andre land. Saudi Arabia har også startet en dypere samarbeid med både Kina og Russland. Det er spesielt gjennom det økonomiske samarbeidet BRICS at landene nå møtes for å inngå avtaler. Nylig møttes store land som Indonesia, Saudi Arabia, Kina, og India i den russiske byen Kazan for samtaler om framtiden. Klubben som møttes i Kazan blir mektigere og mektigere år for år.
Vokser fort
Indonesia er absolutt ikke alene om å vise interesse for BRICS i Asia. Også Malaysia, Thailand og Vietnam snuser på en innmeldelse. På BRICS-toppmøtet i Kazan i oktober 2024 kunngjorde Indonesias utenriksminister Sugiono et skifte i landets politikk i retning av BRICS der Kina og Russland er medlemmer. BRICS utgjør over halvparten av verdens befolkning og en sterkt økende del av den globale økonomien. Under toppmøtet i Kazan proklamerte Russlands president Vladimir Putin, som innehar det roterende presidentskapet for forumet, begynnelsen på en ny «verdensorden» designet for å utfordre det USA-ledede internasjonale systemet både politisk og økonomisk.
Toppen
BRICS
Sugiono understreket likevel at Indonesias medlemskap i BRICS ikke setter landet i noen spesifikk blokk, men bare gjenspeiler en forpliktelse til en uavhengig og aktiv utenrikspolitikk, slik at landet kan engasjere seg i ulike internasjonale fora. Han har et godt poeng. En av de elementene som gjør BRICS veldig spesielt er det store spennet av ulike kulturer, religion og politisk styresett hos medlemslandene. BRICS nye betalingssystem kontrolleres ikke av et enkelt medlemsland eller den amerikanske dollaren som dominerer i Swift. I BRICS skal medlemslandene tvert imot få lov til å bruke sine respektive valutaer.
Glemt i Vesten
Med tanke på hvor mange mektige og folkerike land som samlet seg i Kazan er det påfallende lite oppmerksomhet i vestlige fora. Mange analytikere i kapitalistiske deler av Asia, som Japan, Thailand, Malaysia, Singapore og Indonesia, er forundret over at den europeiske presses ikke skriver om det internasjonale samarbeidet i BRICS. Den frie presse i Europa skiller seg markant fra tilsvarende fri presse i andre deler av verden. Når halve jordkloden samles bør det kvalifisere til bred pressedekning. Spesielt når store land som India, Brasil, Saudi Arabia og Indonesia inngår allianse.
Følger Kina
Indonesias økonomiske utvikling er nært knyttet til Kina, som er Indonesias viktigste handelspartner. Regjeringen i Indonesia følger den kinesiske logikken om at BRICS er framtiden. President Xi Jinping har flere ganger uttalt at Kina vil samarbeide med BRICS New Development Bank og andre multinasjonale utviklingsinstitusjoner for å støtte prosjekter i Russland, Brasil, Indonesia og de andre BRICS-landene.
Tror på USA
Det er liten tvil om at giga-landet-Indonesia ikke er fornøyd med USA og Vestens rolle i konflikten i Midtøsten. Indonesias støtter opprettelsen av en palestinsk stat. Indonesia stilte seg derfor også bak Kazan-erklæringen som vil ha en løsning på det palestinske spørsmålet. Indonesia anerkjente Sør-Afrikas forslag i Den internasjonale domstolen angående rettslige skritt mot Israel.
Forhandler om fly
Selv om Indonesia står hardt på sin nøytralitet er det liten tvil om at politikken dreier mot Russland-Kina-aksen. Det kommer til uttrykk militært. Indonesia har en moderne hær som kjøper våpen fra en rekke land. Nylig kjøpte de 42 Rafale-kampfly fra Dassault Aviation i Frankrike. De er nå i forhandlinger med Russland om kjøp av deres hypermoderne Sukhoi Su-35. Det er liten tvil om at Indonesia vil få et variert og annerledes forsvar hvis de velger de russiske kampflyne i samarbeid med franske fly.
Konkurrent
I følge det amerikanske forsvardepartementet er Sukhoi en konkurrent til F35 men flyene har ulike fordeler. F-35 er designet som et stealth-fly. Det er ikke Sukhoi men amerikanerne anerkjenner at Su-35 både har bedre manøvrerbarhet og høyere hastighet. Det russiske flyet er kjent for sin eksepsjonelle evne til å utføre komplekse manøvrer. F-35 har avanserte avionikksystemer og sensorer som gir flyet bedre overblikk over situasjonen. USA mener at F-35 også har bedre stealth-missiler. Ekspertene blir derfor ikke enige om hvilket fly som er best.
Europeisk illusjon
Folk i Europa er vant til å lese i avisene at Russland er isolert. Det må være et tankekors at Russland er i økonomisk allianse med fire av de fem mest folkerike landene på kloden, Kina, India, Indonesia og Brasil. Alle er med i den samme økonomiske klubben.
Hovedsiden