Foto: Sandia National Laboratories/motparten
Tekst: Johan Olav Enerstvedt
Dato: 04.08.24
Nettsidene til Sandia ser ut som et hvilket som et hvilket som helst avansert teknologiselskap sine nettsider. Her sitter smilende arbeidere sammen i rene pene lokaler. Noen sitter i klassisk kontorlandskap med store dataskjermer foran seg mens andre arbeider i verkstedshallen.
Vanlig firma
Det er enkelt å se på bildene fra Sandia at vi snakker om et solid firma med betydelige ressurser. Her er det ikke spart på noen ting. Alt i alt kunne vi snakket om en solskinnshistorie hvis det ikke hadde vært for èn ting. Alle sammen er der for å lage atomvåpen som potensielt kan utslette alt liv på jordkloden.
Avskrekking
Offisielt er Sandia fabrikkens primære oppdrag å sikre at det amerikanske atomarsenalet er trygt og sikkert. Uoffisielt er det Sandia både lager og setter sammen alle atomvåpnene som det amerikanske forsvaret har. Det er Sandia som sørger for at USA kan ha en avskrekkingspolitikk.
Høy kvalitet
Kanskje skal vi alle være glade for at det tilsynelatende ser ut som fabrikkens ansatte har gode arbeidsvilkår. Det er ganske sikkert en fordel at malingen ikke flasser av bygningene, og at det løper rotter rundt og biter over ledninger. Ser man på sikkerheten er det mye som tyder på at det ikke en gang kan snike seg inn en flue på Sandia-fabrikken.
Autonome revolvermenn
Kanskje er fabrikken den eneste i USA som har et forsvar av hyperavanserte autonome rifler, som uten forvarsel avliver alt fra rådyr til rotter, som sniker seg nærme fasilitetene. Det er liten fare for at de autonome revolvermennene skal treffe mennesker. De må i så fall ha sneket seg gjennom tre lag med murer og piggtråd og ikke vært i stand til å forstå tydelige advarsler på plakater om at det medfører livsfare å nærme seg fabrikken.
Ingen tabbekvote
De ansatte er lykkelige uvitende om dette der de sitter i sterile og godt overvåkede kontorlandskap. Over alt er det sensorer, kameraer og dører som krever adgangskort med forskjellig sikkerhetsgradering. Atomvåpen er ikke noe man snekrer sammen på gutterommet eller i et lugubert kjellerlokale. Selv om teorien om hvorfor det smeller ikke er veldig vanskelig for folk flest å forstå, så er det likevel svært avansert teknologi som benyttes for å passe på at de skal virke år etter år, uten at det oppstår feil. Med atomvåpen bør man helst ikke gjøre feil. Tabbekvoten er NULL.
Ingen underleverandører
De fleste avanserte fabrikker på jorden har en rekke underleverandører, Enten man snakker om en tysk Mercedes med et kinesisk hanskerom, eller et avansert AI brikkesett fra nederlandske ASML med amerikanske komponenter, så finnes det underleverandører i fleng. Noen ganger flere hundre underleverandører. For atomvåpenfabrikken er det stikk motsatt. Det er nesten ingen underleverandører. Til og med kanelbollene i kantinen er laget på Sandias eget kjøkken. Sandia designer og produserer 98 prosent av et avansert atomvåpen. Om resten av jorden opphørte å eksistere kunne Sandia opprettholdt produksjonen lenge som om ingenting hadde hendt.
Sandia hakker ikke ut uranet fra gruvene, eller høster kornet til kantinens kanelboller, men bortsett fra det klarer de resten selv. De utvikler til og med egne verktøy og egne dataprogrammer.
Toppen
By som kan alt
På grunn av at Sandia alene må stå ansvarlig for den totale produksjonen, virker fabrikken som en hel by av ulike avdelinger. I så måte minner den om en hvilken som helst stor og moderne industribedrift. Her har vi ingeniører, designere, sveisere, arkitekter postbud, vaskedamer og kantinearbeidere. Man har til og med en avdeling som lager nye verktøy. Det er selvsagt også en mengde IT-ansvarlige, sikkerhetsvakter, elektrikere og sist men ikke minst forskere.
Avansert vitenskap
Sandias fundament er eksakt vitenskaps basert ingeniørvitenskap, men som til forskjell fra mange andre steder overføres forskernes ideer til avanserte datamodeller, og settes sammen i verkstedhallen, - alt sammen på samme sted. En forsker eller vitenskapsmann kan derfor uten å bevege seg mange meter observere prosessen fra tegnebordet til et flunkende nytt og skinnende masseødeleggelsesvåpen spretter ut i andre enden av fabrikken.
Ansvarlig alene
Sandia er alene ansvarlig for alle USAs atomvåpensystemer og komponenter gjennom hele livssyklusen. Vi snakker da om fra den originale skapelsen i hodet til vitenskapsmennene, til montering, ferdigstillelse, eller også demontering og deponering av utgåtte modeller. En av de få tingene de ikke gjør er å hakke uranet ut av fjellet.
Muldvarper
Derfor er den eneste gangene Sandias sikekrhetsklarerte og overvåkede ansatte våger seg ut av hulen, er når de drar rundt for å kontrollere, inspisere og vedlikeholde landets atomvåpen. Det er umulig å gjøre denne jobben uten å vite hvor alle de hemmelig basene befinner seg. De samme menneskene som arbeider i fabrikken og setter sammen atomvåpnene, vet derfor også hvor de til slutt ender opp. Det er mye sensitiv kunnskap samlet på få hender.
Lukket system
Kjernetanken med å samle så mye makt på så få hender i et lukket system, er at det reduserer faren for lekkasjer og sammenblanding av roller. Teoretisk skal det være mye enklere å holde styr på en liten lukket gruppe. Dersom informasjon havner på avveie skal det teoretisk også være mulig å med nær hundre prosent sikkerhet identifisere og avsløre personen som har stått bak lekkasjen.
Alt på èt kort
Man kan nesten si at USA har satset alt på et kort med Sandia-fabrikken. Det finnes ingen erstatning. Hvert eneste år er det Sandia som må lage en rapport om påliteligheten og sikkerheten til alle aktive atomvåpen i USA. Rapporten blir til slutt gjennomgått av forsvarssekretærene og lederen for Nuclear Weapons Council. Til slutt havnet den på skrivebordet til USA president i det hvite hus. Der kan han eller hun uten ekstra fagig kompetanse vurdere tilstanden til USAs atomvåpenarsenal.
Bli med inn i atomvåpenfabrikken: