Foto: pixabay/theContrapart
Tekst: Elisabeth Dahlberg
Dato: 03.04.25
Både Smucker-syltetøy og St Dalfour-syltetøy fra USA har for høyt sukkerinnhold for det europeiske markedet. Denne typen syltetøy selger heller ikke bra for europeiske produsenter som ikke har toll. De satser derfor mer på friske bær og lavere sukkerinnhold.
Skylder på EU
I et oppsiktsvekkende brev til Det hvite hus denne måneden skriver JM Smucker at EU tollen har skylden for elendighetene. JM Smucker ba derfor Trump-administrasjonen innkreve tilsvarende tollsatser på EU-syltetøy som går den motsatte veien. JM Smucker pekte i brevet på at dagens høyeste amerikanske tollsats på syltetøy er beskjedne 4,5 %.
Amerikansk problem
Smuckers brev er bare et av hundrevis som blir sendt til Det hvite hus om tollsatser. Dette illustrerer et amerikansk problem, der mange firmaer tror at deres dårlige salg skyldes tollsatser og ikke kvaliteten på produktene. Selv om det er tvilsomt om amerikansk syltetøy vil selge mer i Europa dersom man hadde fjernet tollsatsene, er mange bedrifter likevel inne på noe vesentlig. De store forskjellene i tollsatser.
Gjensidig toll
I dag hagler beskyldningene mot Donald Trump om at han har gått bananas med sine nye tolltiltak. Ser man bedre etter kan det hende at kritikken i mange tilfeller er noe overdrevet. I svært mange tilfeller planlegger Trump en såkalt "gjensidig toll" der like produkter får lik toll. Akkurat dette kan høres rettferdig ut, men de fleste økonomer mener det er ren galskap.
Frukt toll
For eksempel har land som Thailand hele førti prosent toll på import av frukt fordi frukt er et av deres viktigste produkter. India har enda mer, for eksempel femti prosent toll på import av epler. Det er med andre ord svært vanskelig for amerikanske bønder å eksportere frukt til disse landene. Thailand er en av verdens største produsenter av ananas. Det vil være helt urealistisk for USA å starte egen storstilt ananasproduksjon. Årsaken til at amerikanske varer ikke selger bra nok lenger er rett og slett at de er for dårlige.
Toppen
Amerikanere tror det er urettferdig toll som gjør at de ikke får solgt varer.
Sprit toll
I Brasil kjører mange biler på sprit i stedet for bensin, og sukkerproduksjonen er en av landets viktigste næringer. Derfor har Brasil atten prosent toll på import av sprit fordi dette produktet hovedsakelig lages på sukker. På grunn av klimaet vil det være helt urealistisk for USA å bli storprodusent av sukker.
Uklok toll
At et tropisk land som Brasil for eksempel produserer sukker er helt naturlig på grunn av klimaet. Dersom Trump stopper sukkerimporten med høye tollsatser vil det bli svært vanskelig for amerikanske bønder å produsere sukker like billig og bra som i Brasil. Klimaet tillater det ikke. På samme måte vil det være uklokt av Brasil å legge høy toll på amerikansk hvete, fordi det brasilianske klimaet ikke egner seg for hvete. Det gjør derimot det amerikanske. Her gjør nok landene klokt i å ha lav toll og produsere det de er relativt best til å produsere.
Skeptisk toll
William Reinsch, seniorrådgiver ved Senter for strategiske og internasjonale studier i Washington er skeptisk til Trumps tale om å bringe all mulig produksjon tilbake til USA. Sunn fornuft tilsier at det er bedre å lage isbiter på Nordpolen enn i Sahara. USA bør heller ikke konkurrere med Thailand om ananas eller Brasil på sukker. Når Trump kunngjør toll på alle utenlandsproduserte produkter i hytt og gevær kan det oppstå svært negative bieffekter.
Syltetøy syting
Consumer Brands Association er lobbygruppen for store matprodusenter. De frykter at JM Smucker syting skal føre til så mye toll at deres egne medlemmer ikke lenger kan importere ingredienser som kakao, som er helt nødvendig for å lage sjokolade. De spør seg om hvilke bønder i USA som har lyst til å legge om til kakaoproduksjon? Det er antageligvis ingen.
Gruppens visepresident, Tom Madrecki, uttrykte derfor bekymring for økte tollsatser på et møte arrangert av Farmers for Free Trade. Han ville heller ikke ha urettferdig handelspolitikk i utlandet men mente at lite gjennomtenkt toll ikke er veien å gå.
Hovedsiden