Større enn forsvars og helsebudsjettet

Gjelden er ute av kontroll

USAs statsgjeld er så stor at man må være matematikklærer for å forstå tallet. Nå har nyhetskanaler som FOX News laget en side som vi har for oljefondet i Norge, men med gjeld i stedet for penger på bok.

I USA kan folk gå inn og se hvor mye landets gjeld øker.

I Norge kan folk gå inn og se hvor mye landets sparepenger øker.

Foto: Nettside FOX NEWS, Nettside Norges Bank
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 02.09.24

Det er ikke morsom lesning for amerikanere som går inn på den nye nettsiden til FOXBuisness. Der kan de lese følgende sørgelige nyheter:

National Debt Tracker: American taxpayers (you) are now on the hook for $35,178,034,113,238.07 as of 8/20/24. Track the rapid rise in the US national debt and see how much taxpayers (you) owe.


Astronomisk gjeld

Det føderale gjeldsnivået er galopperende. Mange økonomer og analytikere kritiserer kongressen og Det hvite hus for å være som fulle sjømenn på byen. Bare rentebetalinger på gjelden for regjeringens siste regnskapsår overstiger kostnadene til forsvarsbudsjettet og helsevesenet - tilsammen.

Kan ikke betale tilbake

Dersom gjelden skulle ha blitt forsøkt inndrevet ville det resultert i en global økonomisk kollaps. Fordelen for USA er at deres omstridte gjeld er til seg selv. USA "låner" penger av seg selv, og trykker nye dollar når det er behov for det. Problemet er at landets handelskrig med Kina, i kombinasjon med en aldrende befolkning, enorme helseutgifter og et høyt rentenivå, - har kastet USA inn i en enorm gjeldsspiral.

Nedgradert

Det gikk et sjokk gjennom finansverden da Fitch Ratings nedgraderte USA fra AAA til AA+. Det har aldri skjedd før. Fitch Ratings er en av de tre store globale kredittvurderingsbyråene, sammen med Moody's og S og P Global Ratings. Selskapet ble grunnlagt i 1914 og har hovedkontorer i New York og London. Fitch bruker en skala for kredittvurderinger som spenner fra AAA som indikerer høyest kredittverdighet, til D som indikerer mislighold. Fitchs vurderinger påvirker renten en låntaker må betale på gjeld og har stor innflytelse på økonomien til både nasjoner og selskaper.

Kritiske økonomer

Det mangler ikke på kritikere til både den store gjelden.Listen er lang som et vondt år. Nobelprisvinnende økonomer som Paul Krugman og Joseph Stiglitz, er ikke nådige, og mener politikken før eller senere vil føre til alvorlige konsekvenser. Andre økonomer, som Kenneth Rogoff og Carmen Reinhart mener høy gjeldsgrad først vil hemme økonomisk vekst, før verre scenarioer inntreffer.

Bekymrede investorer

Investorer som Warren Buffet mener det skaper usikkerhet i markedet, og er langt på vei enig med økonomene at dette ikke kan fortsette hvis man skal ha tillit fra resten av verden. Også administrerende direktør i JPMorgan Chase, Jamie Dimon, frykter for hva som skjer når troverdigheten forsvinner. Bak både økonomenes og investorenes ord lurer spøkelset om sammenbrudd, kollaps og totalt børskrakk.

Toppen

Skremmende

Administrerende direktør for Peter G. Peterson Foundation er ikke nådig når han skal oppsummere situasjonen USA har havnet i.


"Amerikas finanspolitiske utsikter er farligere og mer skremmende enn noen gang, og truer vår økonomi og neste generasjon."


Stiftelsen ble etablert i 2008 av tidligere handelsminister Peter G. Peterson. Han er også grunnlegger av investeringsselskapet Blackstone Group. Stiftelsen fokuserer på økonomiske forhold som påvirker USAs langsiktige økonomiske stabilitet.

Låner av seg selv

Få i USA liker å snakke om det, men stadig flere utenlandske økonomer, forskere, investorer og analytikere, peker på at mye av årsaken til elendigheten er måten USA anskaffer seg gjelden. Verdens mektigste land står nemlig ikke med luen i hånden hos den lokale sparebanken. De låner nemlig penger av seg selv. Og har de ingen, digitaliserer de bare nye. Dette er oppskriften til katastrofe, men på grunn av at folk som har invester i USA også vil lide, er det ingen som våger å trykke på stopp knappen - enda.

Selger til seg selv

Når den amerikanske regjeringen trenger å låne penger for å dekke budsjettunderskudd utsteder den rett og slett statsobligasjoner, statssertifikater eller statsveksler. Disse kan selges på det åpne markedet til investorer som ønsker en trygg investering, men de fleste blir kjøpt opp av sentralbanken Federal Reserve, som beskyldes for å "trykke på noen knapper på tastaturet" , for å trylle fram mer penger.

Øker pengemengden

Når Fed kjøper statsobligasjoner, øker de pengemengden i økonomien. I gamle dager ville man sagt at man lar seddelpressen gå. Man husker med gru hva som har skjedd i land som har gjort det. Da ender det fort med at folk trenger en trillebår med penger for å kjøpe et brød.

Elektroniske penger

Federal Reserve trykker ikke penger mer i bokstavelig forstand. I stedet bruker de elektroniske midler til å kjøpe statsobligasjoner. Når Fed kjøper obligasjoner, krediterer de bankenes reserver med nye penger, som teknisk sett er "skapt" elektronisk. De har på godt norsk laget flere penger ut av ingenting.

Ond spiral

For ikke helt å miste ansikt må USA følge et slags sett med spilleregler. Selv om gjelden er til seg selv må den betales tilbake. Dette gjøres ved å utstede nye obligasjoner! Det er hva man på norsk kaller en ond spiral. For å refinansiere gammel gjeld fornyes statsgjelden, men resultatet er alltid det samme. Gjelden øker - og den elektroniske seddelpressen går.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal