Foto: European Parliament CC BY-SA 4.0/theContrapart.com
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 20.02.25
Barnier har flere ganger understreket at EU verdsetter sitt nære samarbeid med EØS-landene, inkludert Norge, og at det er usansynlig at EU vil legge toll på EØS landene selv om USA legger toll på EU.
Blir ikke skvis
Franskmannen får støtte av en lang rekke politkere innad i EU. De forstår ikke hvorfor norske politikere uttrykker engstelse for at deres egne venner i EU skulle avslutte et lukrativt samarbeid som er til nytte for begge parter. De siste ukene har flere ledende politikere uttalt at de frykter Norge skal komme i en skvis på grunn av en eventuell handelskrig medf USA.
Ubegrunnet frykt
Barnier beroliger engstelige norske politikere som tror at en handelskrig mellom EU og USA kan få negativ innvirkning på Norge ved at EU legger toll også på EØS-landene. Det er det ingen grunn til at EU skal gjøre. Tvert imot vil EU ifølge Barnier være ekstra interessert i å ikke legge toll fordi de vil ha et behov for enkelte varer som har blitt dyrere for dem.
Enighet i EU
Barnier er ikke alene om å be engstelige norske politikere om å slappe av. Både eksisterende EU-politikere og eks-politikere med lang erfaring er sikre på at Norge ikke vil oppleve problemer. Denne holdningen er utbredt i EU og går helt til topps i systemet. For eksempel har president i Europakommisjonen, Ursula von der Leyen uttalt at EU verdsetter sitt samarbeid med nære partnere som Norge. Hun har understreket at EU ikke har noen planer om å endre denne relasjonen.
Truer ikke EØS land
Professor ved European University Institute i Firenze, dr. Brigid Laffan er en ledende ekspert på EU-politikk. Hun har uttalt at EØS-avtalen er en viktig del av EUs utenrikspolitikk, og at EU ikke har noen interesse av å skade dette samarbeidet ved å innføre toll selv om USA legger toll på EU. Hun peker på at EU og EØS-landene Norge, Island, Liechtenstein og Sveits har et nært økonomisk samarbeid som bygger på felles verdier og gjensidig fordelaktige avtaler. Gjennom EØS-avtalen har disse landene tilgang til EUs indre marked. Det innebærer fri bevegelse av varer, tjenester, personer og kapital. En av hovedfordelene med dette samarbeidet er at det ikke legges toll på varer som handles mellom EU og EØS-landene.
Toppen
Enkelte norske politikere har de siste ukene skremt norske borgere med at Norge kan komme i en farlig skvis dersom det bryter ut handelskrig mellom Europa og USA. Denne frykten er konstruert og er ikke forankret i virkeligheten eller i konkrete trusler, skal vi tro et ledende knippe av politikere og forskere i EU. Tvert imot sier alle sammen at EU har ekstra god grunn til å ikke legge toll på Norge dersom det bryter ut en handelskrig.
Forskere tror ikke på toll
Heller ikke forskere som er eksperter på EU tror på at Norge vil komme i en skvis og bli preset av sine egne venner i Europa. Britiske dr. Richard Whitman er professor i internasjonal politikk ved University of Kent og ekspert på EU-relasjoner. Han stiller seg bak Barnier og Laffans syn på at det ikke finnes hold i enkelte norske politikeres påstander om at EU skulle straffe EØS dersom USA legger toll på EU. Han argumenterer som de andre for at EU har en sterk interesse i å opprettholde frihandel med EØS-landene, inkludert Norge, fordi det er økonomisk og politisk fordelaktig for begge parter. Ved å fjerne tollbarrierer fremmes handel og investeringer mellom landene. Dette skaper økonomisk vekst, arbeidsplasser og stabilitet i hele regionen.
Politisk motivert
Det virker som de aller fleste i EU deler dette synet, og at enkelte norske politikeres snakk om en EU toll mot Norge ikke har rot i virkelige trusler, men er politisk motivert. Tidligere president i Europakommisjonen, Jean-Claude Juncker, har flere ganger fremhevet at EØS-avtalen er en stabil og forutsigbar ramme for samarbeid, og at EU ikke har noen interesse av å endre dette ved å innføre toll. Han har uttalt at bedrifter i både EU og EØS-landene får tilgang til et større marked uten ekstra kostnader. Dette stimulerer til konkurranse og innovasjon, noe som igjen gir forbrukerne bedre produkter og tjenester til konkurransedyktige priser.
Tredje vei
Også professor dr. Sieglinde Gstöhl ved College of Europe i Brugge har skrevet om hvordan EØS-avtalen er et eksempel på en vellykket "tredje vei" for land som ikke er medlemmer av EU, og at EU ikke har noen grunn til å endre dette ved å innføre toll. Hun er ekspert på EUs utenriksrelasjoner. Å unngå toll er et tegn på tillit og et ønske om å styrke båndene mellom landene. Dette underbygger det politiske samarbeidet og bidrar til fred og stabilitet i Europa. Det finnes ifølge henne ingen grunn til at dette skulle endre seg dersom USA legger toll på EU.
Hovedsiden