Foto: ai/thecontrapart.com
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 25.12.24
Dette er en del av en serie artikler. I morgen slipper forskere med et annet syn til. Følg med på motparten!
Dersom Bitcoin skulle ha implementert beskyttelse mot en kvantedatamskin som kan knekke krypteringen, måtte valutaen i dag ha en nedetid på 76 dager. En varslet nedstengning ville ført til et kursras av en annen verden.
Debatt
Enten man tror på kvantebrikkenes evne til å dekryptere eller ikke, har det kommet en debatt rundt sikkerheten til blokkjeder etter lanseringen av den nye kvantebriikken. Man har diskutert hvordan hovedbøkene som kjører digitale valutaer som Bitcoin distribueres. Spørsmålet er selvsagt om en fremtidig kvantedatamaskin bryte kryptovalutaens kryptering, slik at tyvene kan stikke av med ufattelige summer? Det var da noen spurte om hvorfor man ikke bare kunne implementere en enda sterkere kryptering slik at man alltid holdt seg ett skritt foran utviklingen, at den nye kjedelige problemstillingen oppstod.
Kunna tatt "all" Bitcoin
Det ble ganske snart klart for de fleste at man ville måtte slå av systemet mens man oppdaterte denne krypteringen. Med dagens teknologi og prosessorkraft mener noen forskere at nedetiden ville vært 72 dager. Problemet er at forskerne mener en kvantebrikke kunne knukket Bitcoins kryptering på 36 dager. En forsker gikk så langt som å si at "Hvis jeg hadde en stor kvantedatamaskin akkurat nå, kunne jeg i hovedsak overtatt all Bitcoin i verden."
Det var universitetslektor ved University of Kent, Carlos Perez-Delgado, som kom med disse oppsiktsvekkende uttalelsene til magasinet Fortune.
"Hvis jeg hadde en stor kvantedatamaskin akkurat nå, kunne jeg i hovedsak overtatt all Bitcoin," la han til. "I morgen kan jeg lese alles e-post og komme inn på alles datakontoer, og det er bare faktum."
Uttalelsene førte blant annet til at Alliance Bernstein-analytikere mente at Bitcoin burde "begynne å forberede seg på kvantefremtiden."
SHA-256
Selv om alle forskere og analytikere er enige i at "enhver praktisk trussel mot Bitcoin virker tiår unna," klarer de ikke stoppe å debattere emnet og hvordan man skal treffe eventuelle mottiltak. SHA-256-kryptering som beskytter Bitcoin-i dag kan bli knekt.
Bråket startet da en forsker sa at han kunne overtatt all Bitcoin i verden hvis han hadde en kvantedatamaskin.
Toppen
Finnes ikke
Det eksisterer foreløpig ikke et operativsystem som kan behandle de nye kvantebrikkene. Det er den gode nyheten for alle Bitcoineiere. Den dårlige er at kvantebrikkene finnes, og at man i det hele tatt diskuterer temaet. Den kjente forfatteren Jules Vernes sa de bevingede ord at "alt et menneske kan tenke seg er mulig". Det er dårlig nytt for kryptovalutaen.
Urovekkende
Forskere ved University of Kent har i en ennå ikke-fagfellevurdert studie kommetb fram til at risikoen for Bitcoin er ekte og reell. Forskerne har ikke tatt stilling til om kvantebrikken eksisterer eller når den vil lanseres. Heller ikke om den blir så bra som noen forskere tror. Forskerne har konsentrert seg om hvor lenge Bitcoin må være nede for å implementere effektiv beskyttelse. Forskerne beregnet nedetiden som kreves for å oppdatere blokkjeden for å beskytte seg mot en krypteringsbrytende kvantedatamaskin til 76 dager.
Lanserte kvantebrikke
Google fikk mye medieomtale da de denne måneden lanserte kvantebrikken Willow. Ifølge den amerikanske datagiganten kan 105-qubit-brikken fullførte en beregning på under fem minutter som ville ta en moderne superdatamaskin 10 septillioner år. Det er imidlertid lenge til man er i nærheten av å kunne lage et operativsystem som kan benytte brikken effektivt. Det er også store utfordringer med hensyn til brikkens nøyaktighet. Google vedgår at den gjør av og til regner feil. Bitcoin eierne kan derfor tilsynelatende puste lettet ut. Eller kan de det? I følge kvalifiserte rykter skal nemlig KIna ha utviklet en kvantedatamaskin som skal overgå den amerikanske. Ikke verifiserte rykter sier at den kinesiske skal være hele seks ganger så rask som Googles maskin.
Luring med kvantemaskin
Forskerne ved Kent har imidlertid ikke brydd seg om operativsystemet eksisterer eller ikke. De har tatt utgangspunkt i Bitcoin som som eksisterer. Bitcoin har en kjent kildekode. Bitcoin er oversiktelig. Bitcoins oppførsel og rekasjonstid kan telles, regnes og måles. Man har stor kunnskap om kryptovalutaen på godt og vondt. Det er derfor den har kunnet bli så verdifull. Forskerne har på bakgrunn av det de vet om Bitcoin spurt seg om hvor lang nedetid Bitcoin ville hatt i dag dersom det dukket opp en luring med en kvantedatamaskin som virket. Svaret får det til å gå kaldt nedover ryggen på mange investorer.
Lang nedetid
I møte med en slik trussel, der Bitcoin systemet måtte slås av i en periode for å implementere beskyttelse mot en kvantedatamskins evne til å kryptere den populære kryptovalutaen, ville Bitcoin fått en nedetid på 76 dager. Det er tiden det ville ta å beskytte hele systemet mot en kvantedatamaskin. Problemet er at 76 dager er for mye for mye. Tilliten ville forsvunnet. Man ville stått overfor et kursras av nærmes bibelske proporsjoner.
Hovedsiden