Alvorlig varsku til EU

Serbia vil inn i BRICS

Serbia ønsker å bli med i BRICS, gruppen av fremvoksende økonomier som er et alternativ til EU-medlemskap. Det er det andre Europeiske landet som på kort tid varsler å fjerne seg fra EU, etter at Tyrkia nylig varslet sin søknad.

Den nye økonomiske motorveien til Beograd (bildet) kan fort være drevet av BRICS økonomien.

Foto: pixabay/motparten
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 16.10.24

Den serbiske visestatsministeren Aleksandar Vulin har sagt til den tyske avisen Berliner Zeitung at Serbia også vurderer å melde seg inn i BRICS. Nylig ble det kjent at NATO-medlem Tyrkia søker medlemsskap i den økonomiske sammenslutningen.

I utakt med medlemslandene

Det siste halve året har problemene tårnet seg opp for EU-administrasjonen. Den har foretatt valg som flere av medlemslandene mener ikke tjener deres interesser. Sist ut er Frankrike, som hevder det er direkte sabotasje fra EU som er årsaken til at Kina nå legger toll på fransk Cognac. For bare noen måneder siden gikk en samlet tysk bilindustri ut og hevdet akkurat det samme. At EU til tross for advarsler, handlet stikk i strid med tyske interesser, og at konsekvensene kunne bli svært alvorlige for tyske industriflaggskip som Volkswagen og Mercedes.

Bred misnøye

Også Italienske politikere har varslet at EUs handelspolitikk setter viktige italienske produkter innen for mote, kosmetikk og matvarer, i fare for å bli ilagt straffetoll i Kina, som er deres viktigste marked. Næringslivet i Italia, Frankrike og Tyskland får i stor grad støtte fra egne politikere, som da den tyske transportministeren gikk rett i strupen på EU-kommisjonen og mente de sprang ærende for amerikanske interesser i stedet for europeiske.

Bare Irland igjen

Noen år tidligere gikk Storbritannia minus Irland ut av EU. Årsaken til at Irland ble er at de har tillatt amerikanske tech-giganter å lage et skatteparadis i landet, og firmaer som Google, Apple, Meta (Facebook) og Microsoft har alle sammen hovedkontor i Dublin, der de bare betaler halv skatt. Også dette er tyske og franske politikere site på, fordi alle firmaene opererer på det europeiske kontinentet, men flykter til Irland med pengene.

Alvorlig

Derfor skaper det stor internasjonal interesse når land som Serbia varsler at de vil inn i en økonomisk union utenfor EU. Mange analytikere frykter at det om få år kan komme et skred av utmeldelser slik vi opplevde med Brexit. Det vil i så fall bety spikeren i kista for hele EU. Det mest skremmende er at det ikke er små land som Serbia som klager mest på EUs finanspolitikk. Det er de store lokomotivene som Tyskland, Frankrike og Italia. Melder disse seg ut har man ikke noe EU.

Samles i Kazan

Serbia skal delta BRICS-toppmøtet i den russiske byen Kazan denne måneden. Det blir av europeiske analytikere også sett på som et sikkert tegn på at man denne gangen mener alvor. BRICS unionen er ikke lenger en liten klubb for sære, rare land, slik mange i Vesten tidligere hevdet. Tvert imot advarer seriøse aktører som den teknologitunge NASDAQ børsen om at BRICS er en faktor å regne med, og at de snart vil lansere en egen gullstøttet blokkjedebasert valuta som ikke vil favorisere noen av medlemslandene.

Seriøst alternativt

Europeiske finansanalytikere peker på at BRICS har fanget opp land som De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia, Tyrkia, India og Brasil. BRICS har blitt et godt og reelt alternativ til EU. Fordi BRICS-landene er så forskjellige har utviklingen av den nye valutaen lenge vært et viktig tema. Da Russland forsøkte å få BRICS medlemmet India til å betale med BRICS medlemmets Kinas valuta Yuan, - satte India seg helt på bakbeina. De ville da heller betale i Indiske Rupi. Det ville ikke Russland ta imot. Det hele kuliminerte derfor i at India betalte Russland i dollar. Med innføringen av en ny valuta har India og Kina signalisert at de vil betale i den nye BRICS valutaen, så lenge den ikke har hovedkontor i verken Beijing, New Dehli, Moskva eller Sao Paulo. Det går med andre ord mot enighet.

Mange land

Norge er på listen over land i Europa som ikke er medlemmer av EU. Det betyr ikke at vi går med planer om å melde oss inn i BRICS, men at vi kan komme til å foreta internasjonale betalinger med den nye valutaen er slett ikke utenkelig. Landene som i dag er utenfor EU er Albania, Andorra, Bosnia og Herzegovina, Hviterussland, Island, Kosovo, Liechtenstein, Moldova, Montenegro, Nord-Makedonia, Russland, Serbia, Storbritannia, Sveits, Tyrkia, Ukraina, og Norge.

Viktig bidrag

Når Serbia melder seg på begynner listen over BRICS-land å bli skremmende sett med amerikanske øyne. Det vil bety et skudd for baugen for dollarens hegemoni. Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at det vil være alvorlig for dollaren om alle landene på denne listen skulle begynne å handle i en helt ny og nøytral valuta. Og det er akkurat dette som er planen. Land som India og Kina har allerede sagt ja. Tanken er at alle BRICS landene skal begynne å betale internasjonale oppgjør i den nye valutaen. I dag har dollaren et jerngrep rundt slike transaksjoner.

Bank of France skriver at den nye valutaen blir et alternativ betalingssystem. Nasdaq børsen har begynt å gi råd til kundene om hvordan de skal posisjonere seg i forkant av lanseringen.

Toppen

Økonomisk vekst

BRICS-landene har lykkes i å danne en strategisk allianse som styrker det økonomiske samarbeid mellom landene, og dessuten forsterker politiske innflytelse og innvirkning på internasjonale spørsmål. Det er derfor svært oppsiktsvekkende at Serbia nå kommer til å søke medlemsskap. De vil da havne i en klubb sammen med følgende land:

BRICS

Brasil: 213,99 millioner

Russland:145,91 millioner

India: 1,366 milliarder

Kina: 1 409 milliarder

Sør-Afrika: 60,14 millioner

De forente arabiske emirater: 9,89 millioner

Egypt: 104,9 millioner

Etiopia: 124,9 millionerr

Iran: 84,1 millioner

Saudi-Arabia: 34,81 millioner

Argentina: 45,68 millioner

Malaysia: 33,94 millioner

Aserbadsjan: 10,14 millioner

Tyrkia: 84,68 millioner


Bra for Norge

For Norge kan BRICS alliansen på kort sikt vise seg å være kjempegode nyheter for de som synes det er dyrt å dra på ferie. Nasdaq-børsen mener dollaren vil oppleve en markant svekkelse den dagen den nye valutaen innføres. Det vil føre til et automatisk byks i kronekursen, som vil få eksportbedriftene til å miste nattesøvnen, men som vil få nordmenn som veksler penger på danskebåten til å juble.

NASDAQ

Nå diskuteres konsekvensene av den nye valutaen i mange vestlige fora. Motparten har tidligere sett nærmere på hva Bank of France og teknologibørsen Nasdaq mener om valutaen UNIT. Nasdaq spiller en viktig rolle i utviklingen av globale finansmarkeder. Både Nasdaq og Bank of France peker på det samme. Inntil nylig ble nesten hundre prosent av oljehandelen utført i amerikanske dollar. I 2023 skjedde det brått en endring. Nærmest over natten ble en femtedel av oljehandlene gjort ved bruk av ikke-amerikanske dollarvalutaer.

Konkurrent

Bank of France skriver at den nye BRICS-valutaen "UNIT" har som mål å konkurrerere med det eksisterende internasjonale finanssystemet. Da tenker banken på dollarhegemoniet. Dagens system er dominert av amerikanske dollar, og står for om lag nitti prosent av all valutahandel. Nasdaq er sikre på at BRICS-nasjonenes nye valuta vil påvirke den amerikanske dollaren betydelig, og føre til en nedgang i etterspørselen av dollar. Spørsmålet er hvor mye. Nasdaq benytter termen "de-dollarisering" og advarer om at den nye UNIT-valutaen vil få konsekvenser for USAs og globale økonomier. Når land som Saudi Arabi og de Forente arabiske emirater aksepterer handel i UNIT med land som Kina og India, med til sammen 3 milliarder innbyggere, sier det seg selv at det vil få konsekvenser for dollaren.

SWIFT

Den nye blokkjedebaserte valutaen vil i motsetning til Bitcoin være støttet opp av medlemslandenes gullreserver, og dermed ha en stabil kurs. Denne måten å lage en valuta på har aldri før skjedd. Den representerer noe helt nytt, og vil tjene som et alternativ til den nåværende internasjonale betalingsplattformen på tvers av landegrensene, Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), som er dominert av amerikanske dollar.

Dollar dominans

Lenge har den amerikanske dollaren hatt enestående dominans som verdens ledende reservevaluta. I følge den amerikanske sentralbanken ble dollaren mellom 1999 og 2019, brukt i 96 prosent av internasjonal handelsfakturering i Amerika, 74 prosent i Asia-Stillehavsregionen og 79 prosent i resten av verden. Ifølge Atlantic Council brukes den amerikanske dollaren i omtrent 88 prosent av valutavekslinger, og 59 prosent av alle utenlandsk valutareserver som holdes av sentralbanker. På grunn av at dollaren er den mest brukte valutaen for konvertering, og dens betydning som en benchmark i valutamarkedet, holder alle sentralbanker dollar. I tillegg brukes dollaren til det store flertallet av oljehandler.

Advarer

Nasdaq er opptatt av hva investorene bør gjøre når dollaren svekkes. De skriver at innførselen av BRICS valutaen UNIT kan forårsake en økonomisk krise som påvirker amerikanske husholdninger. Nasdaq mener UNIT vil ha betydelige implikasjoner for den nordamerikanske økonomien og investorer som opererer innenfor den. Nasdaq ramser opp hvilke amerikanske sektorer og næringer som vil bli berørt. Dette kan du lese i tidligere artikler i motparten om dette emnet.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal