Kina og India tester ny betalingsløsning

Verden holder pusten

Slutter tre milliarder mennesker å bruke dollar på likt får det store konsekvenser. Derfor holder verden pusten når India og Kina nå tester ut den nye betalingsløsningen Brics-pay i Moskva.

Den nye økonomiske motorveien har allerede vist seg som et fullverdig alternativ til swift. Til venstre i bildet ser du noen av valutaene du kan velge i appen, inkludert gull.

Foto: Brics Business Forum/motparten
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 21.10.24

Ifølge BRICS Pays offisielle nettsted har representanter for medlemslandene i BRICS for første gang fått teste den nye økonomiske motorveien under BRICS Business Forum ved International Trade Center i Moskva. Dette skjedde fredag 18.oktober. BRICS Pay er et desentralisert, uavhengig betalingssystem sammenlignbart med SWIFT.

Motparten testet appen

Deltagerne fikk med egne øyne demonstrert at betalingsplattformen virker på tvers av landegrensene, og at den nå er et fullverdig alternativ til Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), som er dominert av amerikanske dollar. Motparten har også testet appen og kunne se hvordan man fikk valget mellom alle de ulike valutaene som eksisterer i Brics systemet, inkludert amerikanske dollar, euro og gull.

Ikke forveksles

BRICS-Pay må ikke forveksles med den nye valutaen som Brics landene også arbeider med. Det nye betalingssystemet skal rett og slett sørge for at landene enkelt kan betale for seg i sin egen valuta. For dollaren vil det bety et hardt slag at så mange transaksjoner kan gjøres i lokale valtaer gjennom BRICS-pay.

Trygge penger

Det vil også være et ubehagelig faktum for vesten at man ikke lenger kan beslaglegge BRICS-landenes penger, eller utestenge dem fra transaksjoner. Det nye betalingssystemet betyr økt selvstendighet og styrke for medlemslandene, noe mange vestlige politikere har fått med seg, og derfor omtaler systemet i harde ordelag. Nå kan de ikke lenger fungere som et økonomisk verdenspoliti.

Fikk forhåndsbetalt kort

Under forumet kunne deltakere teste Brics-Pay systemet ved å bruke et demo-kort de fikk utdelt med forhåndsbetalte 500 rubler. Kortet virket på kjøpesenteret der deltakerne befant seg. Det ble demonstrert hvor enkelt deltakerne kunne koble til sitt eget kort, og deretter foreta betalinger. En mann fra De forente Arabiske Emirater satte for eksempel inn dirham som han umiddelbart kunne benytte seg av på kjøpesenteret i Moskva ved hjelp av QR koder i appen til internasjonale vekslingskurser med lave gebyrer.

Konsortium

Brics Pay Consortium er et samarbeid mellom teknologiske, finansielle og juridiske eksperter i medlemslandene. De har arbeidet sammen for å utvikle det nye betalingssystemet Brics-Pay. Konsortiet opererer som en desentralisert autonom organisasjon (DAO), og følger reguleringene i hvert av de landene hvor medlemmene opererer. Det er også de respektive medlemslandenes sentralbanker som garanterer for beløpene som benyttes.

Kulturelle forskjeller

Bakgrunnen for at BRICS landene nå innfører den nye batalingsløsningen er ikke bare ønsket om selvstendighet og uavhengighet fra USA. Det er også det faktum at de til nå ikke har klart å bli enige seg imellom. Kina er kommunistisk og buddhistisk, India er kapitalistisk og hinduistisk, mens Brasil er et kapitalistisk kristent land. Landene forstod ganske tidlig at de både måtte etablere en ny betalingsløsning for transaksjoner, - og en ny valuta som ikke skulle ha hovedsete verken i Beijing, New Dehli, Sao Paulo eller i Moskva. Med lanseringen av det nye Brics-Pay systemet er de langt over halveis.

Brikkene faller på plass

Arbeidet med Brics-Pay har foregått intensivt siden 2019. BRICS-landene har gjennom sitt konsortium jobbet aktivt med å etablere et enhetlig betalingssystem som en del av en detaljbetalings- og remitteringsplattform for medlemsnasjonene. Det var imidlertid en rekke svært avanserte teknologiske brikker som skulle på plass i puslespillet. Både sikkerheten og brukervennligheten måtte være på plass før det kunne gis grønt lys. Her har både indiske, kinesiske og russiske computereksperter og jurister hatt hendene fulle i flere år. Det som imidlertid har vært på plass hele tiden er medlemslandenes ønske, vilje og aksept til å bruke det nye betalingssystemet.

Skillevei

Tidligere har ikke landene klart å bli enige seg imellom. Et eksempel er den litt betente situasjonen mellom BRICS-gigantene India og Kina. Ingen av dem har vært villige til å bruke hverandres valutaer. Da India for eksempel skulle betale Russland for olje nektet India å betale i kinesiske Yuan. De ville betale i indiske rupi, men det var ikke Moskva interessert i. Derfor ble handelen utført i amerikanske dollar. Det er slike problemer man nå skal unngå.

Toppen

Kina og India

Både Kina og India har sagt at de ønsker å betale med det nye betalingssystemet og at de ser fram til også å kunne benytte den nye valutaen, så lenge denne ikke favoriserer noen av medlemslandene. Det faktum at alle landene er så enige, og at det ser ut som de er i ferd med å lykkes med den praktiske og tekniske gjennomføringen gjør at internasjonale analytikere innen finans nå holder pusten. Vi er ved en internasjonal økonomisk skillevei.

Ny valuta kommer også

Det har lenge vært kjent at også den nye valutaen BRICS-landene arbeider med er rett rundt hjørnet. Den er blokkjedebasert og støtter seg til landenes gullreserver. Denne måten å lage en valuta på har aldri skjedd før. Den representerer noe helt nytt. Valutaen vil umiddelbart fungere i BRICS systemet når den kommer. Når valutaen er stabilisert kan den for eksempel benyttes av land som Norge til internasjonale transaksjoner.

Snart klar

Tjenestemenn for det russiske finansdepartementet opplyser at eksperter i medlemslandene arbeider med å luke bort eventuelle feil før den nye valutaen lanseres. Russiske finansielle talsmenn sier at man nå finpusser de aller siste detaljene. Det har de klart med BRICS Pay, som også har vært under utvikling i flere år. Den nye valutaen har fått arbeidsnavnet UNIT og har tidligere vært omtalt i motparten, som blant annet har vist til den teknologitunge NASDAQ-børsen, som tar den nye valutaen svært seriøst. Børsen gir allerede kvalifiserte råd til investorer om hvordan de skal forholde seg i en verden som får en ny valuta, og som dessuten får en ny økonomisk motorvei gjennom BRICS-Pay, som et tillegg til SWIFT.

Økonomisk vekst

BRICS-landene har uten tvil lykkes i å danne en strategisk allianse som styrker det økonomiske samarbeid mellom landene, og dessuten forsterker politiske innflytelse og innvirkning på internasjonale spørsmål. Foreløpig ser listen slik ut, men som vi ser i videoen nederst i denne artikkelen snakker man om at BRICS snart vil utgjøre 34 land.

BRICS

Brasil: 213,99 millioner

Russland:145,91 millioner

India: 1,366 milliarder

Kina: 1 409 milliarder

Sør-Afrika: 60,14 millioner

De forente arabiske emirater: 9,89 millioner

Egypt: 104,9 millioner

Etiopia: 124,9 millionerr

Iran: 84,1 millioner

Saudi-Arabia: 34,81 millioner

Argentina: 45,68 millioner

Malaysia: 33,94 millioner

Aserbadsjan: 10,14 millioner

Tyrkia: 84,68 millioner


Svakere dollar

Nasdaq er sikre på at BRICS-nasjonenes nye valuta vil påvirke den amerikanske dollaren betydelig, og føre til en nedgang i etterspørselen av dollar. Spørsmålet er hvor mye. Nasdaq benytter termen "de-dollarisering" og advarer om at den nye UNIT-valutaen vil få konsekvenser for USAs og globale økonomier. Når land som Saudi Arabia og De forente Arabiske Emirater har akseptert handel i UNIT med land som Kina og India, med til sammen 3 milliarder innbyggere, vil det få konsekvenser for dollaren. Det er derfor verdens øyne nå vil være festet til den kommende konferansen i Kazan.

VIDEO

Se den nye Brics-Pay appen i denne videoen:

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal