Kan bety døden for Arendal

CATL bygger i Tyskland

I Europa har man desperat forsøkt å presse ut Kina ved å subsidiere egne batterifabrikker. Det har ikke vært en vellykket strategi. Nå gir Tyskland etter og slipper inn verdens største batteriprodusent CATL. De skal bygge fabrikk i hjertet av Tyskland.

Den kinesiske batteriprodusenten CATL skal bygge batterifabrikk i hjertet av Tyskland og sørge for kort, billig og tollfri transport til landets bilfabrikker.
Foto: CC BY-SA 4.0/theContrapart.com
Tekst: Johan Olav Enerstvedt
Dato: 21.02.25

Verdens største batterileverandør CATL har nå fått grønt lys av tyske myndigheter til å etablere en gigantisk fabrikk i den tyske delstaten Thüringen. Dette åpner for et helt nytt perspektiv i Europa, men det er svært dårlige nyheter for land som Norge, Sverige og Storbritannia. Årsaken er at myndighetene her har lagt enorme ressurser ned i å subsidiere lokale batterifabrikker.

Betyr trøbbel

At Tyskland nå gir opp og lar verdens største batteriprodusent bygge på tysk jord er et alvorlig tilbakeslag for lokal europeisk produksjon. Det kan i verste fall bety kroken på døren for fabrikker som Morrows i Arendal i Norge. Ungarn ble lenge kritisert fra Brussel for å ha tillatt Kina å bygge 37 batterifabrikker. Nå kan det se ut som de likevel valgte riktig. Årsaken til all kritikken mot Ungarn var at EU-har forsøkt å bygge egne fabrikker. Med høyere kostnader i alle ledd og en tvilsom kvalitet kunne disse fabrikkene bare overleve med en tollavgift på batterier fra Kina. Forsvinner den er europeiske batterifabrikker i trøbbel.

Motarbeidet av EU

Tyskland har innsett at de ikke kan konkurrere med Kina i utviklingen av bilbatterier. Tyskland har også et annet problem. De har blitt motarbeidet innad i EU ved at Brussel har innledet handelskrig med Kina. De tyske bilmerkene kan ikke risikere at de må betale toll på viktige deler i forsyningslinjen. De kan heller ikke konkurrere med egenproduserte batterier.

Slapp reven inn

På grunn av dyrere energi og usikker tilgang på deler har ikke Tyskland i realiteten hatt noe valg. Det gjensto bare en løsning. Å slippe reven inn i hønsehuset, ved å la Kina bygge batterifabrikk i Tyskland. Da blir det kort forsyningslinje, lav pris, god kvalitet og null toll.

Satser elektrisk

Tyske industrilokomotiv har satt i gang en storstilt innenlandsk produksjon av elektriske kjøretøy. Omstillingen har vært hard men nødvendig. Dessverre har fabrikkene deres i denne vanskelige tiden opplevd å bli motarbeidet på alle bauger og kanter. Først ble energien dobbelt så dyr på grunn av krigen i Ukraina. Så ble det plutselig en svært usikker tilgang på deler, fordi EU startet en kopi av USAs handelskrig med Kina.

Toppen

Med EUs uforutsigbare tollpolitikk overfor Kina så ikke Tyskland noen annen mulighet enn å la kineserne bygge batterifabrikk i Tyskland. Når fabrikken er etablert og Nord Stream reparert har Tyskland igjen billig energi, billige komponenter, og kan konsentrere seg om å lage verdens beste biler.


Kina har alle fordelene

Kina har ingen av de problemene tyskerne sliter med. Tvert imot øker produksjonen og innovasjonen av miljøvennlig transport fra år til år. Kina er overlegent verdens ledende i elbil-teknologi. De har alle stordriftsfordelene en hver bedriftseier drømmer om. Billige råvarer, billig energi, og tilgang til dynamiske innovative miljøer med ekstrem know how.

Kutte kostnader

Batteriet står i dag for omtrent førti prosent av prisen på en elbil. Ved å slippe inn CATLs rimelige kvalitetsbatterier kan produksjonssteder i Tyskland kutte enorme kostnader og dessuten bidra til å redusere transportutslipp av co2. I tillegg kommer redusert transport-tid og dermed sikrere leveranser. Tyskland går igjen for billig kvalitet. Fortsatt er dyr energi et problem, men med en fredelig løsning i sikte for Ukraina tennes det et håp i industrinasjonen om at man kanskje kan reparere Nord Stream ledningen. Det er nødvendig for å redde tysk industri.

Avkarbonisering

CATL-batterier er tilstede i hvert tredje elektriske kjøretøy globalt. Sjefen for CATLs PR avdeling i Tyskland, Casper Spinnen, sier det er viktig å ha korte leverandørkjeder. Han mener Tyskland trenger CATL hvis de skal nå sitt mål om 15 millioner elbiler på veiene innen 2030. "Batteriteknologi dekkes mer detaljert i vår yrkesopplæring," sa han. «Vi har også en solid grunnutdanning innen elektro og det er selvsagt viktig for oss at våre trainees vet hva energilagring er, og i tillegg vil de i fagavdelingene også ha batterispesifikk kunnskap.» Han håper samarbeidet mellom Tyskland og Kina vil hjelpe begge land i være verdensledere i årene som kommer.

Avsluttet kapittel

Tyskland har i hundre år laget de viktigste komponentene selv. Deres bilproduksjon har vært symbolet på innovasjon i bilindustrien. Sterke merkevarer som Volkswagen, BMW og Mercedes Benz har virket uslåelige på pris og kvalitet. Nå er et industrihistorisk kapittel ved veis ende.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal