Foto: pixabay/motparten
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 30.09.24
Dublin by er som et lite mareritt for EU politikere. Her har en rekke amerikanske tech-giganter samlet seg for å slippe å skatte av alle pengene de tjener på det europeiske kontinentet. Her finner du også gjengangerene i rettsapparatet. Dette er firmaene som har fått de høyeste bøtene i europeisk historie, men som aldri betaler. De vil ikke en gang betale skatt i landene de opererer i.
Silicon Docks
Hver gang EU skal levere bøter til arrogante amerikanske tech-giganter må de henvende seg til et eller annet hovedkvarter i byen Dublin. Enten det er Google eller Facebook som skal ha bot havner postmannen alltid i det samme distriktet, - Silicon Docks. Både Google og Facebook har sine europeisk hovedkvarter i området som ligger rundt Grand Canal Square. Dublin er nå et samlingssted for alle større amerikanske teknologiselskaper. Ingen av dem liker å betale bøtene de får i EU, og ingen av dem liker å betale skatt.
Amerikansk invasjon
Google har sitt europeiske hovedkvarter i Barrow Street, nær Grand Canal Dock.
Facebook har sitt internasjonale hovedkvarter i Grand Canal Square. Men disse selskapene er ikke alene om å være her. Også Microsoft og Apple har funnet veien til Dublin. Man tenker seg kanskje noen gater og et par bygninger som huser et fåtall ansatte i IT-bransjen. Det er så langt fra virkeligheten man kan komme. De amerikanske firmaene som erobrer Europa har bygget en hel by. Google har 8000 ansatte i Dublin. Apple har 6000. Microsoft har 3500, og Facebook har 2000 ansatte.
Samling i Dublin
Også de nest største amerikanske tech-gigantene har valgt Dublin som hovedkvarter. I akkurat samme område som Facebook, Google, Twitter, Microsoft og Apple, - finner du også Amazon, IBM, Accenture og LinkedIn. Kanskje ikke så rart at også Airbnb har lagt sitt europeiske hovedkontor i Dublin.
Head quarters
Teknologiarbeiderne i de amerikanske selskapene har dedikerte favorittsteder. På dagtid møtes de på The Art of Coffee, Staple Foods og Boojum. Etter jobben en drink på The Green Room Bar som har importert øl og amerikanske cocktails. Middagen kan inntas på Herbstreet eller på HQ Restaurant og Gastrobar med amerikanske retter. Mange går også på Ely Bar og Grill med et godt utvalg av vin. Hvis en Facebook ansatt finner tonen med ansatt fra Google velger de kanskje Charlotte Quay, en internasjonal romantisk restaurant ved vannet.
Uakseptabel oppførsel
Denne amerikanske bastionen i Storbritannia er bokstavelig talt en torn i øyet på mange EU-politikere. Det mumles i korridorene i Brussel om at amerikanerne har kjøpt og betalt Irland. Ikke ved direkte penger under bordet, men ved å tilføre landet enorme mengder kapital. Europeisk kapital. Det er hva man i beste fall kan kalle en stilltiende overenskomst. Den tidligere franske finansministeren, Michel Sapin beskriver Irlands skattepraksis som fullstendig "uakseptabel". Han anklager Irland for å undergrave rettferdig konkurranse i EU.
Skatteparadis
Irlands selskapskattesats er på 12,5 %, som er en av de laveste i Europa. Til sammenligning er gjennomsnittlig selskaps-skattesats i EU rundt 22 %. Dette gjør Irland til et attraktivt sted for multinasjonale selskaper som ikke ønsker å betale mye skatt. Den franske økonomen Gabriel Zucman har forsket mye på skatteparadiser og skatteunndragelse. Han viser hvordan Irlands politikk med lave selskapsskatter påvirker skatteinntektene i andre EU-land. Selskapene opererer i hele Europa, men skatter til Irland.
Skatteflukt
Gabriel Zucman mener Irlands skattepolitikk bidrar til både skatteunndragelse og skatteflukt. Det irske systemet gjør det mulig for multinasjonale selskaper å flytte sine overskudd fra for eksempel Tyskland eller Frankrike, - til Irland, noe som reduserer skatteinntektene i landene hvor selskapene faktisk opererer. For at et system som EU skal fungere kan man ikke ha det slik. Det er viktig at man har den samme selskapsskatten i hele regionen.
Det er stor frustrasjon i EU-kommisjonen når firmaene de bøtelegger, verken betaler bøtene, eller betaler skatt i landene der de opererer.