Tech-giganter unngår skatt

Dublin - torn i øyet på EU

Som eneste land på de britiske øyer er Irland fortsatt med i EU. Sinte europeiske politikere mener årsaken er at landet opererer som et skatteparadis for amerikanske tech-giganter som Google, Facebook, Twitter, Microsoft og Apple. Du finner dem alle i Dublin.

På kvelden er det et yrende internasjonalt liv i Dublin. De amerikanske firmaene har sin egen bydel kalt Silicon Docks.
Foto: pixabay/motparten
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 30.09.24

Dublin by er som et lite mareritt for EU politikere. Her har en rekke amerikanske tech-giganter samlet seg for å slippe å skatte av alle pengene de tjener på det europeiske kontinentet. Her finner du også gjengangerene i rettsapparatet. Dette er firmaene som har fått de høyeste bøtene i europeisk historie, men som aldri betaler. De vil ikke en gang betale skatt i landene de opererer i.

Silicon Docks

Hver gang EU skal levere bøter til arrogante amerikanske tech-giganter må de henvende seg til et eller annet hovedkvarter i byen Dublin. Enten det er Google eller Facebook som skal ha bot havner postmannen alltid i det samme distriktet, - Silicon Docks. Både Google og Facebook har sine europeisk hovedkvarter i området som ligger rundt Grand Canal Square. Dublin er nå et samlingssted for alle større amerikanske teknologiselskaper. Ingen av dem liker å betale bøtene de får i EU, og ingen av dem liker å betale skatt.

Amerikansk invasjon

Google har sitt europeiske hovedkvarter i Barrow Street, nær Grand Canal Dock. Facebook har sitt internasjonale hovedkvarter i Grand Canal Square. Men disse selskapene er ikke alene om å være her. Også Microsoft og Apple har funnet veien til Dublin. Man tenker seg kanskje noen gater og et par bygninger som huser et fåtall ansatte i IT-bransjen. Det er så langt fra virkeligheten man kan komme. De amerikanske firmaene som erobrer Europa har bygget en hel by. Google har 8000 ansatte i Dublin. Apple har 6000. Microsoft har 3500, og Facebook har 2000 ansatte.

Samling i Dublin

Også de nest største amerikanske tech-gigantene har valgt Dublin som hovedkvarter. I akkurat samme område som Facebook, Google, Twitter, Microsoft og Apple, - finner du også Amazon, IBM, Accenture og LinkedIn. Kanskje ikke så rart at også Airbnb har lagt sitt europeiske hovedkontor i Dublin.

Head quarters

Teknologiarbeiderne i de amerikanske selskapene har dedikerte favorittsteder. På dagtid møtes de på The Art of Coffee, Staple Foods og Boojum. Etter jobben en drink på The Green Room Bar som har importert øl og amerikanske cocktails. Middagen kan inntas på Herbstreet eller på HQ Restaurant og Gastrobar med amerikanske retter. Mange går også på Ely Bar og Grill med et godt utvalg av vin. Hvis en Facebook ansatt finner tonen med ansatt fra Google velger de kanskje Charlotte Quay, en internasjonal romantisk restaurant ved vannet.

Uakseptabel oppførsel

Denne amerikanske bastionen i Storbritannia er bokstavelig talt en torn i øyet på mange EU-politikere. Det mumles i korridorene i Brussel om at amerikanerne har kjøpt og betalt Irland. Ikke ved direkte penger under bordet, men ved å tilføre landet enorme mengder kapital. Europeisk kapital. Det er hva man i beste fall kan kalle en stilltiende overenskomst. Den tidligere franske finansministeren, Michel Sapin beskriver Irlands skattepraksis som fullstendig "uakseptabel". Han anklager Irland for å undergrave rettferdig konkurranse i EU.

Skatteparadis

Irlands selskapskattesats er på 12,5 %, som er en av de laveste i Europa. Til sammenligning er gjennomsnittlig selskaps-skattesats i EU rundt 22 %. Dette gjør Irland til et attraktivt sted for multinasjonale selskaper som ikke ønsker å betale mye skatt. Den franske økonomen Gabriel Zucman har forsket mye på skatteparadiser og skatteunndragelse. Han viser hvordan Irlands politikk med lave selskapsskatter påvirker skatteinntektene i andre EU-land. Selskapene opererer i hele Europa, men skatter til Irland.

Skatteflukt

Gabriel Zucman mener Irlands skattepolitikk bidrar til både skatteunndragelse og skatteflukt. Det irske systemet gjør det mulig for multinasjonale selskaper å flytte sine overskudd fra for eksempel Tyskland eller Frankrike, - til Irland, noe som reduserer skatteinntektene i landene hvor selskapene faktisk opererer. For at et system som EU skal fungere kan man ikke ha det slik. Det er viktig at man har den samme selskapsskatten i hele regionen.


Det er stor frustrasjon i EU-kommisjonen når firmaene de bøtelegger, verken betaler bøtene, eller betaler skatt i landene der de opererer.

Toppen

Kritiske økonomer

Også den amerikanske nobelprisvinneren og økonomen Joseph Stiglitz har vært kritisk til hvordan skatteparadiset undergraver systemet. EU-landene mister viktige skatteinntekter som kunne blitt brukt til offentlige tjenester som helse, utdanning og infrastruktur. Den franske økonomen Thomas Piketty, kjent for sitt arbeid med økonomisk ulikhet viser hvordan skatteunndragelsen bidrar til økt ulikhet. Det får store konsekvenser når tech-giganter ikke betaler sin rettferdige andel av skatten.

Internasjonale regler

Økonomene peker på at lokale mellomstore bedrifter som ikke har mulighet til å flytte sine overskudd til skatteparadiser blir urettferdig konkurrert ut av de multinasjonale selskapene. Flere av økonomene foreslår derfor en global minimumsskatt for multinasjonale selskap for å motvirke disse problemene. De får støtte av Kimberly Clausing, en amerikansk økonom som har forsket på internasjonal skatt og skatteunndragelse. Hun argumenterer også for behovet for internasjonalt samarbeid for å bekjempe skatteparadiser som det Irland har laget midt inne i Storbritannia.

Gjengangere

Google har blitt bøtelagt flere ganger av EU-kommisjonen. Svimlende beløp som 2,42 milliarder Euro for pris-sammenligning og 4,34 milliarder Euro for ulovlig å ha bundet Android-enheter til å forhånds-installere Google Search og Chrome. Google er en gjenganger i rettsapparatet. Google Adsense har også fått bot på 1,49 milliarder Euro for å ha misbrukt sin dominerende posisjon i markedet for online annonsering.

Røverrede

Meta eide Facebook har også blitt bøtelagt flere ganger for brudd på EUs personvernforordning (GDPR). De ble ilagt en bot på 265 millioner Euro for å ha lekket data fra over 500 millioner brukere. Det tyske konkurransetilsynet har også tatt Facebook for å misbrukt sin dominerende posisjon, ved å samle inn brukerdata uten tilstrekkelig samtykke, noe som ble rammet av antitrust lovgivningen. Når utenlandske firmaer viser en så åpenlys forakt for Europeiske lover og regler, blir det ekstra irriterende for EU å se at de ikke sparer på noen ting når de setter opp det ene nye bygget etter det andre i skatteparadiset Dublin.

Massiv kritikk

Den franske presidenten Emmanuel Macron har vært en av de skarpeste kritikerne av Irlands lave selskapssats. Han mener irenes illojale praksis undergraver EU-systemet. Den tidligere tyske finansministeren Wolfgang Schäuble var heller ikke nådig i sin karakteristikk av Irlands skattepolitikk. Til og med amerikanske politikere som senator Elizabeth Warren, har kritisert selskapenes bruk av Irland for å unngå å betale skatt.

Preller av på Irland

All kritikken ser ikke ut til å ha noen betydning for Irlands makthavere. Tvert imot. De peker på at de multinasjonale selskapene har skapt arbeidsplasser. De peker også på at det kommer mere penger inn i kassen med lave skattesatser, fordi volumet av penger er så stort. Irske politikere viser til at amerikanerne har bidratt til økonomisk vekst og utvikling i landet.

Vil ha mer

Ifølge IDA Ireland annual Report 2023 bidrar multinasjonale selskaper til den irske økonomien på denne måten: Direkte sysselsetting: 300,583 personer nasjonalt. Regional sysselsetting: 163,471 personer. Investeringer: 248 investeringer i 2023, med et potensial for nesten 19,000 nye jobber. IDA Ireland er Irlands byrå for utenlandske direkte investeringer. De jobber for å tiltrekke seg enda flere multinasjonale selskap.

Se IDA vido om hvordan Irland markedsfører seg:


Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal