Rike kinesere kontrollerer Thailand

Alvorlig for turismen

USA beskylder Thaland for å fronte kinesiske bedrifter og å hjelpe Kina til å omgå amerikansk toll. Derfor ser det mørkt ut for de kommende forhandlingene om toll. Dette kan til syvende og sist få konsekvenser - også for deg og meg som turister.

Få turister legger merke til kirkegårder som denne i hver eneste by i Thailand. Det ville de kanskje gjort hvis de visste at Thaier ikke bruker kirkegårder...
Foto: Supanut Arunoprayote/theContrapart
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 22.05.25

Nabolandene Vietnam, Kambodsja har allerede har innledet tollforhandlinger med USA. Det har ikke Thailand, til tross for at landet langt på vei er svært amerikanisert. Thailand er den overlegent største og mest populære turistdestinasjonen i regionen. Det er enkelt for turister å navigere seg fram til vakre streder kun ved hjelp av engelsk. Alle menyer er på engelsk og livet ved Thailands vakre strender er derfor relativt problemfritt.

USA vennlig

Det faktum at den tidligere superpopulære kongen ble født i USA, og utdannet seg i USA hjelper ikke når man skal forhandle toll med USA. Heller ikke at landet hjalp USA med baser under Vietnamkrigen, eller at alle veier og skilt er merket på "amerikansk" og på Thai. Man kunne pekt på at landet har et handelsoverskudd med USA, men den virkelige årsaken er å finne et helt annet sted. I den kinesiske innflytelsen. USA har oppdaget noe de fleste turister er uvitende om. De fleste av Thailands tidligere statsministre og flertallet i parlamentet er av kinesisk herkomst. Kineserne har balletak på Thailand.

Svarer

Thailands svar på amerikansk straffetoll er å legge en tollsats på 36 % på amerikanske produkter. Det er halvparten av den beregnede satsen på 72 %. Mens nabolandene Vietnam, Laos, Cambodia og Myanmar ser ut til å ordne opp med Trump, ser det mørkere ut for Thailand. Thailand er ikke på prioriteringslisten over tyve økonomier som skal ha diskusjoner med de amerikanske forhandlingsteamene. Thailands handelsoverskudd med USA er 45,6 milliarder dollar, noe som er langt høyere enn Malaysias overskudd på 24,8 milliarder dollar og Indonesias overskudd på 17,9 milliarder dollar.

Utenlandskinesere

I boken Kodenavn ROC, skrevet av motpartens redaktør Jesper Enerstvedt, kommer det fram at Henry Yeung, professor i økonomi ved National University of Singapore, sier at rundt 80 % Thai-bedriften er eid av familier med dype kinesiske røtter. Man finner lignende tall i de andre landene i regionen som sliter med å få på plass en avtale med USA. Ifølge professoren er hele og 160 av de 200 største bedrifter i Indonesia på kinesiske hender. I 1995 var hver eneste rapporterte indonesiske milliardær etnisk kinesisk. I Malaysia er 40–50 % av bedriftene eid av "kinesiske" familier, selv om eierne ofte har dobbelt statsborgerskap. I Thailand får ikke utlendinger Thai-statsborgerskap uansett hvor lenge de har bodd i landet - unntatt kinesere. De kan bli statsborgere.

Kinesisk bastion

Thailand er nærmest som et ormebol av kinesiske milliardærer. Det er et stort paradoks at et så amerikansk-vennlig land samtidig har en så enorm kinesisk innflytelse. I følge professor Yeung er 90 % av produksjonsbedriftene og 50 % i tjenesteytende næring i Thailand det man kaller kinesiske hender. Det vil si at eierne enten er født i Kina eller har kinesiske foreldre. Også de som er født i Kina har Thai statsborgerskap. Det har derfor ikke vært helt enkelt for journalister å finne slike opplysninger uten et omfattende gravearbeid. Professor Yeung har derfor benyttet seg av andre kilder som rapporten til Wu og Duk fra 1995 og Weidenbaumog Hughes fra 1996.

Toppen

Thailand er hjem for det største oversjøiske, kinesiske samfunnet i verden, med en befolkning på om lag ni millioner mennesker, eller omlag femten prosent av den thailandske befolkningen. Thai-kineserne har en sterk tilstedeværelse i Thailands næringsliv og politikk. De fleste av Thailands tidligere statsministre og flertallet i parlamentet er av kinesisk herkomst.


Kontroll

I Thailand kontrollerer kineserne de fire største private bankene, hvorav Bangkok Bank er den største og mest lønnsomme i regionen. I Filippinene, kontrollerer kinesere over en tredjedel av de tusen største selskapene. Verdensbanken anslår at den samlede økonomiske produksjonen under kinesisk kontroll var på rundt 400 milliarder dollar i 1991 og 600 milliarder dollar i 1996. De kollektive midlene til kinesere i regionen, unntatt Hong Kong og Taiwan, er konservative anslått til tusenvis av milliarder dollar. Vi har ikke lignende rapporter fra nyere dato, men det er ingen grunn til å tro at noe skulle ha endret seg.

Kinesiske milliardærer

Blant mange som i følge The International Monetary Fund dro nytte av pengene fra Bangkok Bank, var de kinesiske brødrene Chia Ek Chor og Chia Seow Hu, grunnleggerne av Chearavanont-konsernet i Thailand. På Forbes liste over verdens milliardærer, er en av arvingene, Dhanin Chearavanont plassert som nummer 171, med en formue på 6.8 milliarder USD, noe som gjør ham til den nest rikeste personen i Sørøst-Asia.

Eier alt

Da er ikke søsknene tatt med i betraktningen, Jaran, Montri og Sumet Chearavanont. Familien er en stor aksjonær i den kinesiske regjeringens konglomerat CITIC, som med tre børsnoterte datterselskaper, har en samlet markedsverdi på over 150 milliarder dollar i 2016. Familien har kontrollerende eierandeler i CPF, verdens største produsent av fiskefôr, reker og er global topp tre produsent av fjærfe og svinekjøtt. CP driver blant annet Sørøst-Asias største detaljhandel etter omsetning, med over 8000 Seven Eleven butikker og er ledende i HORECA gjennom MAKRO. I telesektoren er Sann Group, er en av de største teleselskapene i Sør-Øst-Asia med over 25 millioner mobilkunder. Blant annet TRUE i Thailand.

Århundrers påvirkning

Thailand er hjem for det største oversjøiske, kinesiske samfunnet i verden, med en befolkning på om lag ni millioner mennesker, eller omlag femten prosent av den thailandske befolkningen. Thai-kineserne er det eldste, mest fremtredende, og best integrerte, oversjøiske kinesiske samfunnet på kloden. De thailandske kineserne er inngrodd i alle elementer av det thailandske samfunnet. Den nåværende thailandske kongefamilien, Chakri dynastiet, ble grunnlagt av kong Rama 1, som selv var delvis kinesisk. Hans forgjenger, kong Taksin av Thonburi dynastiet, var også sønn av en kinesisk innvandrer fra Guangdong-provinsen. Thai-kineserne har en sterk tilstedeværelse i Thailands næringsliv og politikk. De fleste av Thailands tidligere statsministre og flertallet i parlamentet er av kinesisk herkomst. Les mer om dette temaet i redaktør Enerstvedts bok Kodenavn ROC.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal