Foto: Iphone Shop Chengdu China/theContrapart
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 06.01.25
Allerede 4. januar kunne sjokkerte turister se at de dyre julegavene de hadde gitt seg selv eller sine nærmeste utenfor Kina var å få kjøpt til sterkt reduserte priser i alle kinesiske butikker. Siste modell iphone koster for eksempel omlag sytti dollar mindre i Kina enn i USA og Europa. ($68,50, £55,30).
Sterke kinesiske flaggskip
Den kinesiske produsenten Huawei har telefoner som kan måle seg med iphone i både ytelse, brukervennlig operativsystem og lekker design. Telefonene er også like gode eller bedre på en rekke andre standarder som lyd, bilde, hurtiglading og batterikapasitet, samt andre elementer som forbrukerne mener er viktige. Huawei har også kuttet prisene på sine mest avanserte mobiler tilsvarende de kuttene man nå ser hos Apple. Det er priskrig på best kvalitet.
Fast rabatt
For eksempel har Apples flaggskip iPhone 16 Pro en rabatt på 500 yuan. Per 4.april hadde den en startpris på 7 999 yuan. Også iPhone 16 Pro Max er sterkt rabattert og koster 9 999 yuan. Det kan se ut som rabattene i Kina begynner å bli en fast nødvendighet for Apple. Også i fjor kuttet man prisene i forbindelse med kinesisk nyttår.
Ned fra tronen
Will Wong er senior forskningsleder for markedsinformasjonsfirmaet International Data Corporation (IDC). Han har uttalt at Apples strategi har endret seg. Kinesiske konkurrenter har så bra merkevarer og produkter at Apple er redd for å miste markedsandeler hvis de ikke har de nye rabattene. Tidligere var ikke det nødvendig fordi Apple var dokumentert best.
Stagnering
Apple har også sett seg nødt til å svelge flere kameler. Nå tilbyr de rabatt til nettbutikkgiganter og landets største bilprodusenter. Det viser tydelig at konkurransen er hardere. Apple er ikke veldig glade for å fremstå som et vanlig billigselskap som har priskrig med konkurrenter, så dette er ikke den utviklingen de ønsket seg.
I stedet for å vise befolkningen i USA at Iphone har like gode konkurrenter til lavere pris forsøker USA å skjule nederlaget ved å forby konkurrentene. Det gjør USA også med elbiler der de kinesiske møter 100 prosent toll.
Toppen
Vivo - en vinner
IDCs siste forbrukerrapport viser at Vivo nå er Kinas bestselgende smarttelefonprodusent. Salget økte med mer enn tyve årpsent i fjor. Huawei steg med mer enn 40 prosent, men selger færre og mye dyrere telefoner akkurat som Apple. Apple opplevde en nedgang på beskjedne 0,3 prosent. Det viker kanskje ikke mye, men i relasjon til at den argeste konkurrenten Huawei økte med førti prosent er det et lite hav.
Vet de er best
Den pågående amerikanske handelskrigen med Kina startet fordi den amerikanske bilbransjen sa rett ut at den ville dø i fri konkurranse med kinesiske biler, enten de var elektriske eller ikke. Kineserne lager for bra kvalitet med lavere kostnader. I USA stenger de også ute gode telefoner fra Huawei under dekke av at de kan brukes til spionasje. Amerikanerne har oså lykkes i å overtale europeiske land til å utestenge kinesiske selskap som Huawei, selv om land som Frankrike nå har snudd i Huawei saken. Kina trenger ikke å gjøre det samme som USA. De vet de er best. Derfor selges både Tesla og Iphone fritt i Kina. Myndighetene sier ikke at de amerikanske selskapene utgjør noen sikkerhetsrisko.
Ser nederlaget i øynene
USA må vike på det ene området etter det andre. Kina har bedre missiler, biler og nå altså telefoner. USA forsøker forgjeves å skjule at de ikke lenger er best ved å sette 100 prosent tolll på kinesiske biler, og en rekke andre produkter. USA utestenger Huawei på grunn av anklager om spionasje. Det samme argumentet benyttes mot den populære videosnutt-appen TikTok som har hele 170 millioner brukere bare i USA. På kort sikt virker kanskje slike tiltak, men ikke i det lange løp. USA kommer ikke til å bli “great” igjen. Befolkningen har dessverre lagt til seg litt for mange uvaner. Høye lønnskrav kombinert med mye TV, feit mat, alkohol og narkotika er en dårlig kombinasjon. Mot seg har de amerikanske arbeiderne 1,5 milliarder svært edruelige, hardt arbeidende og over gjennomsnittlig intelligente kinesere. Det kan ikke ende godt for USA.
Går mot krig
Verden vil ha de beste og de billigste produktene til minst mulig pris. Akkurat dette var en gang i tiden USAs største fordel. Da Amerika masseproduserte T-Ford var de størst og best. Ikke på papiret, eller fordi noen hadde laget tollbarrierer, eller forsøkte å jukse seg til suksess. USA var på best fordi ingen klarte å lage så billige og bra biler som Ford. I dag er det motsatt. Kina er best. USA sakker akterut på det ene området etter det andre. Slikt blir det krig av.
Hovedsiden