Foto: Statistisk sentralbyrå/theContrapart.com
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 30.01.25
I følge Statistisk Sentralbyrå (SSB) i Norge delte Kina og USA tittelen som verdens største økonomi allerede i 2017. Etter dette har Kina rykket i fra USA, som imidlertid fortsatt hevder at de er verdens største økonomi. Det er fordi USA ikke tar hensyn til prisjustering.
Ikke prisjustert
Den viktigste årsaken til det store spriket nå man regner ut hvilken økonomi som er størst er at man tidligere ikke tok hensyn til prisnivå. Det blir et mer korrekt bilde av styrkeforholdene når man lager en utregning basert på prisnivåjustert globalt bruttonasjonalprodukt. Det er det SSB i Norge har gjort. Ifølge SSB hadde Kina og USA begge BNP like under 20 000 milliarder dollar. Dermed utgjorde de to landene samlet en tredjedel av verdens totale BNP.
176 land
De norske utregningene er basert på den siste publiserte rapporten fra International Comparison Program (ICP). ICP er et verdensomspennende statistikksamarbeid som kartlegger prisnivået i alle deltakerlandene. Per i dag er det hele 176 økonomier fordelt på 7 regioner.
Levestandard og kjøpekraft
Ifølge SSB er hensikten med denne typen kartleggingen å gi et mest mulig riktig og bilde av størrelsen på landenes økonomi, og av BNP og konsum per innbygger, som er mye brukt som mål på levestandard. ICP-tallene i denne artikkelen, er justert for prisnivåforskjeller. Når man studerer levestandard og kjøpekraft begynner man å forstå hvorfor USA og amerikanske politikere blir stadig svettere når de studererer tingenes tilstand. USA er i ferd med å sakke akterut.
Trump trusler
Donald Trumps utilslørte trusler mot land som vurderer å bli med i BRICS samarbeidet viser at USA tar organisasjonen på alvor. Det bør de også gjøre. India er nå den tredje største økonomien i verden med BNP på over 10 000 milliarder dollar. Det nye BRICS medlemmet Indonesia klokker inn på rundt 3500 millarder dollar. Begge de sistnevnte landene er regnet som underrapporterte og det kan vise seg at tallet er betydelig høyere i virkeligheten enn det offisielle tallet.
Følge etter Indonesia
Selv med et beskjedent estimat hadde Kina, India og Indonesia allerede i 2017 et BNP på 33 000 milliarder dollar vs USA med sine 20 000. Da har man ikke tatt med to andre viktige BRICS medlemmer, Brasil og Russland. I en serie artikler har motparten skrevet om at NATO landet Tyrkia vil inn i BRICS. Det vil også Serbia. På grunn av at Indonesia nå har blitt BRICS medlem øker sannsynligheten for at nabolandene skal følge etter. Det er heller ingen hvem som helst. Her finner vi Malaysia og Thailand. Sistnevnte har 80 millioner innbyggere og er blant annet stor produsent av hard disker.
Donald Trumps utilslørte trusler mot land som vurderer å bli med i BRICS samarbeidet viser at USA tar organisasjonen på alvor. Det nye BRICS medlemmet Indonesia klokker inn på rundt 3500 millarder dollar. India er nå den tredje største økonomien i verden med BNP på over 10 000 milliarder dollar.
Toppen
Thailand
Thitinan Pongsudhirak er professor ved Institute of Security and International Studies ved Chulalongkorn Universitys fakultet for statsvitenskap i Bangkok, Thailand. Han har en doktorgrad fra London School of Economics med en toppavhandlingspris i 2002. Han er anerkjent for fremragende artikler fra Society of Publishers i Asia. Hans synspunkter og publikasjoner blir lagt merke til og respekteres og gjengis av både lokale og internasjonale medier. Nå går hgan ut og spår at Thailand og Malaysia vil følge etter Indonesia inn i BRICS.
Minner om Skandinavia vs EU
Professoren viser til at Malaysia og Thailand allerede før Indonesias beslutning om fullt medlemskap var BRICS partnerland. Med naboland og viktig handelspartner Indonesia som fullt medlem kan det fort vise seg at det blir umulig å stå utenfor. På noen måter kan det minne om de skandinaviske landenes forhold til EU, der alle med unntak av Norge gikk inn for medlemsskap.
Alternativt betalingssystem
Brics har allerede innført et alternativ til SWIFT systemet kalt Brics-pay. Det gjør at USA og EU ikk elenger kan bruke betalingsveien som trussel, fordi det finnes en alternativ måte å betale. Brics har også erklært at de arbeider med å lage en ny valuta som skal være uavhengig og blokkjedebasert. Både den teknologitunge Nasdaq-borsen og Banc of France har gått ut til egne investorer og bedt de posisjoneres seg riktig før valutaen innføres fordi den kan resultere i et større dollarfall. Trusselen om en såkalt “de-dollarisering” har fått USA og Donald Trump til å se rødt.
Bekymrer USA
Trump sier rett ut at han vil legge 100 % toll på alle Brics-land hvis de forsøker å svekke dollarens hegemoni. problemet er at ingenting varer evig, og en de-dollarisering vil tvinge seg fram når de andre økonomiene blir større enn den amerikanske. Dette bekymrer den amerikanske presidenten så mye at han også kommer med utilslørte trusler mot land som snuser på BRICS medlemsskap. Dette fikk blant annet Saudi Arabia til å utsette søknaden om fullt medlemsskap, men landet er allerede et såkalt Brics-partnerland.
Vender seg mot Kina
Nå når Indonesia har våget å ta steget fullt ut som fullverdig medlem, vil nabolandene Malaysia og Thailand, ifølge økonomi-professoren, måtte vurdere utvidelse av partnerskap til fullt medlemskap. Professoren viser til at Thailand, selv om landet er amerikansk traktatalliert, har lent seg mer og mer mot Kina og Beijing de seneste årene. Selvom det nå går mot slutten på ni år med et militærstøttet regime, tror ikke professoren Thailand vil endre kursen vekk fra Kina i årene som kommer. Tvert imot.
Thaksin tilbake
Den nye koalisjonsregjeringen har fått tilbake Thaksin Shinawatra og datteren, statsminister Paetongtarn Shinawatra. Det er vekjent at Thaksin hadde tette bånd til både president Vladimir Putin, ogh Kinas sterke mann Xi Jinping. Thaksin er ingen fan av Trumps handels- og tollmentalitet. Ifølge den anerkjente økonomiprofessoren har også Malaysia styrket samarbeidet med Kina. Sannsynligheten for at Washington kommer til å gå på et saftig nederlag i denne regionen er mer sannsynlig enn aldri før. Det er ifølge professoren bare et tidsspørsmål.
Hovedsiden