Krangler om skjermtid i barnehagen

Foreldre er fly forbanna

“Det er nesten som å gi små barn sukker – de blir avhengige av det.”Utsagnet kommer fra barnehagelærer Finn Egil Roen (54). Han har arbeidet en mannsalder i med smårollinger. Nå opplever han at de minste bruker stadig mer tid foran skjerm.

Mange foreldre vil at barna skal lære ved praktisk lek, ikke bli sittende passiv foran en skjerm.

Foto: pixabay/theContrapart
Tekst: Johan Olav Enerstvedt
Dato: 06.06.25

Debatten rundt om skjermtid blant de minste i barnehagen blir mer og mer betent. Hvor mye skjerm er for mye, og finnes det egentlig en sunn balanse? Det ser ikke ut som norske foreldre er i stand til å bli enige. Noen vil ha mer og andre vil ha totalforbud. Og så har du alle de som er midt i mellom…

Finnes råd

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at barn under fem år ikke bruker mer enn én time foran skjerm daglig. Til tross for dette har norske barnehager i praksis ingen nasjonale retningslinjer for hvor mye eller hvordan skjermtid skal brukes. Resultatet er titusenvis av frustrerte foreldre.

Foreldre i villrede

Diskusjonene om skjermtid i barnehagen spriker. Noen foreldre mener det er helt ufarlig med litt tid foran skjermen, så lenge innholdet er tilpasset barna. En far i Oslo, Jakob Lunde, sier at “hvis datteren min lærer å knyte skoene sine ved å se på Albert Åberg, er det ikke akkurat skjermen jeg bekymrer meg for”. Kona Gerd er ikke like overbevist. -”er det ikke de vi betaler de ansatte for? Å lære opp ungene?”

Sprikende oppfatninger

Andre foreldre er mer skeptiske og ønsker at skjermtid kun skal brukes i pedagogisk sammenheng – og helst for å fremme spesifikke ferdigheter som matematikk eller språkforståelse. Dette reflekteres også i barnehagene, hvor ansatte ofte har ulike holdninger basert på egen erfaring, faglig ståsted og foreldresamarbeid.

Skjermskadet

Ganske mange er også fly forbanna. -”sønnen min får ikke en gang lov til å se på en mobiltelefon hjemme, men så oppdaget jeg at han satt foran skjermen halve dagen i barnehagen”, utbryter en oppgitt Vilde Zachariassen. Hun har to barn, en gutt og en jente. Hun mener at spesielt at sønnen Gaute (4) allerede har tatt skade av for mye skjermtid.

Profesjonelle vil bruke til opplæring

Profesjonelle pedagoger i barnehagene har i flere sammenhenger pekt på tre nøkkelområder som utfordringer knyttet til skjermbruk: engasjement, kommunikasjon og regulering. Det handler ikke nødvendigvis om at man bruker skjerm, men hvordan og hvor mye.

Toppen

Noen foreldre er rasende fordi barna plasseres passive foran skjermer. Andre foreldre er mer positive.


mangler felles regler

Barnehagelærer Ingrid Isaksen ved Marihøna barnehage påpeker at usikkerheten ofte bunner i manglende nasjonale retningslinjer. Hun etterlyser klarere regler. – “Vi står ofte alene i vurderingene våre. Noen dager føler jeg at jeg er for streng, mens jeg andre dager lurer jeg på om vi kunne brukt skjermen mer målrettet. Det finnes ikke noe felles syn, og det gjør det vanskelig.

Forskere for skjermbruk

Et forskningsprosjekt fra Høgskulen på Vestlandet fra 2022 peker på at barnehager som har utarbeidet egne retningslinjer for skjermbruk, opplever bedre kommunikasjon både internt og med foreldrene. Der det finnes en plan, er det enklere å sette grenser – og å forklare dem.Professor Elisabeth Staksrud ved Universitetet i Oslo, som har forsket på barns digitale hverdag, understreker at små barn først og fremst trenger voksne som er til stede: – "Skjermtid i seg selv er ikke nødvendigvis skadelig. Problemet oppstår når skjermen blir en erstatning for kontakt, lek og læring med andre barn og voksne".

Voksne tilstede

Mange barnehager benytter i dag skjermer som en del av det pedagogiske opplegget. Det kan være digitale fortellinger, interaktive spill eller aktiviteter som støtter språk og matematikk. Men det finnes også tilfeller hvor skjermen fungerer mer som en pauseknapp enn et læringsverktøy. En rapport fra Medietilsynet som ble utarbeidet i 2023 viser at stadig flere barn introduseres for skjerm i barnehagen, og at effektene varierer stort avhengig av innhold, brukstid og voksen tilstedeværelse. Medietilsynet understreker viktigheten av at barn ikke overlates alene med skjermen over lengre tid. Det må være voksne tilstede. Pedagog og medforsker Tiril Løkken ved Nasjonalt senter for barnehageforskning. er enig. – “Skjerm kan være en flott inngang til samtale, refleksjon og utforskning, men det fordrer at vi voksne er med, styrer bruken og følger opp barnas opplevelser.”

Fornuftig skjønn

Foreldre og barnehager etterspør mer forskning og tydeligere retningslinjer. Flere peker på behovet for nasjonale føringer som gir støtte i møte med foreldre og som sikrer at skjermtid ikke går på bekostning av sosial utvikling, fysisk aktivitet og lek. I mellomtiden handler det om bevissthet, samarbeid og en god dose skjønn.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal