ACER – ULOVLIG DUMT?

Stadig fler er imot avtalen Norge har laget med Agency for the Cooperation of Energy Regulators. Mange stiller også spørsmål til om myndighetene hadde mandat til å inngå en slik avtale. Om de handlet i strid med det Norge hadde bestemt gjennom to folkeavstemninger.. Om avtalen er lovlig?

I vannkraftlandet Norge har strøm alltid vært en av grunnpilarene i velferdssamfunnet. En menneskerett på linje med utdanning, mat og tak over hodet. Mange spør seg nå om det er utro tjenere i statsforvaltningen som har skyld i elendigheten? Motparten begynner å røre på seg.

Norge selger gass tilsvarende 1260 TWh strøm uten at norske strømpriser blir berørt med et øre. Gjennom kablene til Europa eksporterer Norge 17 terrawatt timer ekstra. Altså totalt 1276 TWh. Det er de små 17 TWh som sørger for galloperende strømpriser. Eller er det det?

Når Norge gikk fra 1260 til 1276 gikk plutselig strømregningene for norske husholdninger til himmels. Men for vanlige mennesker var det vanskelig å forstå at disse lusne 17 terrawatt timene skulle få skylden. Nå viser det seg at folk flest har helt rett. Kommentatorer fra andre deler av verden har for lengst stilt det lite flatterende spørsmålet: – Er nordmenn helt tette i pappen?

Selv må du nøye deg med å spørre deg om det MÅ være slik? Nei, viser undersøkelser Motparten.no har gjort. Det må ikke være slik selv om man har kabler. Det er tvert imot svært enkelt å gjøre noe med problemet. Hvis det da er et problem at folk i fullt arbeid må ha sosialhjelp for å betale strømregningene sine. (Strømstøtte)

Har identifisert syndebukken

Problemet er ikke for eller i mot kabler. Problemet heter ACER, EUs energibyrå. Norge har to ganger stemt nei til å være med i EU. ACER avtalen viser at politikerne ikke respekterer denne avgjørelsen. De respekterer ikke deg og din vilje. Politikerne har rett og slett operert som utro tjenere, og det er du som får svi.

Myndighetene med god hjelp fra media gjør nå den samme bommerten som de gjorde under EU sakene. De tror at du er for dum til å forstå dette. For dum til å gjøre noe med dette. De undervurderer din intelligens. Mange politikere tenker at du er så dum at du ikke kommer til å merke at de melder deg inn i EU. Ved for eksempel å signere en ACER avtale over ditt hode.

Hva er ACER?
ACER er en del av energisamarbeidet i EU. Når man handler kraft over landegrensene i EU har de handelsregler som sikrer fri flyt. Det er jo poenget med EU. Og det var derfor Norge sa nei. EU har opprettet ACER for å sørge for medlemslandenes reguleringsmyndigheter jobber sammen.

ACER står for Agency for the Cooperation of Energy Regulators – byrået for samarbeid mellom reguleringsmyndigheter.

Folk som forsøker å undersøke selv hvorfor strømmen plutselig ble så dyr stiller helt riktige spørsmål. Hvorfor skal vi følge ACER når vi har stemt imot EU? Acer er EU-medlemslandenes reguleringsmyndighet. Ikke Norges. Helt vanlige mennesker har forsøkt å stille dette enkle spørsmålet men får ikke svar. Kan vi stå utenfor ACER? Og dere, folket, har helt rett. Selvsagt kan dere det.

NHO og politikerne sier vagt at det blir «krevende». Motparten siterer NHO:
«Dersom vi ikke implementerer regelverket, blir det krevende å samarbeide med de andre nordiske landene som uansett forholder seg til det europeiske regelverket»
https://www.nho.no/tema/energi-miljo-og-klima/artikler/ting-du-ma-vite-om-acer/

Krevende? Det er viser en veldig nedlatende holdning til deg når de du har stemt på ikke vil gjøre en krevende jobb for deg. Det er enda mer nedlatende og respektløst når politikere lyver til deg og forteller deg at strømprisen ikke går opp på grunn av ACER. Selvsagt gjør den det.

Sitat NHO:
«Det er fundamentale forhold i kraftmarkedet som avgjør kraftprisen (vanntilsig, vind, utvekslingskapasitet, CO2-pris, kull og gass-priser). Dette endres ikke av norsk tilknytning til ACER, og strømprisene går ikke opp som følge av norsk tilknytning til ACER»

Folk forstår selvsagt at det ikke Acer som lager krig i Ukraina eller vulkanutbrudd på Island. Men desverre for mange politikere og næringslivsledere har folk forstått at det er ACER som sørger for at de må betale ekstra når det svinger i Europa. Vanlige mennesker som absolutt er villige til å hjelpe Europa, men som som vil gjøre det via statsbudsjettet, og ikke gjennom snikinnførte sjokk-regninger for den enkelte husholdning.

Stadig flere mennesker sier at det umulig kan være mer krevende for politikerne å selge strøm utenfor Acer enn det er krevende for vanlige folk å betale galloperende strømpriser. Og hvis det er så krevende så er det ikke forbudt å melde seg ut av politikken. Det er nok av nye politikerspirer som helt sikkert vil overta jobben. Folk i Norge mener at det er akkurat slike ting man har politikere for. Å stå på for folket. Å løse krevende oppgaver. Det er klart det er flaut å innrømme at man har tatt feil. Ekstra vanskelig for politikere, men nå er tiden inne for å gjøre akkurat det. Det spiller ingen rolle hvilket politisk ståsted man har.

FAKTA:

Norsk gasseksport holdt seg på et høyt nivå i 2021 og Norge eksporterte 114,8 milliarder Sm3 gass (ikke normalisert til 40 MJ/Sm3), i all hovedsak til Europa. Dette tilsvarer en energimengde på rundt ni ganger den norske normalproduksjonen av elektrisitet i Norge. Strømforbruket er på 140 TWh. Eksporten av gass tilsvarer derfor 1260 TWh

Kraftproduksjonen i Norge økte med 1,9 prosent fra 2020 til 2021. Norge eksporterte 25,8 TWh i 2021, mens det ble importert 8,2 TWh. Det ga et eksportoverskudd på om lag 17,6 TWh, viser nye tall fra statistikken Elektrisitet. Sammenlignet med 2020, som var forrige toppnotering, gikk eksporten opp 3,4 prosent

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: