Natur og vitenskap – Snø

Hvorfor er snøen hvit?

Det snør, det snør tiddelibom, sa Ole Brum og lurte på hvorfor snøen var hvit. Det har med optikk å gjøre.
Is, Eiskristalle, Snø, Iset, Krystaller, Vinteren

Foto: Pixabay

Frossent vann er gjennomsiktig, så hvorfor er snøen hvit? Svaret er enklere enn du tror. Det har med brytningen av lys å gjøre. Smadrer du frontruten på bilen din blir den også hvit.

Overflaten

Knust glass har det samme konseptet som snø. Når lys treffer et objekt og passerer gjennom objektet, eller reflekteres skjer det en reaksjon. Når lys treffer en jevn flat overflate som glass eller is, passerer de synlige strålenerett gjennom uten å bli forstyrret.

Øynene våre ser gjenstander ved å behandle lysbølgene som reflekteres av eller absorberes av en gjenstand, ifølge populærvitenskap, er det derfor glass og is ofte virker klare.

Snøfnugg, Snø, Krystall, Snøkrystall, Kaldt, Makro

Foto: Pixabay

Mange farger

Knust glass har en mengde ujevne overflater. Når lys treffer disse uregelmessighetene reflekteres det i alle retninger. Slik er det også med snøfnugg som består av små iskrystaller som varierer i form og struktur.

Fordi lyset som treffer glasskårene eller snøfnuggene reflekteres likt, inkluderer disse strålene alle de sammensatte bølgelengdefargene til synlig lys som er rød, oransje, gul, grønn, blå, indigo og fiolett, som sammen ser hvite ut. Dette er grunnen til at øyet ser hvitt når vi ser på snø.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: