Jordbruk – Vann

Saltvannsdrivhus vekker oppsikt

Når saltvannet fordamper bruker anlegget saltlaken som kjølevæske fordi den har lavere koke og frysepunkt enn vann. Nå høster programmet internasjonal anerkjennelse.

Saltvann er en underbrukt ressurs, og hvis man kan å benytte den i landbruket har man komemt et stort stykke på vei for å kunne brødfø jordens befolkning selv med milliardvekst.

Måker, Sjø, Måken, Bird, Vannfugl, Vann, Kysten, Fugler

Foto: Pixabay (Saltvann utenfor Oman)

Vannmangel

Verdens helseorganisasjon spår at innen 2025 vil halvparten av verdens befolkning bo i områder med for lite vann der etterspørselen etter rent vann overgår tilbudet. Det er svært fristende å tenke på saltvannet fordi det er en nesten uendelig kilde.


Menneskene bak saltvannsprosjektet mener løsningen ligger rett foran oss. Seawater Greenhouse er et av flere firmaer som forsøker å bruke saltvann på en effektiv og lønnsom måte.

Drivhus, Planter, Potter, Landbruk, Hage, Grønt, Natur

Foto: Pixabay

Ekspansjon

Selskapet har etablert vellykkede drivhus for sjøvann i Oman, De forente arabiske emirater og Australia i løpet av det siste tiåret. Nå er firmaet også på plass i Somaliland.

Gjennom en innovativ metode for avsaltning bruker disse fullstendig soldrevne drivhusene saltvann ledet fra sjøen til brønner. Frukt og grønnsaker som normalt ikke vokser i en ørken står nå på rekke og rad i selskapets mange drivhus. Det blir blant annet dyrket agurk, tomat og bringebær.

Nordmannen Kjetil Stake med tilhold på lille Vollen i Asker, er administrerende direktør i firmaet med de ambisiøse planene. Han mener det er smart å bruke det man har mest av her på planeten, nemliog saltvann, sollys og ørken!

Norsk

Åtti prosent av ferskvannet som brukes i dag brukes i landbruket. Når befolkningen runder ti milliarder om noen år blir det vrient å fø alle sammen med den tilgangen man har på ferskvann.

Sjøvanns drivhus produserer en damp som tilfører drivhuset fuktighet og senker temperaturen med rundt 15C.

Mens tradisjonelle viftesystemer bruker ferskvann, bruker sjøvanns drivhus saltvann. Effekten er den samme. Når vannet skyves gjennom en pute, skilles saltet fra ferskvannet, og dette saltet med høyt saltinnhold, kalt saltlake, brukes til å kjøle ned drivhuset.

Saltlake er mer effektivt enn ferskvann fordi det har både høyere kokepunkt og lavere frysepunkt enn rent vann, noe som betyr at laken fungerer bedre som kjølevæske. Varmeenergi absorberes av saltlaken når vannet fordamper videre fra den, og hjelper til med å kjøle luften rundt putene. Når det kondenserer, vanner det avsaltede ferskvannet avlingene.

Lærer av arkitekturen

Arabisk arkitektur brukes mye fontener og vann som renner nedover vegger og bassenger fordi de visste at fordampende vann ville kjøle ned stedet. sier Paton. Mange gamle palasser bruker sofistikerte fordampningskjølesystemer for å klimatisere seg selv, så det er en veldig gammel teknologi.

Resterende vanndamp skaper en oaseeffekt som strekker seg forbi drivhuset, og ved å bruke avsaltet vann for å revegetere det omkringliggende området, håper Sahara Forest Project å gjøre en varig endring i landskapet, og gjenopprette dagens ørkener til skogene de en gang var.

Desert, Sand, Landskap, Sun, Sunset, Tørr, Adventure

Foto: Pixabay

Grønn ørken

Revegetering kan bidra til å reparere vannsyklusen ved å legge til rette for den naturlige fordampningsprosessen, og til slutt bringe vannet tilbake til jorden som regn. Økende avskoging og byutvikling for å møte behovene til en økende befolkning har skapt en brist i denne prosessen.

En annen uutnyttet fordel med sjøvannsdrivhus er muligheten til å ‘utvinne’ elementer som litium, kobolt og magnesium fra saltlake. Teorien er ekstremt attraktiv; ta en ressurs vi har nok av og gjør den til noe nyttig, så ta biproduktet og bruk det også.

Metaller

I tillegg til de miljømessige fordelene sjøvannsdrivhus gir, kan teknologien gi et stort økonomisk løft, grønne arbeidsplasser, samt potensialet for selvforsyning i landbruket, slik at land kan stole mindre på import.

Seawater Greenhouse prosjekt Sundrop Farms i Port Augusta, Australia produserer femten prosent av Australias tomater, og er selvforsynt med ferskvann, kjøling og klimaanlegg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: