Romfart – Satelitter

Det tause romfartøyet

For tretti år siden kuttet Voyager 2 all kontakt med mennesker. Nå har det plutselig gitt lyd fra seg igjen.
Orion Raumfähre, Orion Romskip, Romfergen, Romskip

Foto: Pixabay

NASA har endelig fått kontakt med Voyager 2 etter radiostillet i tretti år!
NASA har gjenopprettet kommunikasjon med det rekordstille interstellare romfartøyet.

Kontakt!

Voyager 2 er for øyeblikket 18,7 milliarder kilometer unna Jorden og kommer lenger hele ut hele tiden. Derfor er det spennende at man nå igjen har fått kontakt fra jorden. Sendingene fra romfartøyet blir nå gjennomgått av forskere.

Nylig sendte operatører sin første kommunikasjon til Voyager 2, med en rekke kommandoer, og NASA rapporterer at Voyager 2 returnerte et signal som bekreftet at de hadde mottatt instruksjonene, og utførte kommandoene uten problemer.

Kommandomodul, Rakett Lanseringen, Natt, Romfergen

Foto: Pixabay

Historisk

Vellykkede pinger mellom radioantenner og romfartøy er vanligvis ikke nyhetsverdige hendelser, men fordi Voyager 2 er en historisk sonde og NASAs lengstlevende romoppdrag, får den med rette spesiell oppmerksomhet – spesielt i situasjoner som denne, som involverer en periode av radiostillhet så lang tid.

DSS-43 i Australia er den eneste antennen i verden som kan nå Voyager 2. Årsaken er ikke rent teknologisk. Som et resultat av sondens flyby av Neptuns måne Triton i 1989, styrte Voyager 2s bane betydelig sørover i forhold til solsystemets planets plan, noe som betyr at jordbundne antenner på den nordlige halvkule ikke har noen måte å nå den. For antenner Down Under er det imidlertid mulig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: