Jordbruk – Nanoteknologi

Norsk firma gjør ørkenen fruktbar

Med en magisk ingrediens gjør nordmenn ufruktbar ørken om til bugnende melonåkre
Desert, Sand, Himmel, Tørr, Landskap, Sanddynene, Hot

Foto: Pixabay

Bøndene forstod ingen ting da avlingene ble dårligere til tross for at de hadde nok vann. I løpet av en tyveårsperiode forsvant fruktbarheten fra området. Nå har norske ingeniører avdekket årsaken, og har også en plan for å rette opp i skadene. Med leire, magisk-vann og lokal jord dyrker nordmenn nå frukt i ørkenen.

NANO vann

De forente arabiske emirater importerer over nitti prosent av maten de spiser. Derfor har de et stort behov for å finne metoder for å produsere mat i eget land. Når norske ingeniører ankom ørkenen var det mange som trakk på smilebåndet, men da de etter førti dager hadde omgjort ørkenen til en oase med modne, søte vannmeloner fikk pipen en annen lyd.

Arabiske eksperter gned seg i øynene og trodde nesten ikke det de så. Den tørre arabiske ørkenen ble omgjort til en frodig bondegård tilsynelatende på grunn av nordmennenes enkle resept bestående av leire og vann. Ekspertene hadde selv forsøkt slike ting uten hell. Og de hadde rett. Nordmennene hadde nemlig med seg et svært potent hemmelig våpen, noe de kalte for «NANO-CLAY».

Sfinks, Egypt, Hieroglyfer, Tempel, Pierre, Historie

Foto: Pixabay

Nilen

På 1980-tallet sluttet plutselig deler av Nildeltaet i Egypt å blomstre. Det var svært underlig fordi det hadde vært regnet som et godt og fruktbart område i tusenvis av år. Nildeltaets produktivitet hadde gjort det mulig for de gamle egypterne å utvikle en sivilisasjon som med sine mange graver og pyramider er kjent den dag i dag.

Hvert år på sensommeren flommer Nilen over og beriker de egyptiske deltaslettene før elven trekker seg tilbake igjen. Da forskere begynte å undersøke hva som hadde forårsaket fallet i fruktbarhet oppdaget de at flomvannet ikke lenger hadde med seg de mineralene og næringsstoffene som var avgjørende for fruktbarheten.

Det var som om det livgivende vannet fullstendig hadde mistet kraften. Tidligere hadde leirepartikler fra det østafrikanske bassenget utstyrt Nilen med magiske krefter som elven lot strømme over deltaområdene. Leiren ga jorden fruktbarhet. Men hvorfor hadde den forsvunnet?

Egypt, Nile, Aswan, Sunset, Himmel, Reiser

Foto: Pixabay (Solnedgang ved Aswan dammen)

Aswan

Årsaken viste seg å være Aswan-demningen som Egypt bygget i løpet av 1960-tallet. En fire kilometer brede demning ble bygget for å generere vannkraft og regulere flom slik at oppdrett kunne bli mer håndterlig og forutsigbart. Demningen fortsatte å levere vann, men ingen av de egyptiske ingeniørene tenkte på at demningen også stoppet alle de gode tingene som strømmer nedstrøms.

Etter ti år hadde vannet mistet seksti prosent av sitt organiske karbon. Med denne nye kunnskapen lå også begynnelsen på en løsning. Nordmannen Ole Sivertsen, administrerende direktør i firmaet Desert Control, forklarer at Nano- vannet ble løsningen.

Norsk firma

Desert Control mener å ha funnet rersepten som gjør uproduktivt ørkenland særdeles potent. Å bruke leire for å forbedre jorda er ikke noe nytt. Det har bønder gjort det i tusenvis av år. Men å tilsette et Nanoaktivt vann er noe helt nytt.

En sentral del av jordbiologien er et symbiotisk forhold mellom planter og sopp i form av mycorrhizae, soppfilamenter som egentlig fungerer som en forlengelse av planterotsystemet,» sier han. De er dekket av mikroskopiske hårlignende strukturer kalt hyfer, som er mye finere enn plantens røtter, noe som gir tilgang til næringsstoffer som den ellers ikke får tak i.

Soppfilamentene binder også jordmineralpartiklene, vedlikeholder jordstrukturen og reduserer erosjon. Ved å grave som i tradisjonelt jordbruk, der man vender jorden, bryter ned disse soppstrukturene som det tar tid å gjenvinne.

Vannmeloner, Frukt, Produsere, Organiske, Harvest

Foto: Pixabay (førti dager tok det norske ingeniører å lage meloner i ørkenene)

År med forsøk

Væskedynamikkingeniør Kristian P. Olesen har i årevis arbeidet med en leireoppskrift som lett kunne blandes med sand for å gjøre den om til livgivende jord.
Ti års forsøk i Kina, Egypt, De forente arabiske emirater og Pakistan har lært det norske firmaet hvordan de finenr den rette nanoclay-oppskriften.

Mye av forskningen og utviklingen av nanoclay-løsningen har vært dedikert til å finne en nøye balansert tynn væskeformel som lett kan gjennomsyre gjennom de små partiklene av lokal jord, derav nanodelen, men ikke drenere så fort at den siver ut og går tapt. Målet er å treffe akkurat de 10-20 centimetrene jord som sitter i og under rotsonen til vanlige avlinger

Leirpartikler har en negativ ladning, mens sandkorn er positive. Denne naturlige polariteten betyr at når de fysisk møtes, binder de seg. Resultatet er et nanometer lag med leire rundt hver sandpartikkel som skaper en snøfnugglignende formasjon. Dette økte overflatearealet gjør at vann og næringsstoffer kan feste seg til sanden og kjemisk kombinere med den i stedet for å gå tapt når den renner gjennom jorden.

Dubai, Emirater, Burj Khalifa, Skyline, City, Natt

Foto: Pixabay

Vitenskapelig bevist

Leiren etterligner organisk materiale i sin funksjonalitet, og hjelper jorda med å holde på vann, og lar jordfloraen og faunaen få fotfeste. Nanosuppen det norske firmaet har utviklet spesielt for de arabiske emirater får leire partiklene stabile og gjør næringsstoffer biotilgjengelige.

Nå har den norske nanosuppen også blitt testet uavhengig av International Centre for Biosaline Agriculture (ICBA) i Dubai, som bevitner at man nå har vitenskapelig bevis for effektivitet. Det norske firmaet vil bygge en rekke mobile mini-fabrikker i førti fots fraktcontainere. Disse mobile enhetene skal produsere flytende nanoclay lokalt der det er nødvendig.

Den første av disse fabrikkene vil være i stand til å produsere 40.000 liter flytende nanoclay i timen og vil bli tatt i bruk i byparker i UAE. I følge det norske firmaet vil supersuppen redusere vannforbruket, og før til at man bare trenger halvparten så mye vann som tidligere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: