Miljø – Forurensing

Ti elver står for 90% av hav-plastikk

Mekong alene sender førti tusen tonn plastikk rett ut i havet. Elven mellom Kina, Thailand, Laos, Kambodja og Vietnam er en av ti syndere på den nye versting-listen.
Vietnam, Mekong Elven, River, Flytende Markedet, Båter

Foto: Pixabay

Nilen i Egypt, Amazonas, Orinoco og Rio Grande i Sør Amerika, Missisippi i Nord Amerika, Volga og Donau i Øst Europa, Ganges og Bhramaputra i India og Yangtze i Kina står samlet bak nitti prosent av all plastikken i verdenshavene. Oppdagelsen av at elvene står for så mye av forurensningen åpner opp for flere interessante muligheter.

Driver på forskjellig dybde

Man har tidligere vært usikre på hvor alle plasten i havet kom fra. Har den blåst på sjøen? har den blitt kastet over bord fra båter? Kanskje begge deler, men det er likevel ikke her den store majoriteten av plastikk i havet kommer fra. Det er fra elvene.

Nyere forskning viser at den viktigste årsaken til at man ikke har vært klar over dette tidligere er at nesten all plastikk som driver ut i havet gjør det i nedsunket tilstand. De ulike plasttypene har forskjellig tyngde og tetthet. Derfor driver over nittini prosent ut i havet i nedsunket tilstand. Å forstå hvordan plasten flyter er nøkkelen til å redusere effekten.

Nizjnij Novgorod, Volga, Bridge, Elven, Norge

Foto: Pixabay Volga (Nizjnij Novgorod- Russia)

Skyldte på turistene

Den viktigste årsaken til at man tidligere ikke har forstått hvor mye plast elvene fører ut i havet er at bare en liten prosent flyter på overflaten. Ulike plastmaterialer har ulik tetthet som resulterer i at plasten transporteres ut i havet på forskjellige dybder. Mindre enn 1% er altså på overflaten. Her finner vi antakelig nøkkelen til håndtering av avfallet.

Tidligere har mennesker og massemediene lett etter syndebukker over alt, og man har i skiftende grad lagt skylden på alt mulig fra ulovlig dumping fra båter, til at det er turistenes skyld at havet er forurenset.

Plastflasker, Flasker, Gjenvinning, Miljøvern, Krets

Foto: Pixabay

Muligheter – ikke problemer

Nå som syndebukkene plutselig er avslørt åpner dette for mange muligheter, men man vil også støte på nye og uventede problemer. Først og fremst gir oppdagelsen håp om at det er mulig å gjøre noe med problemene. Man kan tenke seg ti gigantiske gjenvinningsanlegg som til og med ville gjøre den resirkulerte plasten til god butikk.

Så enkelt er det imidlertid ikke. Alle disse elvene har et marint liv som kunne fått problemer. Det er også utstrakt skipstrafikk i innløpet til alle disse elvene, slik at det ikke bare er å sperre av bukta med en kjempestor håv.

Optimistene mener at det å kunne samle inn så enorme mengder plast fra bare ti stasjoner må kunne utnyttes på en måte som gir enorm profitt og hjelper miljøet på samme tid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: