Mat og drikke – Meieriprodukter

DYRKET MELK er fremtiden

Du gliser etter å ha servert familien nystekte vafler og iskald melk. Alt gikk som vanlig ned på høykant, og ingen merket at begge deler var laget av dyrket melk som aldri har vært i nærheten av en ku.
Fjell, Alp, Alpine, Landskap, Sveits, Naturen

Foto: Pixabay Gammeldagse kuer på beite kan bli et sjeldent syn i fremtiden.

Flere firmaer har nå klart å lage bioreaktorer som lager såkalt «ekte melk» fordi de i oppstarten benytter celler fra kuer. Resultatet er til forveksling lik produktet du er vant med.

Kuer er fy-fy

Vanlige melkekuer står for fire prosent av de globale utslippene av klimagasser fra menneskelig aktivitet. Regnet om i vekt tilsvarer det to milliarder tonn CO2-ekvivalent hvert år. Fra før vet vi at førti prosent av det globale metanutslippet kommer fra storfeproduksjon.

Meieri bruker også enorme mengder ressurser som land og vann. Forskere har lenge sett på om det finnes andre alternativer for å fremstille melk som kan oppfattes som ekte melk. Nå er vi ved en skillevei, der man er i stand til å lage ekte melk med bare et minimum av dyr og klimagassutslipp.

Dyrket H-melk

Med en tilvekst på en eller to milliarder mennesker de kommende årene bør man komme opp med ny teknologi som kan gi de samme produktene uten de samme problemene. Vi snakker hovedsakelig om melk, ost, fløte og smør. Kunstige versjoner har ikke hatt den forventede suksess som man hadde håpet på.

Derfor er det stor interesse for de firmaene som forsøker å «dyrke» melk ved å benytte celler fra pattedyr og dyrke disse cellene i et laboratorium. Dersom firmaene lykkes kan man produsere melk i gigantiske bioreaktorer.

Hvor som helst – når som helst

Et aspekt som virker tiltrekkende med denne måten å lage melk på er at bioreaktorene kan produsere melk hvor som helst og når som helst, også der man ikke kan ha kuer, eller hvor det av forskjellige årsaker er vanskelig med slikt dyrehold. For eksempel vil man kunne produsere melk i en flyktningeleir på kort varsel.

Så lenge man gir bioreaktorene de rette cellene kan man produsere helt ekte melk fra forskjellige dyretyper som kuer, geiter, sauer eller kameler for den saks skyld. Mulighetene er enorme fordi melken vil være umulig å skille fra melken dyrene selv produserer.

Natur, Sky Astrologi, Galakse, Universet, Stjerner

Foto: Pixabay Det blir ingen tur til Mars for disse to…

Biomelk på Mars

Bioreaktor-melk kan lage melk som egner seg til smør, ost og yoghurt for å nevne noe. Mattilførsel har lenge også vært et problem på lengre reiser i verdensrommet, og spesielt foran koloniseringen av Mars er det viktig å få i stand bærekraftig, levedyktig matproduksjon.

NASA har egne planer for slik bioproduksjon. Det er selvsagt enklere å frakte noen celler og en bioreaktor gjennom verdensrommet, enn gale livredde kuer som går berserk og sender romskipet til bakken i et inferno av flammer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: