Natur og vitenskap – Plastikk

PLAST – fremtidens gullgruve

Juice-kartongene og emballasjen til brunosten. Du ser dem hver dag, og får kanskje skyldfølelse når du kaster den? Fortvil ikke. Motparten ser lys i tunnelen.
Avfall, Forurensning, Søppel, Resirkulere

Foto: Pixabay

Mange glemmer å tenke på hvilket spennende liv plasten har hatt før den kom til deg! Ny forskning viser også at stadig flere smarte hoder, forskere og grundere, – har tro på at plastikk er en verdi, og en viktig ressurs det kan bli kamp om i fremtiden, men til nå har det vært mest negativ omtale

Store verdier i havet

Verden fikk sjokk da kaptein Charles Moore oppdaget Great Pacific Garbage Patch i 1997. Det hadde dukket opp et lite land av plastikk i sjøen. Havstrømmer gjorde at all plasten i havet drev til det samme stedet, og ble der.

De fleste ropte på skandale og proklamerte jordas undergang. I en serie negative artikler har man uttrykt voldsom bekymring for de store mengdene av plast som er på avveie. Men finnes det håp?

Mikroplast

Mennesker produserer omtrent tre hundre millioner tonn plast i året. akkurat nå har du nesten helt sikkert flere gjenstander av plast innenfor synsfeltet ditt. Plasten er kanskje det mest upopulære produktet som alle elsker å ha, og som ingen ser ut til å ville unnvære.

Til tross for spede forsøk på å bruke resirkulerbare poser i dagligvarehandelen, er fortsatt halvparten av produsert plastlaget for engangsbruk, – hvilket innebærer at det blir kastet umiddelbart etter at det har tjent sin funksjon.

av mange forskjellige årsaker blir mye av plasten blåst på sjøen. Det renner ut i havet fra elver og blir kastet over bord fra båter. Man tror så mye som åtte millioner tonn havner i havet hvert år, der det møter marint liv, før det utrolig sakte brtytes ned til mikroplast.

Negativ omtale

For første gang begynte man for noen år siden å måle mikroplast i havsalt. Dette tidligere så gode gourmet krydderet er i dag vraket av mesterkokker verden over, fordi det ikke lenger er et produkt de kan stå inne for.

Det er mulig at mikroplast kan skade mennesker ved gjentagende opptak fra sjømat og til og med i drikkevann. Verdens helseorganisasjon ber om mer forskning på mikroplastforurensning og hvilke konsekvenser den har for mennesker.

Dessverre ser det ut som dårlige nyheter selger mye bedre enn gode nyheter. mediene renner over med skremsler og dårlige nyheter, der plastavfall er et enkelt og populært emne å skrive om. Kanskje fordi folk kjøper engangsemballasje hver dag, er det enkelt for mediene å spekulere i folks dårlige samvittighet, slik som VG gjør når de hevder at det i 2050 vil være mer plast enn fisk i havet.

Positiv omtale

Det finnes mennesker som ser på plast som en fremtidig ressurs, og ikke et problem. Det ble for eksempel nylig oppdaget en sopp som spiser plast og samtidig frigir varme. Kanskje man en dag kan varme opp hele byer ved hjelp av plast, slik at produktet blir noe man vil ha mer av?

Begrepet plast dekker mange ulike heterogene materialer med forskjellige bruksområder. Plasten er langt mer enn dine handleposer. Kjemikere ved University of Hull i Storbritannia som deltar i universitetets Plastics Collaboratory Project viser til at det finnes over tre hundre forskjellige typer plast med veldig forskjellige fysiske egenskaper.

Faksimile: Motparten.no

Bio-plast like ille

Plast har to hovedtyper, biobasert plast, der polymerer er avledet fra kilder som maisstivelse, vegetabilsk fett og bakterier, og syntetisk plast hvor polymerer er syntetisert fra råolje og naturgass.

La deg ikke lure av det fine navnet til biobasert polymer-plast. Den kan heller ikke brytes ned biologisk. Olje- og naturgassavledede plast tar riktignok enda lenger tid å bryte ned, men det er to brødre vi snakker om, og ikke fjerne slektninger.

Spennende historie

Mange kreative og optimistiske mennesker ser med undring og interesse på juice kartongen de plukker frem fra kjøleskapet hver dag. De tenker på at kartongen for ikke så lenge siden hadde form som råolje i jordens indre. Kanskje har akkurat din kartong vært en solsikke som med egen stilk og blader så en ekte dinosaurus?

Kanskje var akkurat din juice kartong den første som så dagens lys da Norge fant Oseberg-feltet som ga landet milliarder av oljekroner på bok? Og kanskje, skal vi tro på motpartens optimister, er det en stor og lysende fremtid for planten din.

Plast som ressurs

Optimistene er sikre på at plasten en dag vil bli en ressurs smarte forretningsfolk betaler for. Da blir alt snudd på hodet. De store plast-flakene i havet blir en verdi kreative forretningsfolk og stormaktene kan sloss om.

I fremtiden vil modige og driftige plastgravere oppleve et nytt Klondyke der de kjemper om konsesjoner på Great Pacific Garbage Patch. Stater vil møtes ved forhandlingsbordet og krangle om eiendomsretten. Det vil ikke komme som noen overraskelse at de store nasjonene vil grafse til seg mest for, som de selv plutselig innrømmer… det var jo vi som forurenset mest.

Kanskje har akkurat din juicekartong blitt tråkket flat av en Tyrannosaurus Rex før den til slutt havnet under andre sedimenter og ble presset ned dypt under Nordsjøens salte, kalde vann?

motparten.no mener:

Denne artikkelen er en del av en type artikler (motparten.no mener) der motparten ser positivt på klassiske temaer som nesten utelukkende får negativ omtale. For motparten er glasset aldri halvtomt. Det er alltid halvfullt.

Det er forfriskende for kropp og sjel å lese glade nyheter. Det er fullt mulig å skrive optimistiske ting om seriøse saker som opptar folk. Kanskje kan folk selv bli flinkere til å bidra med egen kreativitet, hvis de får inntrykk av at det finnes muligheter i stedet for begrensninger?

Å skrive positivt og optimistisk betyr ikke at man forsøker å tilsløre en sannhet eller å feie problemene inn under teppet. Tvert imot betyr det at man tør å se på de såkalte problemene med åpne øyne, og aktiv forsøke å bruke egne evner og kreativitet til å gjøre det beste ut av en situasjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: