Helse – Gen modifisering

Dyrk din egen Parkinson medisin

Bestefar har Parkinsons sykdom, men ikke råd til å kjøpe de dyre medisinene. Det trenger han ikke heller. Hver dag går bestefar ut i hagen og spiser sine genmanipulerte tomater proppfulle av dopamin.
Tomater, Frukt, Mat, Harvest, Produsere, Organiske

Foto: Pixabay

Forskere har endelig lykkes med å plage en tomat beriket med medikamentet L-DOPA, akkurat det Parkinson pasienter trenger. Kanskje kan tomatene være det som redder mange fattige fra en veldig trist skjebne. L-DOPA er en av verdens viktigste medisiner, og nå kan man altså få den som i – tomatform.

Dødelig sykdom

Når nerveceller i hjernen slutter å lage nok dopamin oppstår Parkinsons sykdom. Nervecellene trenger dopamin for å sende signaler rundt i hjernen og ut til kroppen. Dopaminmangel gjør det umulig å kontrollere musklene. I begynnelsen får man uønsket skjelving, men det vil uten behandling tilta helt til man ikke lenger kan gå eller utføre dagligdagse ting som å snu seg i sengen.

Arvelig

Sykdommen er regnet som arvelig og genetisk betinget, men miljøfaktorer kan spille en rolle. Også mennesker som ikke har andre i familien med Parkinson kan få sykdommen. Parkinson er vanligst hos eldre mennesker.

I veldig mange utviklingsland kan de fleste bare drømme om å få tilgang til slike dyre medisiner. Man har derfor sett etter måter der folk kan hjelpe seg selv selv med å fremstille medisinen. Nå ser det ut som forskerne har funnet en god løsning.

Uten bivirkninger

Forskerne har genetisk manipulert en tomattype til å produsere mengder med L-DOPA. Fordi tomaten er en naturlig kilde til L-DOPA både håper og tror man at folk vil benytte seg av den enten de har Parkinson eller ikke.

Tomaten har vist seg å ha fordeler også i forhold til den tradisjonelle medisinen. Fordelene er så store at også folk i I-land bør vurdere en overgang fra syntetisk medisin til tomat-medisin.

Mange Parkinson pasienter får bivirkninger som kvalme, mageproblemer og hodepine av kjemisk syntetisert L-DOPA. Den norske avisen VG mente at man også ble veldig kåt, men det er usikkert om avisen mente det var en heldig eller uheldig bivirkning.

Det er ikke registrert noen form for bivirkninger fra tomat-medisinen.

Reversert

Tomat ble valgt fordi det er en grønnsak som er lett å dyrke og som blir benyttet i kostholdet på tvers av mange kulturer. Derfor tror forskerne at den nye tomat-medisinen kan brukes like godt i Latin-Amerika som i Afrika eller Asia.

Tomatfrukten inneholder et hundre og femti milligram L-DOPA per kg tomater. Forskerne ble overrasket over hvor mye L-DOPA tomatene klarte å lage. De nye super-tomatene er så bra at de dessverre kan bli ettertraktet vare hos velstående mennesker i industriland som vil ha en naturlig Parkinson medisin i stedet for syntetisk fremstilt medisin med bivirkninger.

Mat-destruksjon

Grådighet er er sterk drivkraft, og legemiddelbransjen har allerede rettet blikket mot de nye tomatene. Målet er å ekstrahere L-DOPA fra tomatene og lage dyr naturmedisin som man de selge i industriland!

Gjør de alvor av planene snakker vi matdestrukssjon i stedet for produksjon. Omtrent som da oppdrettsnæringen foret laks med villfisk. Før metoden ble stoppet gikk det med over fire kilo villfisk for å lage en kilo laks. Hvor mange kilo tomater må ødelegges for å lage en pille norske Parkinson-pasienter kan benytte?

Kapsel, Pille, Helse, Medisin, Medisiner, Vitaminer

Foto: Pixabay

Milliarder på spill

Kanskje må de fattige menneskene som får tilgang til L-DOPA tomatene se seg nødt til å selge dem, selv om bestefar får tilbake skjelvingen. Og da er man tilbake til start.Parkinsons sykdom har alltid vært et stort problem i utviklingsland fordi folk ikke har råd til å betale noen kroner for den syntetiske versjonen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at L-DOPA er en av de aller viktigste medisinene. På grunn av den globale etterspørselen er markedsverdien derfor hundrevis av milliarder dollar. Det skal bli spennende å se om de fattige får ha tomatene sine i fred, eller om de blir oppkjøpt for å lage naturlige piller uten bivirkninger til rike Parkinson pasienter i land som – Norge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: