Helse – Barnemat

IKKE gjør som morra di sier!

Overbeskyttende mødre som ikke lar barnet smake på forskjellige matvarer kan gjøre dem en bjørnetjeneste som varer livet ut.
Mødre, Barn, Mamma, Herlig, Familie, Togetherness

Nei pappa! Ikke det pappa! Lille nurkets mage tåler ikke ditt og tåler ikke datt. Hvilken pappa har ikke hørt slike setninger før? Alltid er det den samme leksa om igjen og om igjen. At barnets mage ikke tåler annet enn morsmelk.

Overbeskyttende

Er slike meninger vitenskapelig fundamentert? Nei, skal vi tro nyere forskning. Det kan faktisk virke svært ødeleggende for barnets fremtidige helse. I tillegg gjør mødre ofte en alvorlig feil ved å gi barnet for mye fett og sukker i den tro at de er snille, og at en lubben liten gullunge er en glad og sunn krabat.

Mange mannfolk har en irriterende vane å forsøke å putte blåbær, juleribbe, eller små vaffelbiter inn i barnets munn, til evig fordømmelse fra mødre og bestemødre. Nå viser det seg at mannen hadde rett. Det ville hjulpet barnet på lang sikt.

Instinkt

Nyere forskning viser at mennene ikke bare gjør dette for å være snille eller for å irritere kvinnene, men at det i tusenvis av år har vært mannens oppgave å sanke bær og andre lett fordøyelig snacks til babyene mens moren fortsatt var i ammetåka.

Noen vil hevde at mannen har et naturlig instinkt for oppgaven, men også de som ikke tror på slike instinkter godtar forskningen som sier at barnet tidlig må forsøke nye ting tidlig for å etablere en varig bakteriestruktur i magen.

Du er ikke bare det du spiser, men det du spiste som barn!

Nytt jungelord

For alltid

Nye studier viser at det å spise begrenset kan endre mikrobiomet ditt for resten livet. Selv om du senere lærer å spise sunnere, vil du få problemer med kroppens egen computer, som til stadighet vil gi deg signaler om at du bør spise mer usunn mat.

Journal of Experimental Biology viser at barn fortsatt påvirkes opptil seks år etter puberteten. Forskerne fant en reduksjon i totalt antall og mangfold av tarmbakterier hos barn som fikk for ensidig kost som babyer.

Rapporten viste at det var av avgjørende betydning for livslangt mangfold av bakterier i magen, at man begynte med utprøving av mat på spedbarnsstadiet.

Nyttige bakterier

Mikrobiomet undersøkelsen viser til refererer til alle bakteriene, parasitter, sopp og virus som lever inne i et menneske. Mikroorganismene i tarmene er nyttige, stimulerer immunforsvaret, bryter ned mat og hjelper til med å syntetisere viktige vitaminer.

En sunn kropp må ha balanse mellom patogene og fordelaktige organismer. Hvis balansen forstyrres, enten ved bruk av antibiotika, sykdom eller usunt kosthold som barn, kan kroppen bli utsatt for sykdommer senere i livet.

Ikke gjør som morra di sier!

Nytt jungelord

Farlige mødre

Undersøkelsene viste også at fysisk mosjon har betydning for framveksten og opprettholdelsen av fremtidig tarmbakterienivå i magen. Derfor er det viktig at foreldre, og spesielt mødrene, ikke er overbeskyttende for babyene når de skal krabbe ut i verden.

Dessverre er de fleste norske medier bare ute etter å hjelpe og støtte de forvirrede mødrene slik at de kan amme i medvind og motvind, i stedet for å la småen få sutte på en pølsesnabb eller eller prøve litt skogsbær-youghurt.

Det er viktig å la ungene få lov til å forsøke å dra seg opp langs bordkanter og utføre andre aktiviteter mødrene ofte mener er for hasardiøse. Konklusjonen fra alle testene er entydige. Du er ikke bare det du spiser, men det du spiste som barn!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: