Eurovision

Ny NULL i Rotterdam?

Lørdag 22.mai skal den europeiske melodifestivalen Eurovision Song Contest avgjøres i Nederland. Norge er vant til både oppturer og nedturer, men internasjonalt er vi kanskje mest kjent for å ha prestert NULL hele fire ganger!

Foto: Pixabay (Broen et landemerke i Rotterdam)

Det er ikke mange som lenger husker Georg Elgaaens «Voi Voi». De husker heller ikke at den ble sunget av Nora Brockstedt, som var den første deltageren Norge hadde i denne spesiell sangkonkurransen.

Uff og uff Norge

Utrolige elleve ganger har Norge klart det kunststykket å komme på sisteplass i Eurovisjonen. Anita Thallaug som sang «Solhverv» i 1663 var ikke klar over at hun var den første i en lang rekke med internasjonale fiaskoer. Hennes null poeng og sisteplass skulle nesten bli et vondt varemerke for Norge.

Det ene ydmykende nederlaget etter det andre fulgte som perler på en snor, med null poeng til nylig avdøde Jahn Teigen og  hans «Mil etter Mil» i 1979. Samme mann klarte det igjen i 1981 med «Aldri i livet».

Miraklet

Nordmenn var så vant til å tape at de nesten ikke trodde det de så og hørte da Bobbysocks plutselig vant med «La det swinge» av Rolf Løvland i 1985. Da det endelig seg inn i tapsvante norske hjerner gikk det fullstendig varmt i topplokket for noen og enhver. Folk ravet skrikende og planløst rundt i gatene og viste en glede som langt både 17.mai og seieren over Brasil i fotball.

På grunn av Bobbysocks måtte Norge arrangere den neste Eurovision-finalen på norsk jord. Den ble arrangert i Grieghallen i Bergen i 1986, og fikk Norge raskt ned på landjorden igjen. Folk måtte vente i ti år på neste seier som kom i 1995.

Secret Gardens «Nocturne» vant merkelig nok, for det var ingen typisk vinnerlåt. Det var heller ikke de neste norske bidragene, for allerede to år etter «Nocturne» fikk Norge igjen null poeng med «San Francisco».  

Moskva

Alexander Rybak visste han hadde en god og fengende låt da han i 2009 dro til Russlands hovedstad. «Fairytale» vant ikke bare Eurovisjons-konkurransen, men fikk hele Europa til å sulle rundt i fele-rus i lange tider. Genitrekket var å blande russisk folkemusikk, pop og  felespill, som sørget for en overlegen seier. Rybak klarte 387 poeng som var ny poengrekord, 169 poeng foran neste land på listen!

Avisen VG melder at Andreas «TIX» Haukeland har vunnet den norske avstemningen og skal representere Norge i Rotterdam med sangen «Fallen Angel«. Så sa gjenstår det bare å se om TIX blir enda en av Norges mange falne engler i Eurovision- sammenheng, eller om han skal smyge seg inn på mirakel-listen med Alexander Rybak.

Moskva, Natt, Russland, Kreml, Natt Bilde

Foto: Pixabay

Patrioter

Uansett hvordan det går i konkurransen verner nordmenn om sangene sine, og flere av dem ble merkelig nok hits hjemme på berget. Lenge leve livet med Dollie De Luxe er en sang som eldre mennesker nynner på i dusjen den dag i dag. «Romeo» med Ketil Stokkan og «Hold On Be Strong» med Maria Haukaas Storeng er også populære. Mange husker «Adieu» med Jahn Teigen og Anita Skorgan, og de aller mest nasjonalistiske synger sikkert også på «In My Dreams» med Wig Wam.

Språk forvirring

Integrerings-ekspertlandet Norge har gjort det il en sport å synge på mange andres språk enn vårt eget. For eksempel har man sunget på engelsk, samisk, swahili, fransk, spansk, tysk, irsk, serbo-kroatisk, hebraisk, finsk, italiensk, svensk og nederlandsk! I 1973 fikk Norge rekorden for flest språk i én og samme sang med «It’s Just a Game» som inneholdt tolv språk. Fordi Norge hadde et tidlig startnummer det året sang de på hebraisk før irriterte israelere entret scenen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: