Universet – Solsystemet

Neptun slått av Farfarout!

Naturfaglærere kan kaste bøkene – igjen. Barna som tidligere lærte at Neptun var den ytterste planeten, vil nå få kontrabeskjed. Farfarout ligger lenger ut!

Foto: J.E.

Farfarout har bare en diameter på fire hundre kilometer, men det er nok til å få status som dvergplanet, akkurat som Pluto!

Krever planetsatus

Astronomer bekrefter at solsystemets fjerneste objekt er Farfarout
Det morsomme navnet stammer fra en episode i 2018 da astronomer oppdaget et objekt de kalte Farfarout fordi ingen andre objekter var funnet lenger ut i vårt solsystem.

Objektet har blitt godkjent av International Astronomical Union, men spørsmålet er hvorvidt Farfarout har rett til å kalle seg en planet. Det er det mye som tyder på at den kan.

Hawai

Farfarout ble først gang oppdaget av Subaru Telescope på Maunakea på Hawaii. Oppdagerne forstod fort at Farfarout var langt ute, men de visste ikke hvor langt unna før de fikk flere observasjoner.Da Farfarout ble oppdaget var heller ikke planetens bane registrert korrekt. Det kan ta flere år å kartlegge et objekts bane rundt solen.

Scott Sheppard fra Carnegie Institution for Science var en av de som oppdaget Farfarout. Sammen med David Tholen fra University of Hawai og Chad Trujillo fra Northern Arizona University, brukte han de neste årene på å spore Farfarout med Gemini North-teleskopet som også ligger på Maunakea i Hawaii.

Neptune, Planet, Solsystemet, Plass, Romfart

Foto: Pixabay (Eventuelle innbyggere på Farfarout har god grunn til å frykte Neptun.)

Frykter Neptun

Carnegie Institution for Science’s Magellan-teleskoper i Chile bidro prosjektet med å bestemme Farfarouts bane. Instituttet i Chile har nå bekreftet at Farfarout ligger 132 astronomiske enheter (au) fra solen i dag. Det betyr i praksis at Farfarout ligger 132 ganger lenger fra solen enn jordkloden.

Banen til Farfarout er langstrakt og går elliptisk fra 175 au fra solen på sitt lengste punkt og til 27 au på det korteste. Det kan på sikt bli den lille planetens død, fordi den når den er nærmest solen dessverre er inne i Neptuns bane. Det betyr ikke at de vil kollidere på noen millioner år, men det kan skje.

God søknad

Farfarout har en størrelse som tilsier at den kan bli utnevnt til en dvergplanet av International Astronomical Union (IAU). IAUs Minor Planet Center i Massachusetts har allerede kunngjort at Farfarout har planetbetegnelsen 2018 AG37.

Først når Farfarouts advokater har samlet bedre dokumentasjon vil solsystemets fjerneste kjente medlem offisielt få et ordentlig navn, men alelrede er det flere som ønsker at den skal beholde det snåle navnet Farfarout.

Farfarfarfarfarout?

Farfarout tar seg god tid der den seiler over nattehimmelen. Faktisk bruker den tusen år på å gå rundt solen en gang. Det er en ab grunnene til at det tar så lang tid å klassifisere den nøyaktig

Hvis du skulle komme over et gigantisk teleskop kan du selv begynne å lete etter andre planeter utenfor Farfarout. Kanskje er Farfarout bare toppen av isfjellet av planeter i den ytterste delen av solsystemet vårt. Selv om man ikke kan være oppdagelsesreisende på jordkloden lenger er det altså ennå ikke for sent å få en planet i vårt eget solsystem oppkalt etter seg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: