Psykologi – Personlighet

Motparten.no advarer – Snart blir det påbudt:

Nå kommer hjernevask-appene

Du kikker irritert på nettsiden som forteller at du må ha myndighetenes app for personlighets-endring (!) installert for å gjennomføre kjøpet.
Demagog, Populistiske, Autokrat, Diktatoren, Despot

Foto: Pixabay

Også på flyplassen må du vise installert personlighets-app og godkjent vaksine-skjema for å slippe gjennom sikkerhetskontrollen.

Mer lydig – mindre kritisk

For noen få år siden ville et slikt scenario blitt sett på som både idiotisk, teknisk og politisk umulig. I dagens politiske landskap der folk har funnet seg i å bære munnbind og ha lokaliseringsapp på telefonen, er det plutselig ikke så utenkelig lenger.

Appen myndighetene nå vil at du skal installere på telefonen er laget for å gjøre deg mer lydig og samarbeidsvillig, samtidig som den tar sikte på å fjerne dine bekymringer og gjøre deg mindre kritisk.

Rask endring

Er denne ideen et science-fiction mareritt? Dessverre ikke. Appene er allerede produsert, men myndighetene må ha vidtrekkende fullmakter for å kunne tvinge mennesker til å ta dem i bruk. Etter covid har de det, eller vet hvordan de skal skaffe seg det, og samtidig håndtere en opprettholdelse.

Det internasjonale forskerteamet som har laget appen har vist at daglig bruk av appen fører til de ønskede personlighetsendringene på tre måneder. Appen har også langtidseffekt.

Hindre avvik

Forskerne bak appen liker ikke å snakke om ordet hjernevasking selv om det naturlig nok er det første mange mennesker vil tenke på. Forskerne fokuserer i stedet på det positive ved at personlighetstrekk som å være samvittighetsfull eller sosial forbedres.

Forskerne spesifiserer ikke hva man i så fall skal være mer samvittighetsfull overfor etter å ha benyttet appen, og om det lar seg gjøre å dreie folk inn på lydighet overfor visse politiske strømninger eller andre ting.

At folk kan endre seg er ofte sett på som en god menneskelig egenskap fordi individuelle endringer skjer når folk gradvis tilpasser seg kravene fra samfunnet og miljøet.

Kvinne, Ansikt, Mobbing, Stress, Skam, Skamme, Skjul

Foto: Pixabay

Avansert psykologi

Forskere fra universitetene i Zürich, St. Gallen, Brandeis, Illinois og ETH Zürich utstyrte tusenvis av testpersoner med en spesialutviklet app i tre måneder. Deretter så de på om de hadde klart å endre folks personlighet. Det hadde de.

De fem viktigste personlighetstrekkene, åpenhet, samvittighetsfullhet, sosiale egenskaper, hensynsfullhet og emosjonell sårbarhet ble undersøkt. Appen inneholdt elementer av kunnskapsoverføring, atferds- og ressursaktivering, selvrefleksjon og tilbakemelding på fremgang.

Brukerne hadde kommunikasjon med en chatbot som forskerne kalte trener og følgesvenn. Chatbotten gjorde inntrykk av at den hjalp brukerne med å gjøre de ønskede endringene.

Suksess

Etter tre måneder hadde forskerne lykkes med å redusere brukernes følelsesmessige sårbarhet og øke samvittighetsgraden. Venner og familiemedlemmer observerte tydelige endringer hos deltakerne.

Mathias Allemand, professor i psykologi ved UZH forklarer at de overraskende resultatene viser at mennesker ikke bare er slaver til sin personlighet, men at de bevisst kan gjøre endringer i rutinemessige opplevelser og atferdsmønstre.

Får kritikk

Kritikerne peker på at det ikke er menneskene som gjør endringene, men appen. Uansett indikerer funnene at utvikling av folks lydighets-nivå og personlighetsstrukturen kan endres raskere enn man tidligere hadde trodd.

At man i stedet for å være slave av sin egen personlighet skal bli slave av myndighetenes personlighet er det ikke alle som er like glade for. Mirjam Stieger fra Brandeis University i USA peker på at det uklart om de oppnådde endringene er permanente, eller om de bare reflekterer midlertidige svingninger.

Bør reguleres

Myndighetene er ikke alene om å være interessert i appen. Legemiddelindustrien kunne også tenke seg å påvirke folks personlighetstrekk for å få de til å ta visse typer medikamenter og endre levesett slik at de får en mer sunn aldring.

Flere av vitenskapsmennene er engstelige for at slike apper vil kunne påvirkes av økonomiske interesser, og advarer derfor om at man i fremtiden kanskje må ha et regulativ eller et lisens system.

Brainwash, Programmet, Maske, Propaganda, Matrise

Foto: Pixabay

PEACH

For de av leserne som fortsatt tror at dette er en dårlig spøk eller et varsel om en usikker fremtid kan motparten.no i dag opplyse at appen heter PEACH, og står for PErsonality coACH.

PEACH er laget for å skape personlighetsendring gjennom digital intervensjon. Applikasjonen gir skalerbare kommunikasjonsmuligheter ved hjelp av en digital agent som etterligner en samtale med et menneske.

Nye personlighetstrekk

PEACH-appen har skreddersydde ukentlige kjerneemner og små inngrep som tar sikte på å adressere og aktivere de ønskede endringene og dermed utviklingen av dine nye personlighetstrekk. Den kan med andre ord tilpasses en oppdragsgivers spesifikke behov.

Norske medier som Dagbladet har tidligere skrevet at man ikke kan velge seg en ny personlighet. Nå får slike synspunkter et kraftig skudd for baugen med fremstilling av denne typer kunstig intelligens-drevne apper for personlighetsendring.

I fremtiden må du kanskje dokumenter at du benytter myndighetenes personlighet-app for å få førerkort, kjøpe flybilletter, søke om skoleplass o.l.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: